Advertentie

Verenigd Koninkrijk laat coronamaatregelen los

Premier Boris Johnson kondigde maandag nieuwe versoepelingen aan. ©EPA

De Britse premier Boris Johnson heeft maandag het einde van de meeste coronamaatregelen aangekondigd, hoewel de besmettingscijfers en in mindere mate de opname- en sterftecijfers toenemen. 'Als we nu niet kunnen lossen, wanneer dan wel?'

Vanaf maandag 19 juli verdwijnt in het Verenigd Koninkrijk het merendeel van de coronamaatregelen. Mondmaskers zijn niet meer verplicht in winkels, restaurants en cafés. Nachtclubs mogen weer open en bioscopen kunnen hun zalen weer volledig vullen. Ook muziekconcerten en sportevenementen vinden vanaf dan weer in volle zalen plaats. Thuiswerk is niet langer verplicht en de regels over social distancing worden grotendeels opgeheven.

De enige regel is dat wie positief test in isolatie moet. Later deze week communiceert de Britse premier Boris Johnson nog over quarantaineregels voor volledig gevaccineerde Britten die terugkomen uit het buitenland. De verwachting is dat de quarantaineplicht voor hen vervalt, ook al komen ze terug uit rode zones.

Link afgeremd

Johnson moest de aankondiging van ‘Freedom Day’ twee weken geleden nog een maand uitstellen. Door de toenemende besmettingscijfers, veroorzaakt door de besmettelijke deltavariant, was het te vroeg om de economie volledig te heropenen. Hoewel de besmettingsgraad nog altijd hoog is en de jongste dagen ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens lichtjes toeneemt, kiest Johnson voor de heropening.

'Als we de komende weken niet kunnen terugkeren naar het normale leven, wanneer dan wel?', zei Johnson maandagavond. Volgens de Britse regering heeft de hoge vaccinatiegraad - 67,9 procent van de bevolking is deels gevaccineerd, 50,5 volledig - de link tussen besmettingen en ziekenhuisopnames en sterfgevallen afgeremd, maar niet volledig gebroken. Maandag werden 27.334 nieuwe gevallen gemeld, 4.466 meer dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames nam toe met 341, waarvan 47 op de intensieve zorg. Negen Britten overleden als gevolg van Covid-19.

'Leren leven' met het virus

De Britse staatssecretaris Sajid Javid zei eerder al dat de Britten moeten ‘leren te leven’ met het coronavirus, zoals ze dat ook doen met de griep. Het virus zal blijven circuleren, er zullen zieken blijven vallen en ook doden. Johnson beseft dat. ‘Ik benadruk dat de pandemie nog niet voorbij is en dat het aantal gevallen de komende weken zal blijven stijgen’, zei hij maandag.

67,9%
britten met eerste prik
67,9 procent van de Britten heeft al een eerste prik gekregen, 50,5 procent is volledig gevaccineerd.

Toch zijn heel wat Britse experts bezorgd over de versoepelingen. Zij vrezen een nog grotere toename van het aantal besmettingen. Op die manier dreigen er sneller nieuwe varianten te ontstaan, waarschuwen ze.

De Britse versoepelingen lijken op die in Nederland. Daar besloot de regering op 26 juni om de mondmaskerplicht te schrappen, behalve in het openbaar vervoer, luchthavens en middelbare scholen. Er gelden in Nederland geen beperkingen meer bij bezoeken binnen- en buitenshuis. Sinds 1 juli is opnieuw een stijging merkbaar van het aantal coronabesmettingen in Nederland. De voorbije zeven dagen steeg het aantal besmettingen met 35,8 procent. Zondag testten 1.239 Nederlanders positief. Ongeveer de helft van de besmettingen zou veroorzaakt worden door de deltavariant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie