1. Dossiers
 2. Coronavirus
live

Frankrijk verlengt lockdownmaatregelen

Het zwaar getroffen Frankrijk weet maandag hoelang, en of de maatregelen nog aangescherpt worden. Bij ons komt de Veiligheidsraad, die onder meer de maatregelen bespreekt, midden volgende week samen.
 • Bijna anderhalf miljoen besmettingen wereldwijd

  We sluiten de blog vandaag af met de meest recente stand van zaken. Voor de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins zijn er sinds het begin van de uitbraak wereldwijd bijna 1,5 miljoen besmettingen gerapporteerd. Drie op de tien daarvan in de Verenigde Staten, waar de epidemie nog in alle hevigheid woedt.

  De wereldwijde officiële dodentol gaat snel in de richting van de 90.000, waarvan het grootste deel in Europa. Maar ook in die statistiek benen de VS snel bij, vandaag zijn er ruim 14.000 slachtoffers gevallen.

 • Lockdownexit wordt verhaal met lange staart

  Bedrijven en burgers kijken uit naar het einde, of op zijn minst een versoepeling, van de lockdown, maar we zijn er nog niet. Midden volgende week buigen de federale en regionale topministers zich samen met wetenschappelijke experts over de maatregelen. Over lange weg naar de exit leest u hier.

 • Baggeraar DEME schakelt quarantaineschip in voor bemanning

  Het Belgische baggerbedrijf DEME gaat vanaf dit weekend een hotelschip inschakelen om de bemanning van zijn bagger- en offsshoreschepen veilig te kunnen vervangen. Personeel dat weer aan de slag gaat, zal eerst twee weken in pre-quarantaine aan boord blijven van dat schip.

  DEME, een dochter van de holding Ackermans & van Haaren  , had eerder beslist om geen bemanningen aan boord meer af te lossen tot 17 april. Maar omdat het einde van de coronacrisis nog niet meteen in zicht is, zal de baggeraar de bemanning van zijn schepen toch beginnen wisselen vanaf die datum.Om de veiligheid van zijn medewerkers te verzekeren en de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken, maakt DEME daarvoor gebruik van een zogenaamd 'hotelschip', dat aangemeerd ligt in Oostende. Wie weer aan de slag gaat, moet eerst twee weken in pre-quarantaine in een dat schip. Personeelsleden zullen daar in kleine groepen aan boord gaan en een strikt draaiboek moeten volgen.  

 • Frankrijk verlengt lockdownmaatregelen

  Frankrijk verlengt zijn strengere lockdownmaatregelen, die liepen tot 15 april. Dat laat het Elysée weten aan het Franse persagentschap AFP. Hoelang, en of de maatregelen nog aangescherpt worden, kondigt president Emmanuel Macron op paasmaandag aan tijdens een rechtstreekse televisietoespraak. Initieel was die toespraak donderdagavond al gepland.

  Frankrijk meldde woensdagavond 541 nieuwe coronadoden, wat het totaal op 10.869 brengt. Alleen Italië, Spanje en de Verenigde Staten zijn harder getroffen. De toename van het aantal doden vertraagde woensdag wel tot 5 procent.

 • Weer recordaantal doden in New York

  In de staat New York, het epicentrum van de Amerikaanse coronacrisis, zijn opnieuw 779 doden gerapporteerd. Dat is de hoogste dagtol tot dusver, en brengt het totaal op 6.268. Daarmee is de Empire State verantwoordelijk voor zowat de helft van de bijna 13.000 coronadoden in de Verenigde Staten.

  Gouverneur Andrew Cuomo toonde zich dinsdagavond wel licht optimistisch dat de 'curve afvlakt', nu het aantal ziekenhuisopnames begint af te nemen. Burgemeester Bill De Blasio waarschuwt dan weer dat mogelijk 100 tot 200 doden per dag onderbelicht blijven, omdat ze thuis sterven.

  60.000
  Amerikaanse coronadoden
  Volgens de universiteit van Washington zullen 60.000 Amerikanen sterven aan het coronavirus. Voorlopig ligt het dodentol op 13.000.

  De gezaghebbende universiteit van Washington, die data levert aan de federale overheid en tal van staten, heeft dinsdag haar prognoses over de Amerikaanse dodentol neerwaarts bijgesteld. Tegen begin augustus zouden 60.000 Amerikanen gestorven zijn aan het coronavirus. Eerder ging de universiteit nog uit van 82.000 doden.

  De Amerikaanse president Donald Trump zei vorige week nog dat er 'in het beste geval' 100.000 tot 240.000 doden vallen. Al leek dat toen al een strategische politieke uitspraak, waarbij de verwachtingen zo donker voorgesteld werden dat het eindresultaat straks als een succes verkocht kan worden. 

 • Beke heeft noodplan voor woon-zorgcentra klaar

  De Vlaamse woon-zorgcentra zijn hard getroffen door het coronavirus. De afgelopen dagen zijn er honderden slachtoffers geteld als gevolg van de longziekte Covid-19. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), die onder vuur ligt over zijn aanpak, heeft vanavond een tienpuntenplan om de coronacrisis in de woon-zorgcentra aan te pakken voorgesteld.

 • Boris Johnson 'aan de beterhand'

  Brits premier Boris Johnson, die sinds maandagavond op intensive care ligt met hardnekkige Covid-19-symptomen, is 'aan de beterhand'. Dat heeft minister van Financiën Rishi Sunak woensdagavond gemeld.

  Hij krijgt nog altijd zuurstof toegediend, maar heeft geen beademingsapparaat nodig. Johnson zou ook al rechtop kunnen zitten in zijn ziekbed. Wanneer hij opnieuw zijn taken kan opnemen, is wel verre van duidelijk. Ook heerst onduidelijkheid over hoeveel beslissingsrecht zijn plaatsvervanger, minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, heeft. 

 • Weer meer besmettingen in Italië

  In Italië zijn weer meer coronabesmettingen geregistreerd. In 24 uur steeg het aantal positieve gevallen met 3.836 tot 139.422. Een etmaal eerder waren er 3.039 nieuwe besmettingen bij gekomen. 

  Van de coronapatiënten liggen er 3.639 nu op de afdeling intensieve verzorging. Een dag eerder waren dat er nog 3.792. Het was de vijfde dag op rij dat zich een daling aftekende in het aantal patiënten op intensieve verzorging.

  Tegelijk bezweken in 24 uur wel 542 mensen aan de longziekte. Een etmaal eerder was nog sprake van 604 overlijdens. De Italiaanse autoriteiten hopen dat de quarantainemaatregelen hun vruchten beginnen af te werpen.

  542
  overlijdens
  Tegelijkertijd bezweken in 24 uur wel 542 mensen aan de longziekte. Een etmaal eerder was nog sprake van 604 overlijdens.

 • Verenigd Koninkrijk rondt kaap 7.000 coronadoden

  In het Verenigd Koninkrijk is de dodentol opgelopen tot 7.079. In een dag kwamen er 938 overlijdens bij. De voorbije weken testten 60.733 mensen positief op het coronavirus.

  Na Italië, Spanje en Frankrijk is het VK in Europa het zwaarst getroffen door de coronapandemie. Wereldwijd staan de Verenigde Staten na Italië en Spanje op nummer drie, met bijna 13.000 overlijdens.

 • Europese Commissie pleit voor inreisverbod tot 15 mei

  Reizigers van buiten de Europese Unie moet tot 15 mei de toegang tot Europa worden ontzegd tenzij hun trip essentieel is, stelt de Europese Commissie voor. Omdat de coronacrisis nog niet onder controle is, wil Brussel het inreisverbod met een maand verlengen. Het zijn de lidstaten die daarover beslissen maar de Commissie roept op tot een 'gecoördineerde aanpak'.

  De Europese lidstaten vaardigden het inreisverbod in de tweede helft van maart uit. 'Sindsdien is het luchtvaartverkeer bijna volledig stilgevallen voor personenvervoer. De vluchten die nog plaatsvinden zijn voor vrachtvervoer en repatriëring', luidt het. Dezelfde trend is merkbaar bij treinen, bussen en ferry's.

  De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone. Het inreisverbod geldt in principe niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en grensarbeiders.

 • VS wijzen GM contract van 500 miljoen dollar toe voor beademingsapparatuur

  De Verenigde Staten hebben de autobouwer General Motors (GM) een contract ter waarde van 489.4 miljoen dollar toegekend om beademingsapparatuur te maken voor coronapatiënten. De bedoeling is om tegen eind augustus 30.000 apparaten te maken, waarvan een vijfde tegen 1 juni geleverd zal worden. De productie begint volgende week.

  Het is het eerste contract dat toegekend wordt sinds de Amerikaanse president Donald Trump de Defense Production Act ingeroepen heeft. Dat is een wet uit de Koreaanse oorlog die moet garanderen dat de Amerikaanse industrie in versneld tempo materiaal produceert in de strijd tegen de coronapandemie.

 • 'Wereldhandel kan tot een derde krimpen in 2020'

  De coronapandemie zal zware sporen nalaten in de wereldhandel. Die boodschap stuurde de Wereldhandelsorganisatie (WHO) woensdag de wereld in. 'De wereldhandel kan in 2020 met 13 tot 32 procent krimpen. Dat is meer dan tijdens de financiële crisis van 2008-2009.'

  Nog voor de longziekte zich als een veenbrand over de hele wereld begon te verspreiden, stond de wereldhandel al onder druk door het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de onzekerheid over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Door de coronacrisis volgt een extra oplawaai. 

  'In vrijwel alle delen van de wereld dreigt een krimp van meer dan 10 procent. De export van Noord-Amerika en Azië gaat de zwaarste klappen krijgen. De pandemie kan de grootste recessie uit ons bestaan veroorzaken', luidt het. Voor 2021 rekent de WHO op een herstel.

 • Meer dan 10.000 coronagevallen in Afrika

  Het coronavirus breidt zich snel uit in Afrika. Het aantal bevestigde infecties op het continent is gestegen tot meer dan 10.000. 'Meer dan 500 mensen zijn aan Covid-19 bezweken', heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) woensdag laten weten.

  Het coronavirus bereikte Afrika in vergelijking met andere continenten laat, en werd geïmporteerd door reizigers uit Europa, de Verenigde Staten en Azië, maar verspreidt zich nu als een lopend vuurtje. Hulporganisaties waarschuwen voor een dreigende enorme catastrofe, die ook de toekomst van kinderen kan hypothekeren.

  In arme dorpen, waar veel mensen dichtbij elkaar leven, is afstand houden bovendien niet mogelijk, de hygiënische omstandigheden zijn verre van optimaal en het gezondheidssysteem is zwak uitgebouwd. 'Covid-19 heeft het potentieel niet alleen duizenden doden te veroorzaken, maar ook een economische en sociale verwoesting aan te richten', zei regionaal directeur voor de WGO, Matshidiso Moeti.

  'Toch zijn er nog mogelijkheden om de overdracht van het virus duidelijk te beperken en te vertragen', voegde hij eraan toe. Officieel zijn in Afrika alleen het bergkoninkrijk Lesotho en de eilandengroepen Comoren en Sao Tomé en Principe niet getroffen door het coronavirus.

 • Terug naar Wuhans onhygiënische markten, waar pandemie begon

  De Chinese miljoenenstad heeft woensdag haar poorten weer geopend. Duizenden inwoners zetten voor het eerst in elf weken weer een voet buiten eigen deur. Naar schatting 55.000 mensen namen de gelegenheid te baat om het oorspronkelijke epicentrum van de coronapandemie te verlaten.

  Onze correspondente Eefje Rammeloo trok naar de vis- en vleesmarkten in de stad, waar het virus eind vorig jaar uitbrak. Ze ging na hoe het er met de hygiënemaatregelen gesteld is. 'We maken de vloer nu iedere dag schoon met water.'

  In Wuhan gaan de vis- en vleesmarkten weer open. Op een van die markten brak het coronavirus eind vorig jaar uit. ©AFP

 • 170.000 mondmaskers voor politie-agenten

  De politie heeft 170.000 beschermende gezichtsmaskers ter beschikking. Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) woensdagmiddag op vragen in de Kamer.

  De politievakbonden vragen al weken beschermingsmateriaal voor de agenten op het terrein, die onder meer worden ingezet om de naleving van de coronamaatregelen te controleren. Agenten kregen die eerst niet, omdat ze geen deel uitmaken van de prioritaire doelgroepen voor de schaarse beschermingsmiddelen. Dat er de afgelopen weken heel wat mensen richting politiemensen spuwden, maakte de onvrede er niet minder op.

  Vorige week dienden de vakbonden een stakingsaanzegging in. Die is na overleg met De Crem opgeschort. De Crem kreeg toestemming van het kerncomité binnen de federale regering om toch over te gaan tot de aankoop van maskers voor de politie, zei hij in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Er loopt nog een tweede aankoopschijf.

  ©Photo News

 • Nederland telt ruim 2.200 coronadoden

  Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2.248. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg de afgelopen dag 147 nieuwe meldingen over sterfgevallen. Een dag eerder was sprake van 234 extra overlijdens in een etmaal.

  Het aantal vastgestelde besmettingen dikte aan tot 20.549, een groei met 969 in 24 uur. Het RIVM heeft 308 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. Dinsdag waren dat er 292. 

 • Dit is niet het moment om de maatregelen te versoepelen. Het is tijd om onze collectieve inspanningen om het virus uit te roeien te verdubbelen en te verdrievoudigen, met de steun van de samenleving als geheel.
  Hans Kluge
  Directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie

 • Corona duwt Duitse en Franse economie kopje onder

  De coronapandemie veroorzaakt niet alleen een zelden geziene gezondheidscrisis in de wereld, ook boven de economie pakken zich erg donkere wolken samen. Europa ontspringt de dans niet. De ravage zal zwaar zijn, voorspellen Franse en Duitse rapporten woensdag. In Duitsland dreigt de grootste kwartaal-op-kwartaalkrimp in een halve eeuw, in Frankrijk de zwaarste terugval sinds 1945.

 • 'Coronacrisis kost Belgische economie dit jaar 45 miljard euro'

  De Nationale Bank en het Federaal Planbureau verwachten dat de Belgische economie in 2020 met liefst 8 procent krimpt. Dat is vier keer meer dan de krimp in 2009, het jaar na de bankencrisis. Het valt op dat de Nationale Bank en het Planbureau veel somberder zijn dan de meeste grootbanken, die een krimp tussen 3,5 en 5 procent voorspellen.

 • IMF-Belg: 'Deze crisis kan landen voorbij kritiek punt duwen'

  De coronacrisis raakt groei- en ontwikkelingslanden hard. En dus moet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) massaal uitrukken om schuldencrisissen de kop in te drukken. Ruim 80 landen vroegen al noodhulp aan het IMF, dubbel zoveel als tijdens de directe nasleep van de financiële crisis in 2008. Voor Anthony De Lannoy, de Belgische IMF-bestuurder die een kiesgroep van 15 landen leidt bij de instelling met hoofdzetel in Washington, beloven het drukke tijden te worden. 'Alle energie gaat naar overleven.'

 • Bedrijven produceren 1 miljoen liter extra handgel

  De chemie-, farma- en voedingsbedrijven hebben een extra productiecapaciteit van meer dan 1 miljoen liter ontsmettende handgel op poten gezet. Een deel daarvan is al geproduceerd, maar ook de komende weken loopt die productie door. ‘In samenwerking met de federale overheid hebben de betrokken sectoren het dreigend tekort aan handgel opgelost’, klinkt het woensdag in een persbericht van koepelorganisaties essenscia en Fevia.

  Voor ontsmettingsproducten, bijvoorbeeld om ziekenhuiskamers te reinigen, is er sprake van 5 miljoen liter bijkomend productievolume.

  Meer dan 100 ondernemingen, van brouwerijen en stokerijen tot chemie- en farmabedrijven, hebben via een versoepelde procedure een tijdelijke toelating voor de aanmaak van ontsmettingsproducten gekregen. Bestaande producenten voerden de productie fors op. ‘Dat zorgt alles bij elkaar voor 1 miljoen liter extra capaciteit in een periode van enkele weken’, klinkt het bij de woordvoerder van essenscia.

 • KU Leuven legt examens af in voetbalclub OHL, feestzalen De Hoorn en Brabanthal

  Om de examens op de campus in juni te kunnen laten doorgaan, is de KU Leuven op zoek gegaan naar extra locaties. 'De zalen van voetbalclub OHL in Leuven, de feestzalen van De Hoorn en mogelijk ook de Brabanthal zullen tijdens deze zittijd dienst doen als examenlokaal', zegt rector Luc Sels. Voor de campus in Kortrijk wordt gekeken naar het congrescentrum Xpo, Brussel wijkt mogelijk uit naar het kunstencentrum BOZAR.

  Daarnaast zullen ook online examens op afstand worden ingezet. Dat gebeurt via Skype for Business. 'Deze omgeving draait volledig op onze servers en wordt door KU Leuven zelf beheerd', zegt Sels. 'Voor dit programma kunnen we dan ook de nodige garanties geven op het vlak van privacy en IT-ondersteuning en -beveiliging.' 

  De KU Leuven zal geen proctoring software inzetten. Dergelijke software maakt het mogelijk om studenten te controleren wanneer ze bijvoorbeeld van thuis uit deelnemen aan een examen. 'Na grondige analyse hebben we besloten dat deze tools het risico op fraude onvoldoende uitsluiten', zegt Sels.

 • 757 nieuwe sterfgevallen in Spanje

  In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 757 mensen overleden aan het coronavirus, wat het totale dodental er op 14.555 brengt. Dat blijkt woensdag uit de cijfers van de Spaanse gezondheidsautoriteiten. Het sterftecijfer is voor de tweede dag op rij weer gestegen.

  Verder is het totale aantal geregistreerde besmettingen met het virus opgelopen tot 146.690, waarvan 48.021 mensen de ziekte al overwonnen hebben.

 • 205 nieuwe overlijdens, 487 extra ziekenhuisopnames

  De voorbije 24 uur zijn in ons land 205 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit de dagelijkse update van de coronacijfers door Volksgezondheid.  Het totale dodental komt zo 2.240 op te staan.

  Het aantal ziekenhuisopnames is met 487 gestegen tot 5.688. Dat is voor het eerst een daling van het totaal aantal gehospitaliseerde patiënten. Op intensieve zorgen liggen nu 1.276 patiënten, waarvan er 1008 beademd worden. Dat is een lichte stijging tegenover een dag eerder. 524 mensen mochten het ziekenhuis weer verlaten.

  Verder zijn sinds dinsdag 1209 nieuwe besmettingen vastgesteld, wat het totale aantal gevallen op 23.403 brengt.

 • 'Duits bbp krimpt dit kwartaal met bijna 10 procent'

  De Duitse economie zal dit kwartaal dubbel zo snel krimpen als ten tijde van de piek van de financiële crisis. Dat zeggen vooraanstaande Duitse onderzoeksinstituten. Het bbp wordt verwacht met 9,8 procent te krimpen. Dat is de grootste krimp sinds de metingen per kwartaal begonnen in 1970.

  De prognoses is dat de Duitse economie dit jaar 4,2 procent zal krimpen. Dat is minder dan de 5 procent die minister van Economie Peter Altmeier vorige week voorzag, al is het moeilijk om te voorspellen hoe de crisis zich verder zal uitrollen. In 2021 wordt dan weer een groei verwacht door de steunmaatregelen van de overheid.

 • Recordtoename nieuwe gevallen in Rusland

  Rusland heeft voor de tweede dag op rij melding gemaakt van meer dan 1.000 nieuwe coronagevallen. In totaal is nu bij 8.672 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus, bericht The Moscow Times. Dat zijn er 1.175 meer dan een dag eerder.

  Het gaat om de grootste toename tot dusver van het aantal coronagevallen dat in een etmaal is vastgesteld. De Russische autoriteiten hadden maandag nog 1.154 nieuwe besmettingen gemeld. Het dodental staat inmiddels op 63.

  8.672
  besmettingen in Rusland
  In totaal is nu bij 8.672 Russen vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus.

  De meeste coronagevallen zijn volgens de nieuwssite vastgesteld in hoofdstad Moskou. Daar kregen de ongeveer 12 miljoen inwoners eind vorige maand opdracht om in de meeste gevallen binnen te blijven. Zo moet worden voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

  Rusland heeft veel minder besmettingen vastgesteld dan veel andere Europese landen. Experts waarschuwen echter dat officiële cijfers geen volledig beeld geven, omdat niet iedereen met het virus wordt getest.

 • 1.431.900 besmettingen wereldwijd

  Uit de nieuwste cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit blijken wereldwijd 1.431.900 personen besmet te zijn met Covid-19. Meer dan 300.000 patiënten zijn reeds genezen, terwijl 82.172 aan corona zijn bezweken.

  Met 399.929 besmettingen zijn de VS het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (141.942), Italië (135.586), Frankrijk (110.070) en Duitsland (107.663). België staat op de elfde plaats met 22.194 infecties. Italië heeft nog steeds de zwaarste dodentol met 17.127 overlijdens. 

 • Weyts overlegt deze week over toegangsexamens geneeskunde

  Deze week vindt er op het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) overleg plaats over of het toelatingsexamen voor artsen en tandartsen kan doorgaan. Deze staan gepland op 7 en 8 juli, maar door de coronamaatregelen is het niet duidelijk of ze ook kunnen doorgaan. Volgens de Vlaamse Interuniversitaire Raad is er nog geen beslissing gevallen over het mogelijk uitstellen van de examens. Langs Franstalige kant zijn de examens wel al doorgeschoven naar augustus en oktober. 

 • Frankrijk in recessie volgens centrale bank

  De Franse economie stort in door het coronavirus. Het bruto binnenlands product (bbp) is met zes procent gekrompenn in het eerste kwartaal van 2020, zo schat de Franse centrale bank vandaag. Als die schatting klopt, gaat het over het slechtse kwartaal van de Franse economie sinds 1945. Vorig kwartaal was er al een krimp in het bbp van 0,1 procent, wat Frankrijk technisch gezien in recessie brengt.
  Ook de activiteitsgraad is met een derde teruggevallen. Dat is de grootste terugval sinds mei 1968, toen de studentenrevoltes het land plat legden. De centrale bank vermoedt dat elke twee weken lockdown het land op een jaar tijd 1,5 procent van het bbp kost.
 • 1,25 miljoen tijdelijk werklozen

  België telt momenteel 1,25 miljoen mensen in het systeem van tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Dat komt neer op bij een derde van de actieve werknemersbevolking die deze uitkering krijgen. Volgens een eerste raming ging het om 800.000 mensen, twee weken geleden stond de teller boven een miljoen. Muylle gelooft dat de cijfers nu zullen stabiliseren.

 • Eurogroep geraakt er niet uit, morgen nieuw overleg

  De Europese ministers van Financiën hebben nog geen akkoord gevonden over een economisch antwoord op de epidemie van het coronavirus. Dat heeft Mario Centeno, voorzitter van de Eurogroep, woensdagmorgen laten weten. Donderdag is er een nieuwe vergadering van de Eurogroep.

  Mario Centeno, voorzitter van de Eurogroup ©REUTERS

  De coronacrisis lijkt zo, net als in 2012, uit te monden in een existentiële crisis voor Europa.

 • Bouwsector kent voorzichtige heropstart

  Twee op drie bouwbedrijven is deels of volledig aan het werk. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie bij 1.066 bouwbedrijven. Dat is meer dan de 41 procent twee weken geleden. 

  De bouw start deels voorzichtig terug op, maar blijft voor een derde volledig stilliggen. Bouwunie vraagt daarom een aanpassing van de maatregelen om veilig te kunnen werken bij particulieren in bewoonde woningen. Daarnaast pleit de beroepsvereniging voor een belastingvermindering van 15% voor alle werken, zowel nieuwbouw als renovatie, waarop nu geen verlaagd btw-tarief van 6% kan toegepast worden.

  Ook is er nood aan extra fiscaal gunstige overuren om achterstand op haalbare en betaalbare wijze stapsgewijs in te halen.

 • Europa's hoofdwetenschapper stapt op

  Mairo Ferrari stapt na amper drie maanden op als voorzitter van de European Research Council. In die functie was hij de hoofdwetenschapper van de Europese Unie. Hij diende gisteren in de namiddag zijn ontslag aan bij Ursula von der Leyen.

  'ik ben extreem ontgoocheld in het Europese antwoord op Covid-19', stelt hij in een bombrief. ‘Ik kwam hier toe als een groot fan van de EU, maar de Covid-19-crisis heeft mijn beeld volledig veranderd.’

  De ERC werd in 2007 opgestart om geld ter beschikking te stellen van de beste wetenschappers in Europa. Het heeft jaarlijks een budget van zowat 2 miljard euro. Ferrari stelde voor in dat kader een speciaal programma op te zetten en een deel van de fondsen in zetten voor onderzoeksprojecten om Covid-19 te bestrijden. ‘Ik dacht dat op zo’n moment de beste wetenschappers de nodige middelen en mogelijkheden moeten krijgen om te zoeken naar vaccins, diaganosetools, medicijnen, …’

  Maar dat plan botste op verzet en op de Europese regeltjes. De ERC Scientific Council oordeelde namelijk dat dat inging tegen de bottom-up benadering, waarbij voorstellen vanuit de wetenschappers moet komen. ‘Ik zei dat het nu niet het moment is om over zo’n subtiliteiten in te zitten.’

 • 1 op 10 tijdelijk werklozen krijgt extraatje van werkgever

  Door de coronacrisis zitten meer dan een miljoen Belgen in de tijdelijke werkloosheid. Een substantiële groep werknemers krijgt boven op de werkloosheidsuitkering van de RVA ook een stukje extra loon dat wordt bijgepast door de werkgever. Zowat 10 procent van de werknemers in tijdelijke werkloosheid profiteert daarvan.

  De hr-dienstengroep analyseerde de loongegevens van ruim 20.000 bedrijven in de week van 23 maart, de dag dat de regering de coronacrisis als ‘overmacht’ erkende.

 • Dagboek ziekenhuisdirecteur Marc Noppen: 'Tijd om aan een exit te denken'

  ‘De maatregelen mogen we nu zeker niet lossen, maar net als in Oostenrijk moeten we aan een exitstrategie beginnen te denken. Welke maatregelen kunnen over een, twee of pakweg drie weken heel progressief worden teruggeschroefd? We mogen onze bevolking, en dus ook onze economie, niet uit het oog verliezen.'

  Ik had een zomervakantie geboekt, maar het is de vraag of die kan doorgaan. Ik denk dat het nog een tijdje duurt voor de geglobaliseerde wereld met vluchten voor 35 euro terugkomt.
  Marc Noppen
  ziekenhuisdirecteur

  'Let op: dit is geen oproep voor megabarbecues, post-covidfeestjes of het toelaten van Tomorrowland.’

 • Nachtelijk overleg voor de Eurogroep

  Het cruciaal overleg van de ministers van Financiën van de eurozone en de acht niet-eurolanden draait vierkant en ging de nacht in. De 27 ministers moeten de Europese leiders een rapport voorleggen over een gezamenlijke aanpak van de coronacrisis. Om 10 uur is er een persconferentie gepland.

  De verdeling tussen noord en zuid in Europa steekt evenwel spaken in de wielen. Het belangrijkste twistpunt gaat over de uitgifte van gezamenlijk schuldpapier: het zuiden eist dat, het noorden wil er geen enkele verwijzing naar. 

  Het video-overleg tussen de EU-ministers van Financiën begon al met meer dan een uur vertraging. Om 19 uur werd de pauzeknop ingedrukt. Mario Centeno, de voorzitter van de Eurogroep, wilde tijd voor bilateraal overleg. De volgende uren werd de herstart van de vergadering met 27 telkens weer verschoven. Het overleg is nog niet hernomen en zal nog meerdere uren doorgaan. Het nachtelijk beraad brengt de herinnering aan de eurocrisis weer helemaal boven.

  Een volledig overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van gisteren, vindt u hier.

 • Twitter-topman schenkt 1 miljard dollar in strijd tegen corona

  Jack Dorsey, stichter en topman van het sociaalnetwerkbedrijf Twitter, gaat 1 miljard dollar (zo'n 925 miljoen euro) schenken in de strijd tegen de coronapandemie, zo kondigde hij dinsdag aan.

  Volgens Dorsey gaat het om ongeveer een kwart van zijn totale vermogen. Het geld wordt vrijgemaakt door geleidelijk aandelen in zijn ander bedrijf, Square, te verkopen. 'Wanneer we deze pandemie onschadelijk zullen hebben gemaakt, kan het geld gaan naar gezondheid en onderwijs voor meisjes, en naar een basisinkomen', aldus de 43-jarige miljardair.

  Wanneer we deze pandemie onschadelijk zullen hebben gemaakt, kan het geld gaan naar gezondheid en onderwijs voor meisjes, en naar een basisinkomen.
  Jack Dorsey
  CEO Twitter

  Door de coronacrisis zullen naar schatting één miljoen mensen hun werk verliezen en dus is het basisinkomen 'een geweldig idee dat verdient om uitgetest te worden', meent Dorsey.

  Hij hoopt dat hij anderen kan inspireren om ook geld vrij te maken in de strijd tegen de coronapandemie. 'Het leven is te kort. Laat ons nu alles doen wat we kunnen om anderen te helpen'.

  Eerder kondigde Amazon-topman Jeff Bezos al aan dat hij 100 miljoen dollar schenkt aan de voedselbanken in de VS. Mark Zuckerberg van Facebook kwam met 25 miljoen dollar over de brug om de zoektocht naar een behandeling van het coronavirus te steunen. 

 • VS tellen bijna 2.000 doden op één dag

  De afgelopen 24 uur zijn in de Verenigde Staten 1.939 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus, zo blijkt uit de telling van de Johns Hopkins universiteit. Het gaat om het grootste aantal doden op één dag sinds de start van de wereldwijde pandemie. 

  Het totaal staat op 12.722 in de VS. Dat land nadert met rasse schreden op Italië, dat al 17.127 coronadoden telt, en Spanje (13.798).

  ©AFP

  De VS hebben nu ook al meer dan een kwart van alle besmettingen wereldwijd: 396.223 in totaal of een toename met 29.609 op één dag.  Volgens president Donald Trump ligt dat hoge aantal aan het feit dat de VS 'meer dan welk ander land ter wereld testen uitvoeren'. Volgens hem zijn er andere landen met veel inwoners die zeker meer besmettingen hebben, maar dat niet bekendmaken.

  In de meeste grote steden in de VS gelden strenge maatregelen om het coronavirus in te dijken, maar critici menen dat die te laat zijn gekomen en heel wat mensen al besmet waren. Het zwaarst getroffen door de coronapandemie blijft de staat New York, met bijna 5.500 doden en 140.000 bevestigde gevallen.  De Amerikaanse regering meent dat het aantal doden door het coronavirus kan oplopen tot 100.000 à 240.000. Wereldwijd stierven tot nu toe meer dan 80.000 mensen aan het longvirus. 

 • Donkere wolken pakken samen boven Wouter Beke

  Terwijl Conner Rousseau (sp.a) de voorhamer bovenhaalt, vraagt de topvrouw van Zorgnet Icuro de hulp van de minister-president. Door de coronacrisis in de woon-zorgcentra pakken zich steeds meer donkere wolken samen boven CD&V-boegbeeld Wouter Beke.

  'Geen beschermingsmateriaal, geen testing en nu blijkt dat minister Beke coronaoverlijdens in woon-zorgcentra niet meedeelde aan federaal. 241 in vier dagen? Hoeveel overlijdens heeft hij onder de mat geveegd?' Sp.a-voorzitter Rousseau haalde dinsdag de bazooka boven op Twitter.

 • België geraakt zijn diepvriesfrieten niet kwijt

  De Belgische aardappelsector kreunt onder de coronacrisis. België is wereldkampioen in de export van diepvriesaardappelen, maar die uitvoer valt abrupt terug. De horeca blijft op veel plaatsen in de wereld gesloten en ook grote sportevenementen en festivals die worden afgelast, verklaren waarom er een pak minder frieten wordt gegeten. 

  De diepvriesmagazijnen zitten bomvol frieten en veel fabrieken liggen bijna helemaal stil. Sommige bedrijven hebben daarom beslist bijna geen nieuwe diepvriesfrieten te maken.

  1 miljoen
  Aardappelen
  1 miljoen ton aardappelen dreigen geen afzet te vinden en te eindigen als dierenvoeder.

  Dat is voelbaar tot op het erf van de boeren. Daar liggen nu hopen aardappelen. Een groot deel zal nog worden opgehaald door de aardappelverwerkers, zij het met wat uitstel. Hun verkoop is geregeld in contracten die niet zomaar opzegbaar zijn. Een belangrijk deel - 1 miljoen ton - wordt normaal verkocht via schommelende marktprijzen. Doordat de vraag nihil is, zijn die aardappelen momenteel onverkoopbaar. Een deel dreigt te eindigen als dierenvoeding.

  De aardappelboeren dreigen 200 miljoen euro inkomsten te verliezen. De crisis treft de hele keten, van boer tot aardappelverwerkend bedrijf. Voor verwerkers als Clarebout Potatoes, Agristo en McCain, dreigt 2020 een verliesjaar te worden.  

 • Een vliegtuig aan de grond houden, is complexer dan je denkt

  Wat doen de luchtvaartmaatschappijen met al hun vliegtuigen die noodgedwongen aan de grond blijven. Ze ergens parkeren, ja, maar dat is een pak complexer dan je denkt. 

  Brussels Airlines heeft 42 toestellen aan de grond staan in Brussel. Zes daarvan staan in 'storage', de luchtvaartvariant van de diepvries, zeg maar. 'Dat zijn toestellen waarvan we verwachten dat ze langer dan drie maanden aan de grond blijven',klinkt het. 'Ze worden volledig ingepakt, vanbinnen en vanbuiten. De ramen worden afgeplakt om elke lichtinval te vermijden, zodat de zetels niet verkleuren. En alle openingen, zoals motoren of landingsgestel, worden afgedekt, tegen ongedierte en corrosie. Van sommige toestellen worden de motoren zelfs afgenomen. Dat hele proces neemt 300 tot 400 manuren in beslag, afhankelijk van het type toestel.'

  Om de paar dagen verschuiven we al die toestellen een halve meter, zodat de banden een kwartje kunnen draaien om vervorming te voorkomen. Dat klinkt onnozel, maar het moet gebeuren.
  Brussels Airlines

  Als de toestellen eenmaal geparkeerd zijn, stopt het werk niet. Om ze gebruiksklaar te houden is een team van een dertigtal mensen permanent in de weer. 'We hebben een resem taken die om de zoveel tijd moeten worden uitgevoerd. Dat gaat  om het laten draaien van de motoren of het testen van de bewegende onderdelen, maar ook om bandenonderhoud.'

  'Zo'n tuig weegt enorm veel, wat tot een vervorming in de banden kan leiden als het te lang stilstaat. En dus moeten we om de paar dagen al die toestellen een halve meter verschuiven, zodat de banden een kwartje kunnen draaien. Dat klinkt onnozel, maar het moet gebeuren.'

 • Kroniek van een aangekondigde rusthuiscrisis

  Almaar meer wordt duidelijk dat de rusthuisbewoners in ons land het kind van de rekening worden bij deze coronacrisis. 619 van hen zijn intussen overleden.

  Door een gebrek aan beschermingsmateriaal en tests kunnen de woon-zorgcentra hen onvoldoende beschermen. ‘We voelen ons in de steek gelaten’, luidt het in de sector.

  De politiek richtte in eerste instantie haar aandacht op het klaarstomen van de ziekenhuizen, waar ook een tekort aan materiaal dreigde en waarvoor te weinig tests ter beschikking waren. Niet onlogisch, want daar vindt de belangrijkste strijd tegen het virus plaats.

  Maar daardoor kwamen de rusthuizen wel in de kou te staan. De collateral damage is voor de rusthuizen. ‘Ik voel me als eindverantwoordelijke niet in staat om het personeel en de bewoners voldoende te helpen, en dat is het gevolg van het beleid’', klinkt het. ‘Er is beslist om ons onvoldoende beschermingsmateriaal te geven en geen tests uit te voeren. Dat is bijzonder wraakroepend.’

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud