Experten hekelen negeren van aanbevelingen

De virologe Erika Vlieghe zit de expertengroep GEES voor. ©BELGA

De expertengroep GEES wijst er in haar recentste rapport op dat een aantal van haar aanbevelingen nog niet werden opgevolgd, hoewel die cruciaal zijn om een tweede golf van coronabesmettingen te voorkomen.

De federale overheid heeft de rapporten van de expertengroep GEES, de werkgroep onder leiding van de virologe Erika Vlieghe die advies geeft over hoe de coronamaatregelen kunnen worden afgebouwd, online gezet. Onder meer vanuit de academische wereld, maar ook door de experten zelf, was daar omwille van de transparantie van het beleid op aangedrongen.

Het recentste rapport werd gebruikt door de federale topministers en de minister-presidenten van de gewesten en de gemeenschappen op de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni. Er worden aanbevelingen in gegeven over hoe bars en restaurants weer kunnen openen en wat met het toerisme moet gebeuren. De meeste van de aanbevelingen waren al bekend.

Kritisch

Wel nieuw is dat de experts in het rapport lang stilstaan bij de strategie om een tweede golf van coronabesmettingen te voorkomen. Daarbij tonen ze zich kritisch over het optreden van de overheid. 'Een reeks aanbevelingen van de GEES werd nog niet opgevolgd. De snelle opvolging van deze aanbevelingen blijft cruciaal om het risico op een tweede golf te minimaliseren.'

De experts focussen op het opsporen en het testen van wie mogelijk met het coronavirus besmet is geraakt. Dat tracen en testen is cruciaal om een nieuwe opstoot van het virus tegen te houden. Volgens de experts is er nood aan mobiele teams die bij een grote uitbraak, de zogenaamde superspreadingevents die zich in restaurants, kerken of op de werkvloer kunnen voordoen, ter plaatse moeten gaan om in kaart te brengen wie mogelijk besmet is geraakt en om die mensen te testen.

Meer en meer wordt immers duidelijk dat het coronavirus zich via clusters verspreidt. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de besmettingen wordt veroorzaakt door 10 procent van de gevallen. Dat gebeurt dikwijls op drukke plaatsen waar één besmette persoon een hele reeks anderen kan besmetten. Om een snelle uitbraak van het virus te voorkomen, willen virologen dat iedereen die op een superspreadingevent aanwezig was wordt geïdentificeerd en zich isoleert.

120
Mobiele teams
Volgens de expertengroep Gees zijn 120 mensen nodig om de mobiele teams te bevolken die bij een grote uitbraak ter plekke kunnen gaan om mogelijk besmette personen op te sporen en te testen.

Voor het bemannen van de mobiele teams die de aanwezingen van zo'n event moeten identificeren, zijn zo'n 120 mensen nodig. Volgens de GEES was daar vorige week nog geen initiatief voor genomen, al gaf Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zaterdag in De Tijd aan dat hij met de voorbereiding bezig is.

Om de staat van het coronavirus op te volgen, is volgens de experts nood aan een controletoren. Van daaruit moet de evolutie van het aantal besmettingen en eventuele regionale uitbraken nauwgezet worden gemonitord. Ook ijveren ze voor duidelijker richtlijnen voor als het coronavirus uitbreekt op een plek waar veel mensen besmet kunnen geraken, zoals een school of op de werkvloer. Ook daarop blijft het volgens hen te lang wachten.

Contactgegevens horeca 

In de strijd tegen superspreading heeft de GEES de overheid ook opgeroepen klanten te verplichten zich te registeren als ze op café of op restaurant gaan. Die gegevens zouden tot vier weken moeten worden bijgehouden. Het moet het voor contactspeurders gemakkelijk maken om na te gaan wie er in het café of restaurant zat toen er iemand aanwezig was waarvan nadien blijkt dat hij met corona besmet is.

Omwille van privacyredenen is de overheid die aanbeveling niet gevolgd. Bijvoorbeeld in Duitsland is die verplichting er wel. Viroloog en nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht gaf afgelopen weekend in De Tijd al aan dat hij die beslissing betreurt

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie