Europese economie krijgt historische klap

De bijna verlaten winkelstraat Kurfürstendamm in Berlijn. ©REUTERS

De economische activiteit in de eurozone is in het eerste kwartaal met maar liefst 3,8 procent gedaald. De recordkrimp verhoogt de druk op de regeringen en de Europese Centrale Bank (ECB) om extra stimulus te lanceren.

Een ongeziene klap voor de Europese economie. Dat is het resultaat van de quarantainemaatregelen die alle landen van de eurozone in maart hebben gelanceerd tegen de verspreiding van het coronavirus. 

De economische activiteit in de eurozone zakte in het eerste kwartaal met 3,8 procent tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat is de grootste daling sinds de start van de statistieken in 1995, zegt Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

Zuid-Europa

Vooral in de Zuid-Europese landen kreeg de economie rake klappen, omdat zij het zwaarst zijn getroffen door de pandemie en de strengste maatregelen hebben genomen. In Frankrijk (-5,8%) en Spanje (-5,2%) zakte de economische activiteit het meest. In Italië kromp de economie 'slechts' met 4,7 procent. Dat is opmerkelijk, want Italië was het eerste land dat een lockdown invoerde.

ING-econoom Bert Colijn merkt op dat de omvang van de krimp per land afhankelijk is van de ernst van de beperkende maatregelen. 'Dit suggereert dat de contractie in een land als Duitsland kleiner was dan gemiddeld.' Duitsland, de grootste economie van de eurozone, publiceert pas midden mei groeicijfers.

Het tweede kwartaal wordt zwakker dan het eerste.
Bert Colijn
Econoom ING

'Het tweede kwartaal wordt nog zwakker dan het eerste', onderstreept Colijn. 'De lockdown duurde langer in april dan in maart en de economieën worden in mei slechts geleidelijk heropgestart.' ECB-voorzitster Christine Lagarde zei vorige week dat de Europese economie over heel 2020 wellicht met 9 procent zal krimpen, maar ze sloot een achteruitgang van 15 procent niet uit.

Extra stimulus

De sterke daling van de economische activiteit verhoogt de druk op de overheden om extra stimulus te lanceren. De Europese regeringen bereikten al een akkoord over een stimuluspakket van meer dan 500 miljard euro. Maar een akkoord over een herstelfonds is nog niet voor morgen. Zuid-Europese landen willen dat fonds financieren met een gemeenschappelijke obligatie-uitgifte, maar Duitsland en Nederland verzetten zich.

De ECB heeft in maart in twee stappen voor 870 miljard euro bijkomende obligatieaankopen aangekondigd om de rente laag te houden. Maar sommige economen vinden dat niet voldoende. De ECB vergadert donderdag en het is mogelijk dat ze bijkomende maatregelen lanceert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie