Advertentie
opmerkelijk

Federale Deontologische Commissie adviseert verplichte vaccinatie voor topambtenaren

©Photo News

In een spontaan advies toont de Federale Deontologische Commissie zich voorstander van een verplichte vaccinatie van federale openbare mandatarissen, zoals kabinetschefs en topambtenaren.

De Federale Deontologische Commissie, een orgaan dat verbonden is aan de Kamer, pleit ervoor om het coronavaccin te verplichten voor alle federale openbare mandatarissen. Dat zijn onder meer kabinetschefs, regeringscommissarissen, bestuurders bij overheidsbedrijven en leidinggevenden van federale overheidsdiensten.

Het advies, dat de commissie op eigen initiatief opstelde, geldt niet voor Kamerleden en ook niet voor personen die om medische redenen niet geprikt kunnen worden. Alle andere mandatarissen hebben de 'deontologische plicht' om zich te laten inenten. 'Persoonlijke voorkeuren om zich niet te laten vaccineren moeten daarbij wijken voor het algemeen belang', staat te lezen.

Deontologische fout

Voor federale ambtenaren die in rechtstreeks contact komen met het publiek is het advies nog urgenter, haalt de commissie aan. 'Op hen rust een verzwaarde plicht zich te laten vaccineren, omdat ze in dat geval een verhoogd risico vormen voor burgers die op hen aangewezen zijn', klinkt het nog.

Volgens de commissie bezondigen mandatarissen die zich niet laten vaccineren zich mogelijk aan een deontologische fout. Over de huidige vaccinatiegraad bij die groep ambtenaren zijn geen cijfers beschikbaar.

Het advies is opmerkelijk, omdat in ons land geen vaccinatieplicht bestaat. Alleen voor het zorgpersoneel in ziekenhuizen en privépraktijken is die in de maak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie