Frankrijk voert avondklok in coronabrandhaarden in

©REUTERS

Frankrijk gaat de opmars van het coronavirus te lijf met een avondklok in 's lands grootste brandhaarden. Vanaf zaterdag mogen inwoners van de regio Parijs en acht andere metropolen vier weken de straat niet meer op tussen 21 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends.

Als een Franse president rond 20 uur 's avonds zijn opwachting maakt in de studio van de nationale tv-zenders, weten zijn landgenoten hoe laat het is. Óf het land is getroffen door groot onheil, zoals een terreurdaad, óf er zijn veranderingen in de maatschappij op til.

Dat was woensdagavond niet anders. In een gesprek met journalisten van TF1 en France 2 nam Emmanuel Macron de coronatoestand onder de loep. 'Die baart zorgen', gaf hij toe. 'We mogen niet in paniek slaan, maar we kunnen ook niet inactief blijven.'

Avondklok

Daarom voert Frankrijk vanaf zaterdag net als in het voorjaar de sanitaire noodtoestand in. Dat moet een wettelijk kader geven aan de nieuwe maatregelen die Macron en zijn regering nemen.

We mogen niet in paniek slaan, maar we kunnen ook niet inactief blijven.
Emmanuel Macron
Franse president

Vanaf zaterdag geldt een avondklok in de zwaarst getroffen gebieden van het land. 'Tussen 21 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends moeten de inwoners van de regio Parijs, Rijsel, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-Marseille en Montpellier binnen blijven', maakte Macron bekend. Alleen in uitzonderlijke omstandigheden, zoals een medisch noodgeval, kan van die regel afgeweken worden.

Door de avondklok moeten restaurants, bars, theaters en bioscopen in de negen metropolen ook uiterlijk om 21 uur de deuren sluiten. Lokale autoriteiten kunnen nog verdere stappen zetten en bars en cafés verplichten helemaal dicht te gaan als in een stad de hoogste corona-alarmfase geldt. Dat is bijvoorbeeld in Parijs al het geval.

Privésfeer

Macron en co. kiezen voor een avondklok omdat mensen vooral in de privésfeer besmet raken. 'Als vrienden en familie bij elkaar komen voor een feestje, om een verjaardag te vieren, ... is het risico op een infectie groter dan in bedrijven en scholen, waar duidelijke regels gedlen, zoals een mondmaskerplicht', zei de president. Hij riep alle Fransen op de komende tijd met maximum zes personen samen te komen.

22.591
nieuwe besmettingen in een dag
Woensdagavond maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat het in 24 uur 22.591 nieuwe gevallen geregistreerd had.

De avondklok blijft zeker vier weken van kracht. De Franse president sloot evenwel niet uit dat er een verlenging komt. 'We zullen het parlement vragen de maatregel mogelijk te maken tot 1 december. Een avondklok van zes weken lijkt ons nuttig.'

De ingrepen komen niet als een verrassing. Al dagen waren de leden van de Franse regering de weg aan het plaveien met alarmistische boodschappen over de evolutie van de epidemie in het land. In 81 van de 104 departementen geldt nu het hoogste risiconiveau op besmetting.

Ziekenhuizen

Het aantal besmettingen schiet etmaal na etmaal pijlsnel omhoog. Woensdagavond maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat het in 24 uur 22.591 nieuwe gevallen geregistreerd had. Dinsdag waren dat er 12.993. Zaterdag had Volksgezondheid zelfs 26.896 extra infecties in een etmaal gemeld. Een absoluut record.

Dat Frankrijk nu een pak meer besmettingen op het spoor komt, is logisch. Het test veel meer dan tijdens de eerste golf in het voorjaar. Maar het longvirus circuleert nu wel snel onder de bevolking. Dat blijkt uit de positiviteitsratio: 12 procent van de staalafnames is positief.

Als vrienden en familie bij elkaar komen voor een feestje, om een verjaardag te vieren, ... is het risico op een infectie groter dan in bedrijven en scholen, waar duidelijke regels gelden, zoals een mondmaskerplicht.
Emmanuel Macron
Franse president

De evolutie van de epidemie doet in ziekenhuizen in de zwaarst getroffen regio's alarmbellen afgaan. 'We moeten nu al coronapatiënten weigeren omdat we onze quota bereikten. Als de regering niet ingrijpt, zitten we binnen een maand in rampscenario's', stelde Djillali Annane, hoofd van de dienst intensieve zorg van het ziekenhuis van Garches, in de westrand van Parijs.

Woensdag lagen in heel Frankrijk 9.194 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat waren er 245 meer dan een dag eerder. Van de 5.000 beschikbare bedden op intensieve zorg zijn er nu 1.673 ingenomen. Een stijging met 31 in 24 uur.

Steunmaatregelen

Met de nieuwe ingrepen hopen Macron en zijn regering de druk op de zorgsector snel te verlagen om te voorkomen dat die helemaal kopje-onder gaat. Daarnaast moet de verstrenging garanderen dat de scholen en de bedrijven openblijven. 'We blijven werken. Onze economie heeft dat echt nodig. Wij hebben dat nodig. Onze kinderen blijven naar school gaan', zei Macron.

We zullen zelfstandigen en kmo's niet failliet laten gaan door de avondklok.
Emmanuel Macron
Franse president

Tegelijkertijd beseft de president dat de nieuwe maatregelen in verschillende sectoren en bij meerdere Fransen pijn zullen doen. Daarom koppelt hij er steunmaatregelen aan.

'We zullen zelfstandigen en kmo's niet failliet laten gaan door de avondklok', beloofde Macron. Voor de zwaarst getroffen sectoren geldt het systeem van tijdelijke werkloosheid bijvoorbeeld opnieuw. De zwaksten in de maatschappij kunnen tijdelijk op een extra tegemoetkoming rekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie