Franstalige liberalen botsen in strijd om kerst op Vlaams front

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Pierre-Yves Jeholet, de minister-president van de Franse Gemeenschapsregering. ©AP

De Franstalige liberalen van de MR blijven aandringen op een evaluatie van de coronamaatregelen voor de kerstvakantie. De partij botst op een neen van de Vlaamse partijen.

Er gaat nauwelijks een dag voorbij of een Franstalige liberaal breekt een lans voor versoepelingen met Kerstmis. Zaterdag was het de beurt aan Pierre-Yves Jeholet. In Vlaanderen geniet hij nauwelijks bekendheid, maar als minister-president van de Franse Gemeenschap is Jeholet een van de politieke zwaargewichten in Franstalig België. Hij zetelt ook in het Overlegcomité, dat de beslissing over strengere of soepelere coronamaatregelen neemt.

Jeholet, die volgens de MR spreekt in naam van zijn regering en dus ook van coalitiepartners PS en Ecolo, roept premier Alexander De Croo (Open VLD) op om een nieuwe vergadering van het Overlegcomité te organiseren op 18 december. Op de agenda moet het evalueren van de coronamaatregelen rond de sociale bubbel en de sluiting van de kapsalons staan. ‘Het gaat er niet om alles weer op tafel te leggen, maar om deze twee thema’s aan te pakken, want we horen ook het leed van de burgers.’

Kerst in eigen bubbel

Tijdens het Overlegcomité van vorige week vrijdag pleitten de Franstalige liberalen, samen met CD&V en de PS, voor een versoepeling van de coronamaatregelen rond Kerstmis. Ze haalden bakzeil: Belgen moeten de feestdagen met het eigen gezin doorbrengen. Enkel het knuffelcontact mag mee aan tafel schuiven. Voor alleenstaanden is er een kleine toegift. Zij mogen op kerstavond en Kerstdag eenmalig hun beide knuffelcontacten samen thuis ontvangen.

De Belgische maatregelen behoren daarmee tot de strengste van Europa. Het Overlegcomité volgde zo het advies van virologen, die ervoor ijverden om de regels niet af te zwakken. Zeker in Franstalig België leeft er wel ongenoegen over die beslissing. Daarbij speelt het onder meer mee dat de Franse regering haar bevolking wel vrij laat om kerstavond en oudejaarsavond in gezelschap door te brengen. En als het regent in Parijs, dan druppelt het in Brussel.

Beste cijfers van Europa

Bij de Franstalige liberalen begrijpen ze niet waarom de regels zo streng blijven op het moment dat de Belgische coronacijfers bij de beste van Europa zijn. Terwijl ons land een maand geleden nog de meeste besmettingen telde, hebben nu enkel IJsland, Ierland, Finland en Noorwegen er minder.

Ik nodig mijn kinderen uit, en mijn kleinkinderen. We zullen wel voorzichtig zijn en afstand bewaren.
Patrick Lecerf (MR)
Burgemeester Hamoir

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voelt zich gesterkt door enkele verklaringen van Yves Van Laethem, de Franstalige Steven Van Gucht. 'Ik heb geen enkel argument gezien afkomstig uit een universitair model dat aantoont dat twee extra mensen op Kerstmis, één dag, alles zou veranderen', verklaarde hij na de beslissing om voor de feestdagen geen versoepelingen toe te staan.

Patrick Lecerf (MR), burgemeester van de gemeente Hamoir in de provincie Luik, maakte al duidelijk dat hij de coronaregels met Kerstmis niet zal respecteren. 'Ik nodig mijn kinderen uit, en mijn kleinkinderen. We zullen wel voorzichtig zijn en afstand bewaren', stelde hij enkele dagen geleden. Bij de MR lijkt er zo een kleine kerstrevolutie aan de gang.

No-brainer

Zowel De Croo als federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) lieten echter al verstaan dat er geen nieuwe vergadering van het Overlegcomité meer komt voor de Kerstvakantie. Ze kregen daarbij de steun van N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. ‘Het lijkt me een no-brainer dat je niet voor versoepelingen pleit met Kerstmis’, zei hij vrijdag in De Afspraak.

Binnen het Overlegcomité is afgesproken dat versoepelingen pas mogelijk worden als het aantal besmettingen onder de 800 per dag valt en er dagelijks minder dan 75 mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Enkel als die drempels gedurende drie weken niet worden overschreden, wordt het politieke debat over minder strenge regels opgestart.

Het lijkt me een no-brainer dat je niet voor versoepelingen pleit met Kerstmis.
Bart De Wever
N-VA-voorzitter

Uit de meest recente cijferupdate van het wetenschappelijke instituut Sciensano blijkt dat er de afgelopen week dagelijks gemiddeld 2.155 besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld. Er waren de voorbije zeven dagen dagelijks ook 187 ziekenhuisopnames. We komen dus nog niet in de buurt van de cijfers die versoepelingen zouden mogelijk maken.

Bovendien is de snelheid waarmee het aantal coronabesmettingen daalt aan het afnemen. Nu krimpt het aantal besmettingen op weekbasis met 17 procent, fors minder dan de 40 procent waar tot voor kort sprake van was. Terwijl het vorige week nog op leek dat we nog voor kerst onder de 800 besmettingen per dag zouden duiken, zal dat aan het huidige tempo pas midden januari gebeuren.

Geïsoleerde MR

Het maakt dat de MR aan Vlaamse zijde weinig tot geen steun vindt in haar strijd voor kerst. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), zeker geen hardliner als het op coronamaatregelen aankomt, maakte zaterdag via zijn woordvoerder duidelijk dat een aanpassing van de regels ook wat hem betreft niet aan de orde is. 'De coronacijfers zijn vandaag nog niet goed genoeg om al over verdere versoepelingen te spreken', klinkt het.

Anders dan de MR beweert, is er ook bij de coalitiepartners in de Franse Gemeenschapsregering weinig animo voor het aanpassen van de coronamaatregelen. 'Ecolo houdt zich aan de beslissingen en de kalender van het Overlegcomité. We willen geen kakofonie en geen politieke spelletjes. De burgers en het medisch personeel verdienen beter', stellen de Franstalige groenen op Twitter.

Frédéric Daerden, PS-vice-minister-president van de Franse Gemeenschap, bevestigt dat hij op de hoogte werd gebracht door Jeholet van diens vraag aan de premier. Hij steunt het verzoek, maar Daerden betreurt de communicatie er rond door de minister-president, die 'een polemiek schept en de sereniteit van het debat riskeert te schaden'. De MR lijkt zo behoorlijk geïsoleerd te staan in haar gevecht om kerst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie