Europa ruziet over skiverbod tijdens kerstvakantie

©BELGA

Duitsland, Frankrijk en Italië pleiten ervoor alle skipistes te sluiten tijdens de pandemie, maar Oostenrijk en Zwitserland staan op de rem. Ze vrezen miljardenschade voor hun economie.

De Europese regeringen ruziën over wat met de Europese skipistes moet gebeuren tijdens de kerstvakantie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel schaarde zich donderdag achter de Franse en Italiaanse oproep om de wintersport tot 10 januari te verbieden in de hoop een nieuwe opstoot van de coronapandemie te voorkomen.

In de Bundestag pleitte Merkel voor een Europees skiverbod. 'Als je de verklaringen van Oostenrijk hoort, ziet het er niet gemakkelijk uit, maar we gaan het proberen', zei ze. De bondskanselier is als de dood voor een scenario zoals in het voorjaar, toen corona-uitbraken in skioorden zoals het Oostenrijkse Ischgl een sleutelrol speelden in de verspreiding van het coronavirus. Skiërs brachten het virus na hun vakantie binnen in verschillende Europese lidstaten.

Geen après-ski

Oostenrijk wijst een verbod af omdat het desastreuze gevolgen vreest voor zijn economie. Volgens de Oostenrijkse minister van Financiën kan de schade oplopen tot 2 miljard euro. 'Als Europa dat wil, moet het dat maar betalen', zei hij. Voorlopig zijn de Oostenrijkse pistes gesloten door een nationale lockdown tot 7 december. De overheid heeft nog niet aangekondigd wanneer ze weer open kunnen.

In het voorjaar speelden corona-uitbraken in skioorden zoals het Oostenrijkse Ischgl een sleutelrol in de verspreiding van het coronavirus.

Ook Zwitserland - dat geen lid is van de EU - hoopt dat het skiseizoen toch kan doorgaan. Op sommige plaatsen zijn de skipistes open, al gelden er strenge maatregelen zoals afstandsregels bij het aanschuiven, een verbod op après-ski en een mondmaskerplicht in de liften.

Soeverein land

Als de gezondheidssituatie verandert, zal de overheid ingrijpen, zei minister van Volksgezondheid Alain Berset. 'De situatie blijft zeer ernstig en zeer onstabiel. We weten niet hoe die in de toekomst zal evolueren. We zullen het met de kantons bespreken, maar we zijn een soeverein land en kunnen de feiten op ons grondgebied zelf beoordelen.'

De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde aan dat de Italiaanse skipistes gesloten blijven en vroeg de andere Europese landen eensgezind op te treden. In Frankrijk zijn de pistes wel open, maar blijft alle accommodatie - liften en horeca - gesloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie