Europees Geneesmiddelenagentschap beslist over lot Janssen-vaccin

©REUTERS

Na het AstraZeneca-vaccin ligt nu ook het Johnson & Johnson-vaccin onder de loep van het Europees Geneesmiddelenagentschap wegens eventuele zeldzame trombosebijwerkingen. Wat betekent de beslissing van het EMA voor het werkpaard van de Belgische vaccinatiecampagne?

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) maakt deze namiddag om 17 uur het resultaat bekend van zijn veiligheidsanalyse van het coronavaccin van Johnson & Johnson, ook bekend als Janssen-vaccin. Het EMA onderzoekt of er een mogelijke link is tussen het vaccin en de vorming van zeer ongewone bloedklonters in de hersenen. Later deze week komt ook het Amerikaanse FDA met een uitspraak.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten drukten vorige dinsdag op de pauzeknop nadat er zes gevallen van een cerebrale veneuze trombose (CVT) waren gemeld op een totaal van 6,8 miljoen toegediende vaccins. De trombose deed zich in de meeste gevallen voor in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en trad op binnen de twee weken na de toediening van het vaccin. Het ging telkens om vrouwen tussen 18 en 48 jaar.

Hoewel Johnson & Johnson benadrukte dat de bijwerking 'extreem zeldzaam' was, vroeg het de Europese lidstaten ook om het vaccin voorlopig niet toe te dienen, in afwachting van de analyse van het EMA. Het vaccin werd al door het EMA vergund, maar de uitrol moet nog op gang komen.

5 miljoen vaccins besteld

Het verhaal doet denken aan de saga rond het AstraZeneca-vaccin, waarbij ook zeldzame tromboses opdoken, zij het in een iets hogere frequentie. Na een analyse van de veiligheidsrisico's erkende het EMA dat het AstraZeneca-vaccin weliswaar in uitzonderlijke gevallen tot tromboses kan leiden, maar benadrukte het ook dat de voordelen van vaccineren nog steeds opwegen tegen de nadelen. De kans is groot dat het vandaag een vergelijkbare uitspraak doet.

Na de uitspraak van het EMA besloot ons land het AstraZeneca-vaccin de komende vier weken enkel voor 55-plussers in te zetten. De vraag is nu wat het over het Johnson & Johnson-vaccin beslist. Door zijn vele voordelen - er is maar één spuit van nodig en het vaccin kan op koelkastemperatuur bewaard worden - zette ons land zwaar in op het Janssen-vaccin, dat het werkpaard van onze vaccinatiecampagne moet worden. In totaal heeft België zo'n 5 miljoen dosissen besteld.

Door zijn vele voordelen - er is maar één spuit van nodig en het vaccin kan op koelkastemperatuur bewaard worden - zette ons land zwaar in op het Janssen-vaccin.

De eerste 36.000 dosissen zijn intussen toegekomen. Die waren bedoeld voor de mobiele ploegen, die mensen die zelf niet naar een vaccinatiecentrum kunnen komen thuis vaccineren. Voorlopig lijkt de impact van een eventuele prikpauze beperkt, klinkt het bij de taskforce vaccinatie, ook omdat de extra leveringen van het Pfizer-vaccin de schade beperken. Vanaf juni wordt de impact zwaarder. 'Op termijn kan het de campagne vertragen voor de laatste groepen.'

Het EMA neemt intussen ook het AstraZeneca-vaccin nog verder onder de loep. Het wil de voor- en nadelen van het vaccin nog duidelijker in kaart brengen en het wil ook een uitspraak doen over wat met de tweede dosis van het vaccin moet gebeuren. Sommige Europese landen beslisten om personen die jonger zijn dan 55 jaar en al een eerste AstraZeneca-vaccin kregen voor de tweede prik met een ander vaccin in te enten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie