Europees geneesmiddelenagentschap legt geen beperkingen op voor AstraZeneca-vaccin

©AFP

Het EMA ziet een verband tussen de recente incidenten met bloedklonters en het AstraZeneca-vaccin, maar raadt wel aan te blijven vaccineren. Het agentschap adviseert geen leeftijdsgrens.

De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) moet vermeld worden als een uiterst zeldzame, maar mogelijke bijwerking bij het AstraZeneca-vaccin. Dat heeft het Europees geneesmiddelenagentschap EMA beslist na bijkomend onderzoek. Het agentschap herhaalt nogmaals dat de voordelen van het vaccin nog altijd groter zijn dan de risico's.

Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het EMA onderzocht of er een verband bestaat tussen het AstraZeneca-vaccin en de recente incidenten rond bloedklonters en trombose. Het baseerde zich op alle beschikbare data. In Europa en het Verenigd Koninkrijk kregen al zo'n 25 miljoen mensen een prik met AstraZeneca. Er werden 86 gevallen van trombose gemeld die gelinkt werden aan de vaccinatie, waarvan 18 dodelijk.

Leeftijdsgrens

Vorige donderdag deelde het EMA nog mee dat het achter het AstraZeneca-vaccin bleef staan: de voordelen zouden zwaarder doorwegen dan de potentiële risico's. Maar het EMA nam het AstraZeneca-vaccin nogmaals onder de loep nadat verschillende landen hadden beslist tijdelijk met vaccineren te stoppen.

Op basis van de beschikbare gegevens kan het EMA niet zeggen welke risicofactoren bijdragen tot de ontwikkeling van de bijwerking.

Enkele tientallen mensen in Europa, vooral jongere personen, kregen de voorbije weken na een spuitje van AstraZeneca last van bloedklonters of trombose, soms met dodelijke gevolgen. Onder meer Frankrijk, Nederland en Duitsland voerden daarna een leeftijdsgrens in. Het vaccin wordt er alleen toegediend aan 55- of 60-plussers.

Ook in ons land ligt die vraag op tafel. De ministers van Volksgezondheid zitten sinds deze ochtend samen over AstraZeneca. Ons land lijkt nu toch af te stevenen op een leeftijdsgrens van 55 of 60 jaar voor het vaccin van AstraZeneca. De politieke druk blijkt te groot om jongere mensen nog met AstraZeneca te vaccineren.

Het advies van het EMA zou doorslaggevend zijn. Hun oordeel zou dus snel bekend moeten worden. Op basis van de beschikbare gegevens kan het EMA niet zeggen welke risicofactoren bijdragen tot de ontwikkeling van de bijwerking. Het bevestigt dat de meerderheid van de meldingen kwam van vrouwen jonger dan 60, maar sprak geen advies uit over een leeftijdsgrens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie