1. Dossiers
 2. Coronavirus
live

Europees steunpakket van 540 miljard euro om coronaklap te beperken

De Europese ministers van Financiën hebben na lange discussies een deal bereikt.
 • Lees verder

  Klik hier door naar de blog van vrijdag 10 april. 

 • Akkoord over Europees noodplan van 540 miljard

  De ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten zijn het eens geraakt over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis in de EU te beperken. Dat is bekendgemaakt na afloop van een videoconferentie. Het pakket kwam volgens EU-bronnen tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland. 

  Volgens EU-bronnen is er een akkoord over de drie noodmaatregelen die op tafel lagen: toegang tot kredietlijnen van het Europees noodfonds ESM, een garantiefonds dat voor 200 miljard euro aan liquiditeit verschaft aan de kmo's en bedrijven en een Europees garantiefonds van 100 miljard euro voor het betalen van tijdelijke werkloosheid en jobsubsidies. Samen zijn die maatregelen goed voor meer dan 500 miljard euro.

  De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra was de voorbije dagen spelbederver met zijn eis dat toegang tot het noodfonds gebonden is aan macro-economisch toezicht. De enige vereiste zou nu zijn dat het geld gaat naar de aanpak van de coronacrisis. 

  De taal over de gezamenlijke aanpak van de economische crisis die volgt op deze pandemie zou erg vaag blijven en niet verwijzen naar Italiaanse en Spaanse eisen om coronabonds of gemeenschappelijk schuldpapier uit te geven. De EU-leiders gaan 'innovatieve oplossingen verder onderzoeken'.

  De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra lag lang dwars. ©EPA

 • UZ-directeur: 'Maak me zorgen over doorstart klassieke geneeskunde'

  ‘Nu we de strijd tegen corona in de ziekenhuizen stilaan onder controle lijken te krijgen, maak ik me vooral zorgen over de doorstart van de klassieke geneeskunde. Hoe langer de lockdown duurt, hoe relatiever de regel wordt dat niet-dringende gevallen uitgesteld moeten worden. De stelregel was: alles wat zonder medische schade twaalf weken uitgesteld kon worden, stellen we uit. Maar we komen almaar dichter bij die periode', zegt Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, in zijn dagboek

  'Het is wachten op groen licht van de overheid. Nu spreekt iedereen over de tuincentra, de scholen en de bedrijven als het over de exitstrategie gaat. Maar wat met de ziekenhuizen? Daar moet ook duidelijkheid over komen. Want anders vallen er nog veel meer slachtoffers, ditmaal onder de gewone patiënten die nu nog niet naar de dokter of het ziekenhuis durven. En die tweede golf zou op termijn wel eens hoger kunnen uitvallen dan de eerste, die van corona.'

 • Boris Johnson verlaat intensive care

  Brits premier Boris Johnson heeft donderdagavond de afdeling intensive care verlaten, waar hij maandag met hardnekkige coronasymptomen was opgenomen. Hij werd overgebracht naar een gewone ziekenboeg, waar Johnson gemonitord blijft worden, aldus Downing Street 10.

  Johnson maakte twee weken geleden bekend dat hij besmet was met het coronavirus. Toen hij na tien dagen zelfisolatie nog altijd koorts had en bleef hoesten, werd hij zondag naar het ziekenhuis overgebracht. De voorbije vier dagen moest hij zelfs zuurstof toegediend krijgen, al zou hij nooit aan een beademingstoestel nood hebben gehad.

  Het is nog onduidelijk hoelang Johnson nog in het ziekenhuis moet blijven, en wanneer hij zijn ambt weer kan opnemen. Sinds maandag wordt hij vervangen door minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, al blijft het onduidelijk blijft hoeveel beslissingsmacht die heeft gekregen. 

  De Britse premier mag de afdeling intensieve zorg verlaten. ©BELGA

 • Limburgse twintiger sterft aan corona

  Een 25-jarige man uit Genk is in het Ziekenhuis Oost-Limburg overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij is het jongste dodelijke slachtoffer in Limburg. Het is nog onduidelijk of de Genkenaar een medische voorgeschiedenis had.

  Eind maart overleed al een 30-jarige verpleegkundige, die werkte in het Genkse woonzorgcentrum Prinsenpark. Toch blijven jonge slachtoffers van het coronavirus zeer uitzonderlijk. Slechts elf van de 2.523 Belgische sterfgevallen is 44 of jonger, of 0,43 procent van het totale dodentol.

 • Minder Franse patiënten in acute nood

  In Frankrijk zijn er donderdagavond 1.341 nieuwe coronadoden gemeld, wat het totaal op 12.210 brengt. Enkel Italië, de Verenigde Staten en Spanje zijn nog zwaarder getroffen.

  Toch zijn er ook hoopgevende signalen in Frankrijk. Nadat het aantal ziekenhuisopnames de jongste dagen al vertraagd was, is nu ook voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis het aantal patiënten op intensive care afgenomen.

 • Spanje verlengt noodtoestand tot 26 april

  Het Spaans parlement heeft ermee ingestemd om de noodtoestand, en de bijhorende stringente anti-coronamaatregelen, te verlengen tot 26 april. Premier Pedro Sánchez had daar donderdagochtend om gevraagd.

  Spanje rondde donderdag de kaap van 15.000 coronadoden - wereldwijd zijn enkel Italië en de Verenigde Staten nog harder getroffen. Niettemin toonde Sánchez zich licht optimistisch dat Spanje de gezondheidscrisis 'stilaan onder controle' krijgt.

  Het aantal besmettingen stijgt niet meer zo snel, het aantal doden per dag lijkt af te nemen. Om de curve echt omlaag te krijgen, is een verlenging van de noodtoestand volgens Sánchez echter noodzakelijk.

 • Probleem met handleidingen testkits 'opgelost'

  Het probleem van de testkits die naar de woonzorgcentra zijn verzonden om personeel en bewoners te testen op corona, is opgelost. Dat zegt de woordvoerster van bevoegd federaal minister Philippe De Backer (Open VLD).

  De kits bevatten aanvankelijk handleidingen die niet overeenkwamen met de staafjes om de tests af te nemen. Er werd in de woonzorgcentra afnamemateriaal geleverd dat dient om een test via de keel (en de neus) af te nemen. Maar de handleidingen legden enkel uit hoe je een test via de neus afneemt. De staafjes voor de keel zijn een pak dikker, en waren dus zeer pijnlijk. Verschillende woonzorgcentra waren daarom gestopt met tests afnemen.   

  'De minister betreurt de onduidelijkheid over de tests, maar intussen zijn de juiste instructies bezorgd', aldus het kabinet van De Backer. 'De testkits zelf blijven perfect bruikbaar', aldus Leys.

  ©Photo News

 • De Grauwe & De Bruyne: 'ECB moet overheidstekorten rechtstreeks financieren'

  De coronacrisis veroorzaakt een macro-economische aanbod- en vraagschok van een zelden geziene omvang. De Europese Centrale Bank moet overheidstekorten als gevolg van de coronacrisis monetair financieren. Dat schrijven Paul De Grauwe (London School of Economics) en Guido De Bruyne (emeritus hoogleraar KU Leuven) in een opiniestuk voor De Tijd.

  'Monetaire financiering van overheidstekorten roept tegenstand op. Sommigen vrezen een herhaling van de hyperinflatie die een aantal landen tijdens het interbellum trof. Die vrees is onterecht', zeggen ze. 

  'We hebben te maken met een ongemeen hevige schok die alle landen treft en die uiterst zelden voorkomt. Uitzonderlijke schokken vragen om uitzonderlijke maatregelen. Ze vereisen dat we dogma’s die in normale tijden zinvol zijn even opzijschuiven. Als we dat niet doen, is het voortbestaan van de euro in gevaar', waarschuwen beiden. 

 • Dodentol en besmettingen in Italië stijgen weer

  Italië kreeg donderdag een kleine opdoffer te verwerken in de strijd tegen het coronavirus. In 24 uur kwamen er 610 overlijdens bij. Een dag eerder waren dat er 542. Het was van 5 april geleden dat er in een etmaal zoveel sterfgevallen bij gekomen waren. De dodentol staat nu op 18.279.

  Ook het aantal geregistreerde besmettingen klom weer sterker en dikte met 4.204 aan tot 143.626. Een dag eerder was sprake van een klim met 3.836 gevallen. Alleen de Verenigde Staten en Spanje tellen meer besmettingen.

  De gezondheidsexperts putten wel een sprankel hoop uit de cijfers over de afdeling intensieve verzorging. Daar liggen nu 3.605 coronapatiënten. Woensdag waren dat er 3.693. Het is de zesde dag op rij dat het aantal patiënten op intensieve afnam.

  610
  overlijdens
  In 24 uur kwamen er 610 overlijdens bij. Een dag eerder waren dat er 542.

 • Opnieuw dodelijk dagrecord in New York

  In de staat New York, het epicentrum van de Amerikaanse coronacrisis, zijn donderdag 799 doden gerapporteerd. Dat is opnieuw een dagrecord - woensdag waren er 779 sterfgevallen gemeld - en brengt het totaal op 7.067, ongeveer de helft van alle coronadoden in de Verenigde Staten.

  Gouverneur Andrew Cuomo is wel licht optimistisch omdat het aantal ziekenhuisopnames blijft afnemen. Woensdag waren dat er 586, donderdag zelfs maar 200, het laagste aantal 'sinds deze nachtmerrie begon'.

  Uit een reportage van onze correspondente Karlijn Van Houwelingen blijkt dat in New York de armste buurten het hardst getroffen worden.

 • Brussels Airlines schrapt acht bestemmingen

  Brussels Airlines gaat na de coronacrisis vluchten naar acht bestemmingen al zeker niet meer heropstarten. Dat nieuws werd donderdag bekend, en door een woordvoerster van de Belgische maatschappij bevestigd.

  Wie de komende maanden een reis gepland had naar Sevilla, Valencia, Bristol, Hannover, Moskou, Billund, Marrakesh en Santorini, zal daar niet geraken met Brussels Airlines. Al minstens tot eind maart volgend jaar zal de maatschappij die bestemmingen niet meer aanbieden.

  Het gaat onder meer om bestemmingen die door partnermaatschappij CityJet werden uitgevoerd. Het contract met dat bedrijf zette Brussels Airlines stop. Er zitten enkele populaire toeristische bestemmingen bij de geschrapte verbindingen, maar de vraag van klanten is niet het enige criterium dat meespeelde in de beslissing, klinkt het. Het is nog niet duidelijk of er nog meer verbindingen zullen sneuvelen.

  Wie een vlucht had geboekt naar de geschrapte bestemmingen, zal gecontacteerd worden door Brussels Airlines.

 • Weyts werkt aan scenario met zomerscholen

  Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) werkt samen met het onderwijsveld aan een scenario met zomerscholen om leerlingen bij te spijkeren die een grote leerachterstand hebben opgelopen door het coronavirus. Dat zou op vrijwillige basis gebeuren, zowel voor leerlingen, leerkrachten als scholen, benadrukte Weyts donderdagmiddag in een videoconferentie met de leden de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement.

  Wanneer de scholen precies de deuren kunnen openen is nog niet duidelijk, maar de minister wil de sector wel al zo goed mogelijk voorbereiden op wat komt na de coronacrisis. Een beslissing over het scenario is er nog niet, benadrukte Weyts, maar het idee zou zijn om leerlingen bij wie er een grotere leerachterstand wordt vastgesteld bij de heropening van de scholen, bij te spijkeren tijdens de zomer. 

  ©Photo News

 • Bombardier Brugge herstart volgende week met beperkt team

  Treinbouwer Bombardier in Brugge zal volgende week zijn activiteiten hervatten. Dat meldt de socialistische vakbond ABVV. Vanaf dinsdag zal een beperkt team opstarten onder strenge voorschriften. Het bedrijf lag sinds midden maart stil om te vermijden dat het coronavirus verspreid zou raken onder de werknemers. In totaal werden toen zo'n 430 werknemers in tijdelijke werkloosheid gezet. 

  Op dinsdag 14 april zal een team van 30 werknemers heropstarten. Dat zal gebeuren onder strikte voorwaarden. Zo zijn de refters heringericht en kunnen automaten en microgolfovens voorlopig niet meer worden gebruikt. Verder zullen alleen taken uitgevoerd worden waarbij voldoende afstand kan worden gehouden. Elke werknemer krijgt ook een flesje handgel. Werknemers die niet kunnen of willen komen werken omwille van ziekte, angst, kinderen, hoeven niet te komen. 

 • IMF vreest ergste recessie sinds Grote Depressie

  De coronapandemie gaat de economie dit jaar wereldwijd de dieperik insturen. 'We stevenen af op de ergste recessie sinds de Grote Depressie van 1929', waarschuwt Kristalina Georgieva, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds.

  De Bulgaarse becijferde dat overheden wereldwijd al voor 8.000 miljard dollar stimulusmaatregelen aangekondigd hebben. 'Maar meer inspanningen zijn nodig', meent ze. 'En landen die meer middelen en extra beleidsruimte hebben, moeten extra inspanningen leveren.'

 • Weyts wil op termijn computer in elk gezin met schoolgaande jeugd

  Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft de ambitie om minstens een computer te verzekeren in elk gezin met kinderen die school lopen. Dat heeft hij gezegd in de commissie-Onderwijs van het Vlaams Parlement. Weyts zal een voorstel doen aan de Vlaamse regering. 

  Bij bedrijven worden 10.000 oude laptops verzameld voor kansarme leerlingen die thuis geen computer hebben. Die zijn nodig omdat scholen nu noodgedwongen afstandsonderwijs organiseren.

  10.000 laptops verdelen, dat is een heuse logistieke operatie.
  Ben Weyts
  Minister van Onderwijs

  De laptops worden digitaal schoongemaakt en krijgen nieuwe software. Daarna worden ze verdeeld onder leerlingen, maar dat loopt nog niet op rolletjes. '10.000 laptops verdelen, dat is een heuse logistieke operatie. We zijn deze week begonnen met het verzenden van enkele duizenden laptops. Maar dat zal per etappe moeten gebeuren.'

  De computers zijn vooral bedoeld voor het secundair, maar Weyts hoopt binnenkort ook voor lagereschoolkinderen hetzelfde te doen. Uit de aanvragen blijkt dat minstens 18.000 laptops nodig zijn. 'Hier stopt het dus niet bij', zei Weyts. Na de crisis moet op termijn elk gezin over een computer beschikken.

 • 51 procent
  Corona-app
  51 procent van de Belgen zou bereid zijn een app op hun smartphone te installeren die hen informeert of ze risico lopen op een besmetting met het coronavirus. Die app maakt gebruik van locatiedata of bluetoothtechnologie om in te schatten of de gebruiker recent in contact kwam met iemand die zich vrijwillig als besmet patiënt opgaf. De overheden - federale overheid en deelstaten - bestuderen zo'n app, aldus telecomminister Philippe De Backer donderdag in het parlement.

 • Verkeerde handleidingen bij tests naar rusthuizen

  Sommige kits die naar de woon-zorgcentra zijn verzonden om personeel en bewoners te testen op het coronavirus bevatten handleidingen die niet overeenkomen met de wissers om de tests af te nemen. Dat meldt de openbare omroep VRT en is bevestigd aan De Tijd.

  In verschillende woon-zorgcentra is materiaal geleverd dat dient om een test via de keel en de neus af te nemen. Maar de handleidingen die bij de tests zitten, leggen alleen uit hoe je een test via de neus afneemt. Beide zijn bruikbaar, maar dan moet je ze wel juist afnemen.

  De wissers voor de keel zijn een pak dikker. En daardoor kregen sommige mensen waarbij de test werd afgenomen de dikkere staafjes in de neus gestopt, wat gevaarlijk is voor bloedingen.

  Verschillende woon-zorgcentra zijn daarom al gestopt met tests afnemen, ook al zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid dat de centra 'nieuwe instructies' krijgen. 

  De woon-zorgcentra trekken al weken aan de alarmbel omdat er te weinig  getest kan worden bij de risicogroep van de bewoners. Minister Philippe De Backer (Open VLD) is begonnen met het leveren van 20.000 tests aan de woon-zorgcentra, waarvan ruim 11.000 voor Vlaanderen. Daarmee kon in 85 van de 800 woon-zorgcentra worden getest.

 • Sporen van coronavirus aangetroffen in afvalwater over heel Vlaanderen

  In het binnenkomend afvalwater werd over heel Vlaanderen erfelijk materiaal (RNA) van het coronavirus aangetroffen. Dat blijkt uit een reeks stalen van Aquafin, verantwoordelijk voor de waterzuivering in het Vlaams Gewest.

  Het gaat om stalen uit Lo-Reninge, Poperinge, Langemark, Wulpen, Genk, Leuven, Tienen, Aartselaar en Gent. Overal werd positief getest op het coronavirus. 'Het resultaat zegt niets over de besmettelijkheid, alleen over de verspreiding', zegt adviseur communicatie Anja De Wit. RNA blijft nog bestaan nadat het virus zijn infectievermogen heeft verloren. Voorts werden in het gezuiverde water geen virusdeeltjes aangetroffen.

  De resultaten liggen in de lijn van de verwachtingen en zijn gelijkaardig aan wat in Nederland werd vastgesteld, klinkt het. 

  Het resultaat zegt echter niets over de besmettelijkheid van de deeltjes, enkel over de verspreiding
  Anja De Wit
  Aquafin

 • Minister De Backer: '3 miljoen FFP2-mondmaskers waardeloos'

  Minister Philippe De Backer (Open VLD) heeft in het parlement aangekondigd dat 3 miljoen aan ons land geleverde mondmaskers waardeloos en niet bruikbaar zijn. Dat blijkt uit de definitieve testen die de overheidsdienst Volksgezondheid heeft laten uitvoeren. De Backer, door de regering aangesteld als materiaalmeester, moet alle tekorten in mondmaskers, medische kledij, tests en andere logistieke uitdagingen rond het coronavirus beheren. Eind maart waren via de luchthaven van Luik 4,4 miljoen geleverd. Daarvan zijn er nu 3 miljoen onbruikbaar.

  De FFP2-maskers zijn de speciale maskers die gebruikt worden door verplegend personeel die corona-patiënten behandelen. Ze zijn cruciaal voor de bescherming van medisch personeel dat dagelijks in de frontlijn staat.

  'Al bij de eerste visuele controle bleek dat de maskers niet voldeden aan de keuringscriteria omdat ze geen CE-keurmerk hadden. De leverancier heeft documenten laten zien waaruit moest blijken dan de maskers wel voldeden, maar onderzoek wees uit dat die documenten niet voldeden. Na extra testen is gebleken dat de maskers kwalitatief onaanvaardbaar waren. De FOD volksgezondheid heeft dat gisteren met een proces-verbaal officieel laten vaststellen.'

  Rechtzetting: in een vorige versie stond bij deze post een foto van een mondmasker van het bedrijf Delta Plus. Dat was verkeerd. Delta Plus heeft niets te maken met het verhaal over de verkeerd gelopen bestelling met 3 miljoen mondmaskers.

 • 'Iraanse gevangenen gedood tijdens protesten voor meer bescherming'

  In Iran zijn naar schatting 36 gevangenen om het leven gekomen tijdens opstanden. Gedetineerden in minstens acht gevangenissen in heel Iran eisten betere bescherming tegen het coronavirus. Bewakers en veiligheidsdiensten grepen hard in en gebruikten daarbij dodelijk geweld. Dat meldt Amnesty International donderdag.

  In de afgelopen weken sloegen Iraanse gevangenen en hun familieleden alarm over het gebrek aan bescherming tegen het coronavirus in de gevangenissen. Verschillende gevangenen zouden besmet zijn geraakt. Veel gevangenen zijn in hongerstaking gegaan omdat de autoriteiten niet ingaan op het verzoek om meer mensen vrij te laten. De gevangenen willen ook meer testmogelijkheden, geschikte sanitaire producten en voorzieningen, en de mogelijkheid tot quarantaine van mensen die mogelijk zijn besmet.

  Volgens Amnesty International werden ook mensen die deelnamen aan de protesten in elkaar geslagen door bewakers. Dit zou hebben geleid tot een ander dodelijk slachtoffer. Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten ook op om alle gewetensgevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

 • Deliveroo overweegt ook boodschappen te leveren

  De maaltijdbesteldienst Deliveroo overweegt om naast maaltijden van restaurants ook sommige basisgoederen aan huis te leveren. ‘We sluiten dat zeker niet uit’, zegt Rodolphe Van Nuffel, woordvoerder  van Deliveroo België. ‘We hebben nu al enkele kleinere kruideniers, bakers en slagers die ons platform op die manier gebruiken. Het zou kunnen dat daar de komende dagen ook grotere ketens bijkomen.’ Van Nuffel wil niet zeggen of al concrete projecten op stapel staan. 

  Deliveroo is in het VK en Nederland al actief als boodschappenbezorger, in samenwerking met ketens als Marks & Spencer, Morrisons, Hema en de tankstations van Shell. Er is keuze uit een zeventigtal basisproducten zoals melk, eieren of brood. Voor de bezorgdienst kan het een interessante diversificatie zijn nu veel restaurants gesloten zijn.

  ©Photo News

 • Asielzoekers om tekorten in seizoensarbeid te vullen?

  Federaal ligt een plan op tafel om asielzoekers in te schakelen voor seizoensarbeid in de landbouw. Dat meldt de Boerenbond en hebben regeringsbronnen aan De Tijd bevestigd. Een beslissing is er nog niet.

  Doordat heel wat buitenlandse seizoenarbeiders niet in ons land geraken kampt de landbouw met een tekort. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn in mei tot 30.000 werkkrachten nodig.

  Wie in België officieel bij het asielloket zijn aanvraag heeft ingediend voor vluchtelingenstatus mag na vier maanden werken. De termijn was vroeger een halfjaar, maar is na de grote asielcrisis in 2015 verkort. Die wachtperiode zou nu helemaal geschrapt worden voor iedereen die op 18 maart officieel geregistreerd stond als asielzoeker. Het asielloket ging na die datum ook een tijd dicht. Nu is het wel weer mogelijk zich op afspraak in te schrijven, waardoor veel minder mensen per dag asiel kunnen aanvragen. Door de verstoorde werking waren er in maart maar zo'n 1.000 asielaanvragen.

  Om onnodige verplaatsingen te vermijden, zouden de werkkrachten zoveel mogelijk op de landbouwbedrijven zelf gehuisvest worden. Alles gebeurt onder supervisie van de overheidsdienst Fedasil, die ook in maaltijden voorziet, aldus Chris Botterman, hoofd sociale zaken van de Boerenbond.

  In Belgische opvangcentra en in appartementen van de OCMW's bij lokale besturen zitten momenteel 26.000 asielzoekers. De Boerenbond verwacht wel meer heil van de nakende beslissing tijdelijk werklozen, bruggepensioneerden, loopbaanonderbrekers en wie geniet van tijdskrediet de mogelijkheid te bieden aan de slag te gaan als seizoenarbeider in de landbouw, met behoud van uitkering. Eerder werd al beslist het aantal dagen te verdubbelen dat iemand in de land- en tuinbouw seizoenarbeid mag verrichten. Daardoor kunnen de circa 8.000 buitenlanders die al aan de slag zijn langer blijven. Ook doet de VDAB extra inspanningen om mensen daarvoor aan te trekken.

 • Defensie repatrieert 53 mensen uit Niger, onder wie 20 Belgen

  In Melsbroek is woensdag opnieuw een repatriëringsvlucht van het leger geland, met 53 mensen aan boord. Op het vliegtuig uit Niamey in Niger zaten 20 Belgen, onder wie een militair, en 33 burgers van andere EU-landen. Dat meldt Defensie donderdag. Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR) had woensdagavond aangekondigd dat nog deze week repatriëringsvluchten vertrekken om landgenoten terug te halen uit Niger, Zuid-Afrika en de Democratische Republiek Congo. Daarnaast is een vierde vlucht gepland vanuit de Dominicaanse Republiek en Colombia.

  Een medisch team controleerde de passagiers. Het leger ontsmette de bagage, de lokalen en het toestel zelf.

 • Polen maakt mondbedekking verplicht

  De Poolse regering heeft donderdag beslist dat vanaf 16 april alle burgers in het openbaar hun neus en mond moeten bedekken, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 'Het moet geen gezichtsmasker zijn', benadrukte minister van Volksgezondheid Lukasz Szumovski. 'Een sjaal kan ook al genoeg zijn.'

  Polen verlengt ook alle maatregelen tegen het coronavirus, zij het met een verschillende tijdsduur. 'Tot 19 april blijven alle winkels dicht, met uitzondering van de winkels die voedsel verkopen', zei minister-president Mateusz Morawiecki. Ook kapsalons en schoonheidssalons blijven minstens tot dan gesloten.

  De scholen in Polen blijven dicht tot minstens 26 april. Tot dan zijn er ook geen internationale vluchten of treinverbindingen. De grenzen blijven tot 3 mei gesloten. Bij een terugkeer uit het buitenland moeten Polen 14 dagen in quarantaine. De premier gaf ook mee dat er na Pasen overleg komt over een geleidelijke versoepeling van de maatregelen 'om de Polen zo voor te bereiden op de nieuwe economische realiteit'. Polen telt tot dusver 5.341 besmettingen en 164 coronadoden.

 • Al 100 dokters in Italië gestorven aan coronavirus

  In Italië zijn al honderd artsen aan de longziekte Covid-19 gestorven. Het laatste slachtoffer was een 62-jarige vrouw die als huisarts in de provincie Venetië werkte. Italië werd overrompeld door de pandemie van het coronavirus. Medisch personeel in en buiten de ziekenhuizen moest die te lijf gaan zonder adequate bescherming als handschoenen en mondmaskers. 'De organisatorische tekortkomingen en nalatigheden zijn moeilijk te begrijpen en nog moeilijker te verantwoorden in het licht van die tragische aantallen', zei Filippo Anell, voorzitter van de Italiaanse artsenvereniging Fnomceo. 

 • Wielerunie UCI zet werknemers op tijdelijke werkloosheid

  De Internationale Wielerunie UCI maakte donderdag besparingsmaatregelen bekend om de coronacrisis het hoofd te bieden. De 130 werknemers worden volledig of gedeeltelijk tijdelijk werkloos. De personen in topfuncties beslisten een deel van hun salarissen of vergoedingen in te leveren.

  De UCI herziet ook al haar projecten en doelstellingen voor 2020 en de komende jaren, en neemt in die periode ook geen personeel meer aan. Ook de contracten van dienstverlenende instanties en consultants worden tegen het licht gehouden. 

  Begin april maakte de UCI bekend dat in alle wielerdisciplines minstens tot 1 juni geen wedstrijden plaatsvinden, goed voor 30 procent van de jaarkalender van de UCI. 'Onze internationale federatie gaat door een crisis die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt', zegt UCI-voorzitter David Lappartient.

  Onze internationale federatie gaat door een crisis die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt.
  David Lappartient
  Voorzitter Internationale Wielerunie UCI

 • Amerikaanse centrale bank pompt 2.300 miljard extra in economie

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft een pakket maatregelen aangekondigd die tot 2.300 miljard dollar (2.100 miljard euro) extra financiering ter beschikking stellen van de economie. Ze wil op die manier de gezinnen, bedrijven, 50 staten en lokale overheden ondersteunen.

  De Fed zal tot 600 miljard dollar aan leningen aankopen om de kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen op peil te houden. Hij past ook enkele kredietfaciliteiten aan om tot 850 miljard dollar kredietverlening aan gezinnen en bedrijven te ondersteunen. Voorts leent de Fed tot 500 miljard dollar aan de 50 staten en de lokale overheden, zodat die hun cruciale dienstverlening kunnen voortzetten.

 • VS stevenen af op werkloosheidspercentage van 10 procent

  Economen hebben berekend dat de VS afstevenen op een werkloosheidspercentage van rond 10 procent in april. Sommige banken houden zelfs rekening met een werkloosheidspercentage van 15 procent als de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus tot in mei voortduren.

  Ruim 6,6 miljoen Amerikanen hebben de afgelopen week een werkloosheidsuitkering aangevraagd omdat ze door de coronacrisis hun baan hebben verloren. Economen hadden 5,5 miljoen aanvragen verwacht. Daarmee lag het aantal eerste aanvragen voor een uitkering iets onder het recordaantal van bijna 6,9 miljoen verzoeken een week eerder, een getal dat naar boven werd bijgesteld.

  Eerder bleek uit een overheidsrapport al dat er steeds minder banen zijn. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid verdwenen er vorige maand 701.000 banen, exclusief de landbouw. De werkloosheid in het land steeg in maart naar 4,4 procent, van 3,5 procent een maand eerder.

 • Spaanse premier ziet lichtpuntjes in coronacrisis

  De Spaanse premier Pedro Sánchez ziet bemoedigende ontwikkelingen in de cijfers over de coronacrisis in zijn land, hoewel die nog altijd duizelingwekkend hoog zijn. 'Het vuur begint onder controle te komen', zei Sánchez voor een stemming in het parlement over de verlenging van de noodtoestand tot 26 april.

  Volgens de premier is Spanje dicht bij het begin van een afname van de epidemie. Woensdag was er nog een verdere stijging van het aantal doden, maar de dagelijkse toename vertraagt wel enigszins. Spanje heeft met ongeveer 148.000 gevallen het hoogste aantal besmettingen van de Europese landen.

  ©EPA

 • Bpost vraagt tijdelijk toeslag aan professionele klanten

  Bpost vraagt een inspanning van zijn contractuele klanten om zijn oplopende kosten deels te dekken en gaat tijdelijk een toeslag per pakje vragen, zoals het in de eindejaarsperiode ook doet. Dat meldt hln.be en Bpost bevestigt het nieuws. 'We krijgen uitzonderlijke pakjesvolumes te verwerken. Dat is al een paar weken zo en het gaat alleen maar de hoogte in', zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

  Bpost past het principe tijdelijk toe om te kunnen blijven draaien in de coronacrisis. 'Dankzij de bijdrage van 25 cent per pakje kunnen we een stukje van de extra uitgaven voor broodnodige veiligheidsmaatregelen dekken.' De toeslag zou wel lager zijn dan met eindejaar.

  Het gaat voor de betrokken bedrijven om een prijsverhoging die onder 10 procent blijft, aldus Van Speybroeck. De exacte impact is afhankelijk van hun contract. Voor particulieren die een pakje versturen, geldt de toeslag niet. Ondanks de verhoogde werkdruk zegt Bpost dat de meeste pakjes dezelfde nacht nog worden gesorteerd. Er zijn wel pakjes die vertraging oplopen, bijvoorbeeld omdat een postbode uitvalt, maar meestal zou het goed lopen.

 • In deze woon-zorgcentra wordt getest

  Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een lijst opgesteld van de woon-zorgcentra waar de bewoners en het personeel getest worden. Dat gebeurt op 85 locaties, waarvan 55 gekozen werden op basis van een hoog aantal zieken. Daarnaast wordt ook in 30 willekeurig gekozen centra getest:

   

 • Wereldwijd bijna 1,5 miljoen besmettingen en bijna 89.000 doden

  Wereldwijd heeft de coronapandemie al 1.490.790 mensen besmet, terwijl 88.982 patiënten aan Covid-19 zijn bezweken, blijkt donderdag uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. Met 432.438 besmettingen zijn de Verenigde Staten het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (152.446), Italië (139.422), Duitsland (113.296) en Frankrijk (83.080). In de wereldranglijst staat België op de tiende plaats met 24.983 bevestigde infecties. 

  Italië betaalde met 17.669 doden de zwaarste tol inzake mensenlevens, gevolgd door de VS (14.797), Spanje (14.792), Frankrijk (10.869) en Groot-Brittannië (7.097). België volgt in de lijst op achtste plaats met 2.523 overlijdens.

 • De Crem: 'Regels crisiscentrum zijn geen wettelijke basis voor boetes'

  Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft in het parlement toegeven dat alleen een ministerieel besluit de wettelijke basis is om burgers die de lockdownregels overtreden te vervolgen. Dat heeft serieuze consequenties. Het ministerieel besluit met de coronaregels bevat drie grote principes: een samenscholingsverbod, een verbod op niet-essentiële verplaatsingen en de verplichting om buiten het gezin anderhalve meter afstand te bewaren. Het crisiscentrum heeft tientallen pagina's met verduidelijkingen gepubliceerd, waarop de politie en ordediensten zich kunnen baseren voor de handhaving. Daarin staat onder meer dat vissen langs de oever verboden is, en mensen buiten niet op bankjes mogen zitten. De Crem geeft nu toe dat daar geen wettelijke grond voor is, zoals eerder enkele parketten al lieten verstaan. 

  'Op straat een partijtje badminton spelen of de wagen nemen voor een wandeling in het Zoniënwoud kan wel degelijk. Het is niet aan de politiemensen op het terrein om de wet te maken. Zij moeten die alleen handhaven. En dat is niet wat nu vaak gebeurt', stelt advocaat en onderzoeksassistent Jan De Groote (VUB) in Knack. 

  Voor de handhaving besliste de regering het systeem van de GAS-boetes te hanteren. Minderjarigen uitgezonderd krijgt iedereen per overtreding een boete van 250 euro, met onmiddellijke inning. Strafrechtelijke vervolging kan ook nog altijd, voor gemeenten die geen GAS-systeem hebben of bij recidive. Maar ook daar blijkt een en ander wankel. Er is pas sinds 7 april een koninklijk besluit, waardoor elke GAS-boete van voor die datum geen enkele rechtsgrond heeft. Daarnaast hebben advocaten bedenkingen bij het systeem van onmiddellijke inning. Die zou altijd betwist mogen worden, omdat toegang tot een rechter een mensenrecht is, luidt het.  

 • Aantal doden in Nederland stijgt met 148 naar 2.396

  Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2.396. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen 24 uur 148 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen ten gevolge van Covid-19.

  Het RIVM heeft 237 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 7.972 mensen opgenomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg sinds woensdag ook met 1213 naar 21.762.

 • 'Bedrijven zijn klaar om na te denken over heropstart'

  De Brusselse kamer van koophandel BECI lanceert een oproep naar de overheden om samen met de bedrijven te beginnen nadenken over de heropstart van het werk. 'We moeten vermijden dat ontslagen volgen in sectoren die te veel hebben afgezien', zegt Jan De Brabanter, secretaris-generaal van BECI.

  Bij BECI klinkt de hoop de economie vanaf juni en in juli en augustus opnieuw op gang te brengen. 'We merken dat de bedrijven klaar zijn om na te denken over de relances en willen de overheid ook in die richting  duwen. De vraag is hoe we de mensen opnieuw aan het werk kunnen krijgen en met welke garanties. De veiligheidsvoorzieningen en de maatregelen rond social distancing moeten daarbij in acht genomen worden', zegt De Brabanter.

  Het is voor BECI belangrijk de koopkracht te behouden en te vermijden dat veel mensen financieel moeten inboeten. Hoe langer de stilstand duurt, hoe groter het risico in tijdelijke werkloosheid te komen. 'Voor zover dat nog niet het geval is', stelt De Brabanter.

  Hoe langer de stilstand duurt, hoe groter het risico om in economische werkloosheid te komen. Voor zover dat nog niet het geval is
  Jan De Brabanter
  Secretaris-generaal Brusselse Kamer van Koophandel

 • 'Tekort aan beademingsapparatuur in woon-zorgcentra zal toenemen'

  De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) bevestigt dat de woon-zorgcentra zuurstofapparatuur nodig hebben. 'Die nood gaat alleen maar toenemen, omdat tal van bewoners die niet meer gered kunnen worden niet meer naar het ziekenhuis worden gebracht', zegt woordvoerster Nathalie De Bast.

  De woon-zorgcentra lieten woensdag weten dat ze een tekort hebben aan beademingstoestellen om bewoners de nodige zorgen te geven. De Bast is ook ongerust over wat gebeurt als personeel uitvalt door corona. Donderdag liet Rode Kruis-Vlaanderen weten dat zowat 10.000 vrijwilligers klaarstaan om meteen ingeschakeld te worden in de woon-zorgcentra

 • Aantal doden door corona in Spanje boven 15.000

  Het aantal doden door het coronavirus in Spanje is tot boven 15.000 gestegen. Het ministerie van Volksgezondheid meldde dat er de voorbije 24 uur 683 nieuwe sterfgevallen waren. Het totaal in Spanje staat nu op 15.238. Na twee dagen van groei was het aantal nieuwe doden wel kleiner. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg van 146.690 naar 152.446.

 • Spanje en Italië waarschuwen voor Europees project

  Het Nederlands veto tegen collectieve Europese schulden om de coronacrisis te bestrijden zit Spanje en Italië hoog. Uit Madrid en Rome klonken donderdagochtend dan ook dezelfde kritische geluiden. 'De Europese Unie is in gevaar', waarschuwen de premiers Sánchez en Conte onomwonden.

  De Italiaanse premier Giuseppe Conte is snoeihard voor het gebrek aan Europese solidariteit in de coronacrisis. ©EPA

 • Productieverlies van Belgische autosector geschat op 17.725 voertuigen

  Het productieverlies in de auto-industrie door de coronacrisis ligt in ons land rond 17.725 voertuigen. Dat schat de Europese sectororganisatie voor autoconstructeurs ACEA. In België zijn volgens de organisatie  minstens 30.000 banen geraakt door fabriekssluitingen.

  In Europa zijn al bijna 1,5 miljoen voertuigen minder geproduceerd. De gemiddelde sluitingsperiode bedraagt 18 werkdagen, berekende ACEA. Ook werden 14 miljoen werknemers geconfronteerd met fabriekssluitingen. Dat getal houdt alleen rekening met directe jobs bij de constructeurs. 'De impact op de volledige toeleveringsketen van de auto-industrie is duidelijk nog ingrijpender', klinkt het.

  30.000
  Getroffen jobs
  In de Belgische autosector zijn volgens de Europese sectororganisatie van autoconstructeurs ACEA minstens 30.000 banen geraakt door fabriekssluitingen

 • Toestand van Boris Johnson is stabiel

  De toestand van de Britse premier Boris Johnson is stabiel, na zijn derde nacht op intensieve zorg in een Londens ziekenhuis. Dat heeft minister van Cultuur Oliver Dowden donderdag aan de BBC gezegd. Johnson stelt het redelijk goed, aldus Dowden. Woensdagavond meldde een regeringswoordvoerder al dat Johnson erop vooruitgaat, maar dat hij nog op intensieve moet blijven.

  Zondag was de Britse premier opgenomen in het St. Thomas-ziekenhuis, met aanhoudende symptomen van Covid-19. Maandag verslechterde zijn toestand zo hard dat hij op intensieve zorg opgenomen moest worden. Daar kreeg hij zuurstof, maar hij werd niet aan de beademing gehouden. Volgens Britse media kan het nog enkele weken duren vooraleer Johnson de regering weer kan leiden.

  Tot de terugkeer van Johnson wordt de premier vervangen door minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Hij zal ook de leiding opnemen van de Nationale Veiligheidsraad, die donderdag vergadert over een mogelijke verlenging van de lockdown.

 • 'Veel te vroeg om maatregelen te versoepelen'

  Volgens viroloog Steven Van Gucht is het nog veel te vroeg om te spreken over een versoepeling van de coronamaatregelen in ons land. Dat zei hij op de dagelijkse persconferentie van Volksgezondheid. Omdat de epidemie verzwakt, is het volgens Van Gucht mogelijk dat de verspreiding van het virus de komende weken in een neerwaartse fase terechtkomt. 

  Van Gucht zegt dat het daarom zeer relevant is nu al de denkoefening te beginnen maken over hoe we de maatregelen versoepelen en op welk moment. Daarvoor werd al een strategische werkgroep opgericht. Van Gucht benadrukt dat een versoepeling pas mogelijk is als de cijfers dat toelaten. 'Als we te vroeg maatregelen loslaten, riskeren we een tweede opflakkering, die mogelijk erger is dan wat we tot nu gezien hebben.'

  Als we te vroeg maatregelen loslaten, dan riskeren we een tweede opflakkering die mogelijk erger is dan wat we tot nu gezien hebben
  Steven Van Gucht
  Viroloog

 • Corona versnelt ook projecten

  Bij de Frans-Belgische IT-dienstenleverancier Econocom is het business as usual. De distributie van laptops en schermen draaide de voorbije weken op volle toeren door de forse toename van thuiswerk. 

  Zo werden in een groot Brussels ziekenhuis heel wat refurbished toestellen geleverd voor de medewerkers. 

  Econocom helpt voorts kmo's de crisis financieel te overbruggen door hen leasing en sale-and-lease-back van hun machines en andere activa aan te bieden. Bij leasing wordt de huur enkele maanden opgeschort. 

  Sommige projecten lopen vertraging op - bijvoorbeeld omdat bedrijven of fabrieken gesloten zijn - maar in andere gevallen gaat het net sneller. Schiphol laat zijn ruim 3.000 schermen voor het tonen van vertrek- en aankomsttijden, mededelingen en reclame versneld vervangen. De luchthaven speelt daarmee in op de rust in haar gebouwen. Schiphol betaalt voor het gebruik van de schermen, terwijl Econocom eigenaar is en na de installatie instaat voor onderhoud, monitoring, reparatie en vervanging.

 • 283 nieuwe overlijdens, 459 extra ziekenhuisopnames

  De voorbije 24 uur zijn in ons land 459 personen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een verdere daling van 98. In de Belgische ziekenhuizen liggen 5.590 personen met Covid-19. Ook het aantal opnames van personen op intensieve zorg stijgt nog maar licht, met 9 de afgelopen 24 uur. Dat brengt het totaal op 1.285, van wie 992 patiënten aan de beademing liggen. De belasting op de intensieve zorg blijft daarmee wel hoog.

  Er werden ook 283 nieuwe overlijdens vastgesteld, wat het totaal op 2.523 brengt. 483 personen mochten het ziekenhuis de voorbije 24 uur verlaten. Het aantal ziekenhuisontslagen staat nu op 5.164.

  Gisteren werden 4.300 tests uitgevoerd, waarvan er 1.580 positief waren. Dat brengt het totaal aantal bevestigde besmettingen in ons land op 24.983. In de woon-zorgcentra zijn al 1.569 stalen afgenomen. Binnen enkele dagen moeten dat er 20.000 zijn.

 • Bank of England stopt schatkist rechtstreeks geld toe

  Belangwekkend nieuws van de Bank of England. De Britse centrale bank gaat de schatkist, Her Majesty's Treasury, rechtstreeks vers gedrukt geld toestoppen, leert een net verspreide mededeling. Dat verloopt via de lopende rekening van Financiën bij de Bank of England, de zogenaamde Ways and Means Facility. 

  De maatregel laat de Britse regering toe snel veel geld op te halen, belangrijk in tijden waar bedrijven en gezinnen die door de coronacrisis in de problemen zitten snel geld nodig hebben.

  De Europese Centrale Bank gaat voorlopig via de lettersoep PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) voor minder snelle, indirecte, steun: de overheden geven eerst schuldpapier uit dat later door de marktenzaal in Frankfurt wordt gekocht. Die 'omweg' is in de eurozone nodig omdat rechtstreekse schuldfinanciering voorlopig zeker in Duitsland taboe is. Het is ook verboden volgens artikel 123 van het Europees Verdrag

 • Duitsland overweegt eerste versoepeling na paasvakantie

  De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn overweegt een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen na de paasvakantie. Dat heeft hij gezegd in een interview met Handelsblatt. 'We zien een positieve trend, maar die moet zich nu doorzetten.' Als die evolutie zich doorzet, dan gaat Spahn samenzitten met de deelstaatpremiers over een geleidelijke terugkeer naar het normale leven.

  'Het is niet alleen belangrijk goede redenen te geven voor deze beperkingen, maar ook een perspectief te bieden. Een voorwaarde om weer aan de slag te kunnen is dat de fabriek of het bedrijf veilig georganiseerd wordt voor arbeiders en klanten', zei Spahn aan de Duitse krant. 'Bedrijven die kunnen bewijzen dat de regels over hygiëne en sociale afstand gegarandeerd worden, kunnen makkelijker terugkeren naar de normale situatie.'

  Maar buiten het bedrijfsleven komt er geen versoepeling. Voor plaatsen waar mensen samenkomen buiten het werk, zoals voetbalmatchen, 'zal het nog lange tijd duren vooraleer de normale situatie terugkeert', aldus de minister. Alles hangt ook mee af van het gedrag van de Duitsers. In Duitsland zijn al 2.100 mensen overleden aan de gevolgen van corona.

 • De Vlaming als The Constant Gardener

  In de categorie eerstewereldproblemen even dit: de discussie over de gesloten tuincentra - net nu de Vlaming snakt om in de tuin of de volkstuin aan het werk te gaan - gaat niet weg. Alle partijen in het Vlaams Parlement roepen op tot heropening, uiteraard mits de regels van sociale afstand gerespecteerd worden. 

 • 1,5 miljoen besmettingen in 184 landen

  Het coronavirus in kaart: de cijfers doen duizelen, we zitten intussen met bijna 1,5 miljoen besmettingen in 184 landen en 88.538 overlijdens, leren data van de Johns Hopkins-universiteit in de Verenigde Staten. Het aantal overlijdens stijgt vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verontrustend snel. 

 • Universiteit van Luik valideert immuniteitstest

  Belangwekkend nieuws: de door het Waalse diagnosebedrijf ZenTech ontwikkelde immuniteitstest voor Covid-19 is gevalideerd door het universitair ziekenhuis van Luik. De test wordt al in China gebruikt voor het beheer van de coronacrisis. Weten wie immuun is, wordt een belangrijk element bij de cruciale vraag hoe we stapsgewijs uit deze crisis raken zonder dat het virus weer hard opflakkert. 

 • Solvay roept aandeelhouders tot 'coronabijdrage' op

  Een opvallend initiatief van Solvay: de 157 jaar oude chemiereus roept de aandeelhouders op een derde van hun slotdividend af te staan aan een solidariteitsfonds voor werknemers en zelfstandigen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Als alle aandeelhouders meedoen, gaat het om bijna 80 miljoen euro, voor afhouding van roerende voorheffing uiteraard. Ook het management en de raad van bestuur doen een inspanning.

 • Vervroegde uitbetaling vakantiegeld in sommige sectoren

  Mensen die in de schoonmaak, de dienstenchequesector, de horeca, het uitzendwerk of beschutte werkplaatsen aan de slag zijn, krijgen hun vakantiegeld dit jaar vroeger. Op vraag van de vakbonden zal de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) de betalingen al in de loop van mei doen, zegt het ACV.
   

  Het gaat om sectoren waar de tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis zeer hoog is, legt de christelijke vakbond uit. 'Voor andere sectoren betaalt de RJV zoals gebruikelijk het vakantiegeld in de loop van mei en juni. Voor bedienden wordt het vakantiegeld door de werkgever betaald.'

 • Zelfstandigen in bijberoep: overbruggingsrecht boven op Vlaamse premie

  Ook zelfstandigen in bijberoep die jaarlijks tussen 6.996,89 en 13.993,77 euro verdienen en tijdelijk sluiten vanwege de coronacrisis krijgen recht op een gedeeltelijke overbruggingsuitkering van 645 euro per maand (of 807 euro voor zelfstandigen met gezinslast). Dat maakt minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) bekend in Het Laatste Nieuws.

   Dat overbruggingsrecht komt boven op de compensatiepremie van 1.500 euro waarin de Vlaamse regering al voorzag.

  Ook gepensioneerden die nog actief zijn als zelfstandige kunnen de uitkering aanvragen, maar de som van hun pensioen en overbruggingsrecht wordt geplafonneerd op 1.614 euro. Hetzelfde geldt voor wie een uitkering voor tijdelijke werkloosheid krijgt.

  In totaal kunnen bijna 30.000 zelfstandigen in bijberoep van de maatregel genieten. 'Zij die in aanmerking komen, kunnen nu al hun aanvraag doen bij hun socialeverzekeringsfonds', luidt het in de krant.

 • Aantal Duitse coronabesmettingen klimt derde dag op rij

  Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus steeg in Duitsland de voorbije 24 uur met 4.974, tot 108.202. Dat is voor de derde dag op rij een stijging, volgens data van het Robert Koch Institute. Het aantal gerapporteerde dodelijke slachtoffers steeg met 246 tot 2.107.

 • Sodexo vreest inkomstenverlies tot 2,8 miljard euro

  Door de coronacrisis verwacht Sodexo tussen 2,4 à 2,8 miljard euro aan inkomsten mis te lopen. Dat meldt de Franse groep, die actief is in catering, donderdag bij de publicatie van haar halfjaarresultaten. In de tweede jaarhelft voorspelt de groep een grote impact van het coronavirus. Omdat veel scholen, universiteiten en bedrijven gesloten zijn en evenementen worden afgelast, is er minder vraag naar de catering- en schoonmaakdiensten van Sodexo. 

 • KLM vervoert bijna ruim de helft minder passagiers

  De luchtvaartmaatschappij KLM ziet de gevolgen van het coronavirus sterk terug in zijn vervoerscijfers, bericht de Nederlandse krant FD: in maart namen 56,6 procent minder passagiers het vliegtuig tegenover dezelfde maand van 2019.
  Voor april en mei voorziet het bedrijf dat 90 procent van de geplande vluchten wordt geschrapt. 'Het herstel van de markten en daarmee van KLM en Transavia zal in ieder geval veel tijd vergen', zegt CEO Pieter Elbers.

 • New Yorkse coronacrisis vooral ingevoerd door Europeanen, niet door Chinezen

  Onderzoek toont aan dat vooral reizigers uit Europa, en niet uit China, het nieuwe coronavirus in de regio New York midden februari deden circuleren, bericht de Amerikaanse krant The New York Times. Tot die conclusie kwamen twee Amerikaanse onderzoeken los van elkaar, op basis van analyses van coronavirussen bij New Yorkers vanaf medio maart.

  In New York - dé coronahaard in de Verenigde Staten - is het enorme Javits conferentiecentrum omgeturnd in een noodhospitaal. ©REUTERS

 • Licht minder motivatie om maatregelen na te leven

  De motivatie om zich aan de coronamaatregelen te houden daalt, blijkt uit onderzoek van de UGent waarover Het Nieuwsblad donderdag bericht. De lockdown begint lang te duren en ondanks de bemoedigende cijfers uit de ziekenhuizen is er voorlopig weinig perspectief op verandering. Toch moeten we nu meer dan ooit volhouden, zeggen experts.

   'De motivatie om de maatregelen na te leven gaat er lichtjes op achteruit, bij jong én oud', zegt professor en ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent). 'De oorzaak ligt vermoedelijk bij de duur van de lockdown. Onze aandacht verslapt na bijna vier weken.' Tegelijk is er weinig perspectief. 'Wanneer gaan de scholen weer open? Kan ik binnenkort opnieuw aan het werk? Mag ik snel mijn kleinkinderen weer zien? Beslissingen blijven uit.'

  76
  Minder motivatie
  Terwijl in het begin van de metingen 81 procent vrijwillig gemotiveerd was, is dat nu nog 76 procent.


  Minder gemotiveerden

  Meer dan 10.000 deelnemers vulden de vragenlijst van de UGent in over welbevinden in quarantainetijden. De grootste groep leeft de opgelegde regels nog altijd vrijwillig na. Omdat ze vindt dat het nodig is voor de volksgezondheid. Maar de aantallen kalven af. Terwijl in het begin van de metingen 81 procent vrijwillig gemotiveerd was, is dat nu nog 76 procent. Een andere groep voelt zich vooral verplicht te gehoorzamen. Ze respecteren de social distance om kritiek of boetes te vermijden.
   

  Vansteenkiste wijst erop dat dat verschil in motivatie voorspelt hoe we ons in de toekomst aan de maatregelen houden. 'Hoe meer druk, hoe meer weerstand en hoe sneller we zullen afhaken.' Hij roept de overheid op de logica achter bepaalde maatregelen beter uit te leggen. Ook duidelijkheid scheppen over de afbouw van de lockdown kan helpen om gemotiveerd te blijven. Die afbouw moet ook voorzichtig verlopen.

 • Al meer dan 1,5 miljoen besmettingen wereldwijd

  Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus bedraagt 1.154.866 mensen. 88.444 mensen stierven aan de gevolgen van het virus. Het is minder dan een week geleden dat de grens van een miljoen gevallen werd overschreden. De Verenigde Staten tellen veruit de meeste patiënten: 431.838, gevolgd door Spanje (148.220), Italië (139.422), Frankrijk (113.982) en Duitsland (113.296).  

 • Belgische economie moet afrekenen met historische crisis

  De Nationale Bank en het Federaal Planbureau verwachten dat de coronapandemie zeer zware gevolgen zal hebben voor de Belgische economie. Hoe groot is de schade voor de gezinnen, de ondernemingen en de overheid?

 • Agenten federale wegpolitie gevraagd mondmaskers te naaien

  Agenten en administratief personeel van de federale wegpolitie is gevraagd stoffen mondmaskers te naaien ter voorbereiding van de opheffing van de lockdown en om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat blijkt uit een officiële nota waar de kranten van Sudpresse de hand op konden leggen. De uren die besteed worden aan het naaien tellen mee als telewerk voor wie onvoldoende werk heeft om een dag te vullen.

 • 'Chinese bedrijven voeren mondmaskers met vervalste certificaten in'

  Mondmaskers en veiligheidsbrillen uit China die niet voldoen aan de normen, worden toch aan Europese landen geleverd, met behulp van misleidende of vervalste certificaten. Daardoor lijkt het alsof ze geschikt en getest zijn volgens de Europese regels. Dat zeggen diverse importeurs tegen de Nederlandse Volkskrant. Ook de European Safety Federation, de Europese sectororganisatie voor beschermingsmateriaal, waarschuwt dat er veel valse certificaten van Europese keuringsbureaus in omloop zijn, die worden gebruikt om beschermingsmateriaal te verkopen.

 • 'Hoe was je iemand vanop afstand?'

  In de job zit de paradox. Een thuisverpleger kan niet thuiswerken, maar werkt thuis bij zijn patiënten. ‘De angst voor corona zit er natuurlijk in’, zegt Dimitrie Van Cauwenberg tijdens zijn ronde rond Schendelbeke. ‘Je mag geen foutjes maken.’

 • 'Coronavirus kan half miljard extra mensen in armoede duwen'

  De economische gevolgen van het coronavirus kunnen een half miljard mensen extra in armoede duwen, tenzij dringend actie ondernomen wordt om de ontwikkelingslanden te redden. Dat zegt Oxfam. Voor belangrijke bijeenkomsten van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de ministers van Financiën van de G20 volgende week roept de ngo op tot een 'globaal economisch reddingspakket'.

  Nu regeringen over de hele wereld economieën stilleggen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan 6 tot 8 procent van de wereldbevolking in armoede geduwd worden. 'Dit kan de strijd tegen armoede met een decennium vertragen en in sommige regio's, zoals Afrika, zelfs 30 jaar', aldus Oxfam donderdag.

 • Opnieuw bijna 2.000 doden in een dag in de VS

  Het aantal dodelijke slachtoffers in de VS lag de afgelopen 24 uur opnieuw op bijna 2.000, voor de tweede dag op rij, blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins-universiteit. Uit de jongste statistieken blijkt dat de voorbije 24 uur 1.973 Amerikanen gestorven zijn aan het coronavirus. Dat is iets meer dan de 1.939 op dinsdag en meteen het hoogste dagcijfer sinds de uitbraak van de pandemie. 

  Het aantal besmettingen in de VS nam ook fors toe, het zijn er nu al meer dan 430.000. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud