'Freedom Day wordt uitgesteld in Verenigd Koninkrijk'

Het uitstel van de versoepelingen bedreigt duizenden horecajobs. ©EPA

De Britten moeten mogelijk nog een maand langer op hun tanden bijten. Op 21 juni zou het rijk van de vrijheid daar officieel ingaan, maar volgens Britse media zal de regering een uitstel van vier weken aankondigen. De Indiase variant is nog te sterk aanwezig.

21 juni zou naast de start van de zomer in het Verenigd Koninkrijk ook het begin van het rijk van de vrijheid worden. Premier Boris Johnson had die datum altijd vooropgesteld om de beperkende maatregelen volledig op te heffen en de economie weer open te gooien.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt die 'freedom day' met twee tot vier weken opgeschoven door de opmars van de Indiase variant van het coronavirus, die een pak besmettelijker is. Zondag werden ruim 7.000 nieuwe gevallen gerapporteerd, een cijfer dat al twee weken in stijgende lijn gaat. Voor jongeren worden getroffen. Die zijn, in tegenstelling tot de oudere Britse bevolking, nog niet volledig gevaccineerd.

4,5 miljard
omzetverlies
Het omzetverlies zou door het uitstel van de verdere versoepelingen kunnen oplopen tot 4,5 miljard pond.

Schade

Tijdens een persconferentie op zondag zei Johnson dat hij nog niet had beslist of hij de coronaregels zou opheffen, en dat hij de recentste covidcijfers wou bestuderen voordat hij zijn plannen bekend zou maken. De krant The Times schreef maandag dat Johnson en enkele topministers, onder wie minister van Financiën Rishi Sunak, inmiddels een uitstel van vier weken overeen zijn gekomen. De officiële beslissing, en de bijhorende mededeling van Johnson, zou maandagavond vallen.

Het uitstel betekent een nieuwe klap voor de economie, die vorig jaar met bijna 10 procent kromp. Tal van geplande evenementen - zoals festivals, optredens en sportwedstrijden - kunnen alsnog niet doorgaan. Het omzetverlies zou door die gedwarsboomde plannen kunnen oplopen tot 4,5 miljard pond. In de horeca dreigen ook opnieuw duizenden banen in gevaar te komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie