Advertentie

Franse influencers benaderd om Pfizer-vaccin af te branden

©REUTERS

Een aantal bekende YouTubers in Frankrijk is aanzienlijke sommen geld aangeboden om lastercampagnes over het Pfizer-vaccin op te zetten.

Léo Grasset, een YouTuber met 1,17 miljoen volgers die video's maakt over wetenschappelijke onderwerpen, is een van de benaderde influencers. Hij meldde maandag dat hij van een anoniem persoon een samenwerkingsvoorstel had gekregen om het Pfizer-vaccin in een video tegen betaling af te breken. Twee andere YouTubers kwamen met een gelijkaardig verhaal.

De krant Le Monde kon de documenten inkijken die de influencers ontvingen. Er wordt aangeboden om video's te maken met de boodschap dat het Pfizer-vaccin tegen het coronavirus wereldwijd verantwoordelijk is voor ruim een miljoen doden. 'Docteur JFK', een TikTok'er met 63.000 volgers, kreeg 2.000 euro smeergeld aangeboden om Pfizer in diskrediet te brengen.

Het aanbod is afkomstig van het Britse communicatiebureau Fazze, dat zichzelf op zijn website als een 'marketingplatform voor influencers' omschrijft. Fazze is niet officieel geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk en hoewel het op zijn website beweert dat het bureau houdt in Londen, is daar niets van terug te vinden. Zijn laatste domicilie dateert van 2018 en was op de Maagdeneilanden.

Vaccinatiebereidheid

65 %
vaccinatiebereidheid
65 procent van de Fransen ouder dan 18 is bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, een toename met 16 procent tegenover januari.

Mensen die zich voordeden als werknemers van Fazze verwijderden of anonimiseerden kort nadat het nieuws was bekend geraakt hun accounts op sociale media. Uit het LinkedIn-profiel van de CEO van Fazze was af te leiden dat het bedrijf vanuit de Russische hoofdstad Moskou actief was. Het Franse ministerie van Gezondheid zegt de zaak van dichtbij op te volgen en veroordeelt de 'pogingen tot desinformatie'.

Dat de desinformatiecampagne zich op Frankrijk richt, is niet verwonderlijk. De vaccintwijfel bij de zuiderburen is groot en historisch geworteld. Toch is de vaccinatiebereidheid de jongste maanden toegenomen. Volgens een peiling van de onderzoeksgroep Cevipof is 65 procent van de Fransen ouder dan 18 bereid om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, een toename met 16 procent tegenover januari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie