'Experten stellen exit voor in drie fases'

Volgens de experts zouden vanaf 18 mei de scholen kunnen openen, te beginnen met het basisonderwijs. ©Photo News

De experten die het exitplan ontwerpen, stellen voor vanaf 4 mei de economie deels te herlanceren en meer ruimte te scheppen voor sociale contacten.

Le Soir heeft een versie van het GEES-rapport kunnen inkijken. GEES is de Groep van Experts belast met de Exitstrategie die een exitplan uit de lockdown ontwerpt. Vrijdag zal de Nationale Veiligheidsraad mede op basis daarvan beslissen wat ons de komende weken en maanden te wachten staat. 

Erika Vlieghe, de voorzitter van de werkgroep, liet aan Radio 1 weten geen reactie kwijt te willen. De werkgroep is het rapport aan het finaliseren en de 'primeur is voor Sophie Wilmès'. De Tijd kreeg intussen bevestiging dat er wel degelijk sprake is van een exit in fasen, maar dat de concrete invulling en data allicht nog voer zijn voor (politieke) discussie. 

De GEES stelt in het rapport een exit in drie fases voor, te beginnen met een gedeeltelijke herlancering van de economie op 4 mei. Een deel van de winkels kan heropenen onder voorwaarde dat de regels voor social distancing worden nageleefd. Er is onder meer sprake van autogarages en verdelers van bouwmaterialen en fietsen. Telewerk blijft de norm voor wie dat mogelijk is. 

De GEES-werkgroep stelt voor vanaf 4 mei iedereen de mogelijkheid te geven één avond per weekend met familie of vrienden door te brengen. Met maximaal tien - telkens dezelfde - personen.

GEES stelt voor mensen ook meer ruimte te geven om buiten te komen, bijvoorbeeld door speeltuinen te openen en iedereen één avond per weekend te laten doorbrengen met familie of dichte vrienden. Dat mogen maximaal tien - telkens dezelfde - personen zijn. Ook sportactiviteiten zoals tennis, golf of kajak - met maximaal twee personen zonder onderling contact - moet kunnen.

Fase 2, vanaf 18 mei: scholen open

In een tweede fase, vanaf 18 mei, zouden de scholen kunnen openen, te beginnen met het basisonderwijs. De prioriteit zou eerst liggen bij het zesde leerjaar, dan het eerste en het vijfde. Tegelijk zouden ook andere delen van de economie weer opgepikt worden, met als uitzondering de horeca. Trouwfeesten in beperkte kring en daguitstappen zouden in die tweede fase eventueel ook kunnen.

Fase 3, geen timing: horeca

Op de derde fase, waarin cafés en restaurants openen, is nog geen timing geplakt. Ook de opening van attractieparken, cinema's en andere sociale en culturele aangelegenheden blijft voer voor discussie. De werkgroep maakt duidelijk dat dat gepaard moet gaan met het navolgen van de social distancingregels, het gebruik van mondmaskers, testen en traceren op grote schaal. Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie