Fabrieken sluiten aan de lopende band

Rolex sluit vanaf volgende week dinsdag alle Zwitserse fabrieken voor minstens tien dagen. ©REUTERS

Niet alleen de tapijtengroep Balta legt fabrieken stil, ook elders in ons land valt de productie stil.

Bij de machinebouwer Atlas Copco in Wilrijk heeft de directie besloten maandag het grootste deel van de productiesite te sluiten. 900 van de 1.400 arbeiders schakelen dan over op tijdelijke werkloosheid, stelt het bedrijf. Alleen de productie die cruciaal is voor de toelevering aan essentiële sectoren, waaronder ziekenhuizen, waterzuiveringsinstallaties, de farmaceutische en de voedingsindustrie, blijft doordraaien. 

Ook Aperam kondigt extra maatregelen aan. De fabrikant van roestvrij staal stopt de productie in sommige Europese fabrieken. Aperam wil het personeel tegen de pandemie beschermen. Of ook de site in het Limburgse Genk sluit, is nog niet duidelijk.

Bouw valt stil

In de bouw begint de activiteit af nemen. Twee op de drie bouwbedrijven ondervinden sterke hinder door de coronamaatregelen, blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw, waaraan 820 bouwondernemingen hebben deelgenomen. In 41 procent van de bouwbedrijven liggen de activiteiten al stil. Niet alleen omdat het moeilijk werken is als arbeiders voldoende afstand moeten houden, maar ook omdat de bevoorrading van materiaal mank loopt. Slechts 8 procent van de bouwbedrijven heeft nog voldoende materialen om voor te kunnen. Vooral de aanvoer van beton blijkt problematisch.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie