Advertentie

Europees groen licht voor Pfizerprik bij 5- tot 11-jarigen

©AFP

Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) geeft een positief advies voor de toelating van het gebruik van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De finale beslissing ligt nu voor bij de Europese Commissie. Als ook in België het licht op groen komt, zouden kinderen vanaf januari een prik kunnen krijgen.

Uit een advies van de veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) blijkt dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech veilig en werkzaam voor jonge kinderen wordt geacht. Bovendien zijn de voordelen groter dan de risico's.

De Pfizer-prik is het eerste vaccin dat een positief advies krijgt in de Europese Unie. In de Verenigde Staten werden al miljoenen kinderen gevaccineerd tegen het coronavirus. Israël begon deze week met de inenting van 5- tot 11-jarigen. De zoon van premier Naftali Bennett kwam daarbij als een van de allereerste kinderen aan de beurt.

In principe krijgen de kinderen twee prikken, met elk 10 microgram van het vaccin. Dat in tegenstelling tot jongeren ouder dan twaalf jaar en volwassenen, die een dosis van 30 microgram krijgen. Ondanks de lagere dosis maken de kinderen evenveel antistoffen aan als 16- tot 25-jarigen, stellen Pfizer en BioNTech.

Bijkomend advies

Nu het EMA positief adviseert over de vaccinatie, moet de Europese Commissie nog definitief groen licht geven. Nadien komen de lidstaten aan zet. Hoewel Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) al aangaf snel te willen beginnen met de vaccinatie in die leeftijdsgroep, zal ons land eerst een bijkomend advies vragen aan de Hoge Gezondheidsraad en aan het Comité voor Bio-Ethiek.

De overheid plaatste wel al een bestelling voor de nodige dosissen, bevestigt Gudrun Briat van het coronacommissariaat. Eenmaal het Belgische groen licht er is, kan het daarom in principe snel gaan. 'In onze planning mikken we op januari om de eerste prikken te zetten bij kinderen', zegt Briat, maar dat moet wel nog goedgekeurd worden door de Interministeriële Conferentie (IMC).

Carmen De Rudder, de woordvoerder van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), bevestigt dat het prikken vanaf januari zou kunnen beginnen. 'Dan wordt de pediatrische variant van het vaccin - de kleinere dosis - geleverd.' Waar kinderen hun prik zullen krijgen, moet nog afgeklopt worden. In het kader van de doorstart van de vaccinatiecentra voor de boosterprik, maakt de Vlaamse regering 14 miljoen euro vrij voor de vaccinatie van 500.000 kinderen, maar ook op school is een optie. 'Er is al overleg geweest met de CLB's, maar de knoop moet nog doorgehakt worden', zegt De Rudder.

Ook Moderna heeft een goedkeuring aangevraagd om kinderen van 6 tot en met 11 jaar in de Europese Unie te prikken met zijn coronavaccin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie