Geen tweede prik AstraZeneca voor Duitsers onder 60, wel Moderna of Pfizer

©AFP

Duitsland geeft personen onder 60 jaar die een eerste inenting kregen met het AstraZeneca-vaccin een tweede prik met Pfizer of Moderna. België wacht een advies van de Hoge Gezondheidsraad af.

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) en de ministers van Gezondheidszorg van de 17 deelstaten kwamen dinsdagavond tot een akkoord over de strategie met het AstraZeneca-vaccin. Duitsland had eerder beslist Vaxzevria alleen toe te dienen aan 60-plussers.

De Bondsrepubliek nam die beslissing nadat 31 gevallen van zeldzame bloedklonters in de hersenen van gevaccineerden waren vastgesteld. 29 van die gevallen werden vastgesteld bij vrouwen tussen 20 en 63 jaar. Negen personen zijn overleden. Een causaal verband tussen de vaccinatie en de bloedklonters is tot dusver niet aangetoond.

De Duitse regering adviseert het Moderna- of Pfizer-vaccin twaalf weken na de toediening met het AstraZeneca-vaccin te zetten.

In de eerste fase van de vaccinatiecampagne kreeg een aantal Duitsers jonger dan 60, vooral medisch personeel en leraren, een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin. Het Stiko, de Duitse vaccincommissie, adviseert de regering voor het tweede shot op een mRNA-vaccin over te schakelen. Alleen Pfizer/BioNTech en Moderna hebben een vaccin dat op die techniek is gebaseerd. Dat boostershot is nodig om de immuniteit tegen het coronavirus te verhogen.

De Duitse regering adviseert het Moderna- of Pfizer-vaccin twaalf weken na de toediening met het AstraZeneca-vaccin te zetten. Alleen in uitzonderlijke gevallen en na een grondige analyse door een arts kan Vaxzevria ook het boostershot zijn. 'Deze oplossing biedt mensen voldoende bescherming', zegt Klaus Holetschek van het Duitse ministerie van Gezondheid.

België

Ons land besliste vorige week AstraZeneca voorlopig alleen te gebruiken bij 55-plussers, in navolging van gelijkaardige beslissingen in een aantal andere Europese landen. België volgde voor het eerst niet de lijn van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA. Die had geconcludeerd dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin opwegen tegen de nadelen en had geen leeftijdsbeperking opgelegd.

De eerste dosissen met Vaxzevria werden in ons land begin februari toegediend, vooral bij mensen uit de zorgsector. Wat met de tweede dosis voor mensen jonger dan 55? 'We hebben de Hoge Gezondheidsraad om een advies gevraagd', zegt Gudrun Briat, de woordvoerster van de taskforce vaccinatie. 'Die onderzoekt dat en we wachten op een antwoord. Begin mei volgen de eerste boostershots voor wie een eerste dosis AstraZeneca kreeg. Tegen dan moet dat advies er zeker zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie