Frankrijk twee weken in lockdown

'We zijn in oorlog' aldus president Macron. ©AFP

De Franse president Macron kondigt een verstrenging van de maatregelen tegen het coronavirus aan. Alleen de strikt noodzakelijke verplaatsingen buitenshuis zijn nog toegelaten.

'We zijn in oorlog', benadrukte Emmanuel Macron maandagavond bij herhaling in een televisietoespraak. 'We zijn in een oorlog tegen een onzichtbare vijand en dat vereist onze totale mobilisering.' De dodentol in Frankrijk door het virus steeg maandag tot 148.

148
Coronadoden
In Frankrijk is het dodental door het coronavirus opgelopen tot 148.

Daarom komt er een forse verstrenging van de noodmaatregelen, waarbij vanaf dinsdagmiddag onder andere de grenzen worden gesloten. Verplaatsingen en contacten buitenshuis moeten tot het strikt noodzakelijke worden beperkt. Wie de orders negeert, loopt het risico beboet te worden. 

Alleen voor boodschappen kunnen Fransen hun huis nog verlaten, evenwel 'met discipline en door minstens een meter afstand te houden'. Buitenshuis werken is alleen toegestaan voor wie niet kan thuiswerken. Hij bevestigde ook dat de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, gepland voor zondag, wordt uitgesteld.

Solidariteit

'Luister naar de gezondheidswerkers', zei Macron, 'Als u wil helpen, blijf thuis en beperk de contacten.' De president deed een nadrukkelijke oproep tot verantwoordelijkheidsgevoel en solidariteit. 'Niemand weet hoe lang deze situatie zal duren.'

Als u wilt helpen: blijf thuis en beperk de contacten.
Emmanuel Macron
Frans president

De president zei verder dat hij het leger inschakelt om te helpen zieken naar ziekenhuizen te brengen. Frankrijk had al restaurants en bars gesloten, scholen gesloten en skigebieden op slot gedaan, maar Macron zei dat er in vredestijd ongekende maatregelen nodig zijn.

Voor bedrijven die in de problemen dreigen te komen komt er een noodfonds van 300 miljard euro. 'Geen enkele onderneming wordt overgeleverd aan het gevaar van een faillissement.' Macron sprak ook over de 'opschorting van de facturen voor water, gas, elektriciteit en voor de huur'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie