Experts werken aan 'contactbudget' voor versoepelingen

De heropening van de cafés lijkt nog niet voor meteen. ©AFP

Of en hoe de coronamaatregelen worden versoepeld, kunnen politici bepalen op basis van een contactbudget dat door de experts wordt opgesteld. 'Maar dat is een advies, uiteindelijk doet de politiek wat ze wil', klinkt het.

Na de eerste golf was het simpel: er werden enkele data geprikt waarop de coronamaatregelen zouden worden versoepeld. Ditmaal wordt het pad naar de vrijheid een pak ingewikkelder. De leden van de expertengroep Gems en het coronacommissariaat van Pedro Facon werken aan een afbouwplan dat zich baseert op een 'contactbudget'.

Het plan, waarvan Het Nieuwsblad de grote lijnen schetste en die worden bevestigd aan De Tijd, moet dinsdag klaar zijn en belandt vrijdag op de tafel van het Overlegcomité. De federale en de regionale topministers maken dan een nieuwe evaluatie van het coronabeleid en moeten zich uitspreken over eventuele versoepelingen.

Op basis van de epidemiologische situatie zullen experts voor elk Overlegcomité een inschatting maken van de epidemiologische situatie. Hoe evolueert het aantal besmettingen? Hoe zit het met de ziekenhuisopnames? Hoeveel mensen zijn intussen gevaccineerd? Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel marge er is voor versoepelingen, het zogenaamde contactbudget.

Keuzes maken

Het contactbudget geeft aan dat er keuzes moeten worden gemaakt, want alles in één keer versoepelen gaat niet. Daartegenover komt een lijst met versoepelingen te staan. De experts proberen in te schatten wat de epidemiologische impact van een versoepeling is en welke weerslag ze heeft op het psychologisch welzijn. Hoe hoger de score van een versoepeling, hoe sneller het contactbudget op is.

Vanzelfsprekend weegt bijvoorbeeld het heropenen van de restaurants, waarvoor meerdere politici aandringen om dat aan het begin van de lente op 21 maart te doen, zwaarder dan mensen toelaten om met zes in plaats van met vier te gaan wandelen. Als wordt gekozen voor één grote versoepeling zijn meerdere kleine andere versoepelingen niet mogelijk en omgekeerd.

Zakgeld

Her en daar klinkt de kritiek dat het plan wat weg heeft van een machtsgreep van de experts. Als bezorgde ouders schuiven ze de politici wat zakgeld toe, die daarmee dan hun versoepelingen kunnen kopen. De experten zitten ze verveeld met dat beeld. 'We proberen de politiek een kader aan te bieden waarbinnen kan worden gewerkt. Maar het is een advies, de politiek 'koopt' uiteindelijk wat en hoeveel ze wil.'

Wel duidelijk is dat volgens de experts voor Pasen weinig mogelijk is. 'De huidige modellen tonen dat we zeker voor volgende week vrijdag nauwelijks of geen marge hebben voor bijkomende versoepelingen, rekening houdend met wat al is beslist', zeggen ze. Vorige week zaterdag gingen de kappers open, de andere contactberoepen volgen op 1 maart.

Stagnerende curves

Met in de voorbije week dagelijks gemiddeld 1.813 besmettingen per dag zitten we nog altijd ruim boven de 800 besmettingen die de politiek naar voren schoof als drempel voor versoepelingen. Hetzelfde geldt voor de ziekenhuisopnames: het zijn er nog altijd 120 per dag, terwijl is afgesproken dat versoepelen pas mogelijk is als we onder 75 zakken.

De voorbije week namen de besmettingscijfers een duik, maar de jongste dagen stagneert het aantal vastgestelde infecties opnieuw of stijgt het zelfs lichtjes. 'We kunnen stellen dat de plateaufase in de coronacijfers nog altijd aanhoudt. Aangezien winkels, scholen en de kappers open zijn en de winter nog in het land is, is dat zeker geen slechte prestatie', zei Sciensano-viroloog Steven Van Gucht op zijn tweewekelijkse persconferentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie