Europees Geneesmiddelenagentschap evalueert Russisch vaccin

©AFP

De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA heeft een procedure gestart om het Russische coronavaccin te beoordelen.

De EMA buigt zich over de goedkeuring van een vijfde coronavaccin. Nadat het Europees Geneesmiddelenagentschap al groen licht gaf aan de vaccins van AstraZeneca (Brits-Zweeds), Pfizer/BioNTech (Duits-Amerikaans) en Moderna (Amerikaans), start het nu een 'rolling review' (zie inzet) van het Russische vaccin. De goedkeuringsprocedure voor het Amerikaanse vaccin van Johnson & Johnson loopt nog.

Rolling review

Een rolling review is een 'doorlopende evaluatie', een van de instrumenten die het EMA gebruikt om de beoordeling van een veelbelovend geneesmiddel of vaccin te versnellen bij noodsituaties. Normaal gezien moeten alle gegevens over de doeltreffendheid, veiligheid en kwaliteit van een geneesmiddel en alle vereiste documenten bij het begin van de beoordeling worden ingediend in een formele aanvraag voor een vergunning voor het in de handel brengen van het middel.  Bij een doorlopende evaluatie worden de gegevens beoordeeld naarmate ze beschikbaar worden.

Het Russische vaccin werd aanvankelijk lacherig en zelfs wantrouwig onthaald, maar Spoetnik V bleek uit later onderzoek meer dan degelijk te zijn. Qua resultaten komt het in de buurt van de Pfizer- en Moderna-vaccins. Het beschermt voor 91,6 procent tegen symptomen van Covid-19 en heeft weinig bijwerkingen. In tegenstelling tot de vaccins van Pfizer en Moderna kan Spoetnik V aan koelkasttemperatuur bewaard worden, en het zou minder dan 10 dollar per dosis kosten.

Pfizer en Moderna werken voor hun vaccins op basis van de nieuwe mRNA-technologie, waardoor hun vaccins diepgevroren bewaard moeten worden. Spoetnik V werkt met een soort nagebootst coronavirus dat wordt ingespoten om antilichamen op te wekken. Dat is een gelijkaardige techniek als AstraZeneca en J&J gebruiken, maar volgens de resultaten werkt het vaccin van Spoetnik V beter.

2 miljoen
gevaccineerden
Volgens de Russen is het vaccin wereldwijd al toegediend aan 2 miljoen mensen.

Hongarije en co.

Om voldoende bescherming te bieden zijn twee inentingen nodig met een tussenperiode van drie weken. Enkele Europese landen hebben het oordeel van de EMA niet af afgewacht en sloten zelf al deals met de Russen. Hongarije was het eerste land in Europa om het vaccin goed te keuren. Ook Slovakije en de niet-lidstaten Moldavië en Bosnië gaven het vaccin al groen licht. De Europese Unie is nog geen onderhandelingen begonnen over de aankoop van Spoetnik V. Het vaccin-aankoopproces is door de lidstaten toebedeeld aan de Europese Commissie.

Volgens de Russen is het vaccin wereldwijd al toegediend aan 2 miljoen mensen. Het Russische staatsfonds Direct Investment Fund - de sponsor van van het vaccin - liet al verstaan dat het dit jaar mikt op 1,4 miljard toegediende dosissen, onder meer in China, Brazilië en India.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie