1. Dossiers
 2. Coronavirus

Airbnb snoeit kwart personeel weg

Na Tripadvisor kondigt nu ook Airbnb aan een kwart van zijn personeel op straat te zetten. En farmagroep Pfizer selecteerde haar site in Puurs als één van de vestigingen waar een kandidaat-vaccin tegen corona geproduceerd kan worden.
 • Viroloog Peter Piot besmet geraakt met corona

  De wereldvermaarde Belgische viroloog Peter Piot is half maart besmet geraakt met het coronavirus en heeft een tijdlang in een Londens ziekenhuis gelegen, meldt het weekblad Knack. ‘Ik heb mijn leven gewijd aan het bestrijden van virussen en eindelijk kunnen ze weerwraak nemen’, zegt hij.

  'Een week lang heb ik tussen hemel en aarde gebalanceerd, op het randje van wat het einde had kunnen betekenen', zegt de 71-jarige Piot, die door zijn leeftijd tot de risicogroep behoort. Intussen gaat het beter met hem. 'Ik wil weer aan de slag, hoewel mijn activiteit nog een tijdje beperkt zal blijven.'

  Piot waarschuwt voor de gevolgen op lange termijn. 'Veel mensen denken dat covid-19 iets is waaraan een procent van de patiënten sterft, terwijl de rest wegkomt met wat griepachtige symptomen. Maar het verhaal wordt gecompliceerder. Veel mensen zullen achterblijven met chronische problemen aan hun nieren en hun hart. Zelfs hun neurologie raakt ontregeld. Het zal gaan om honderdduizenden mensen wereldwijd, mogelijk meer, die de rest van hun leven behandelingen als nierdialysen nodig zullen hebben.'

  Piot is de directeur van de London School of Hygiene & Tropical Medicine. In een interview in De Tijd wees hij eind februari nog op de gevaren van het coronavirus. 'Je kan dit vertragen, maar niet stoppen', zei hij toen.

 • Het Rega Instituut ontsmet dagelijks 1.000 'Leuvense' mondmaskers

  Het Rega Instituut, een medische onderzoeksinstelling verbonden aan de KU Leuven, ontsmet dagelijks 1.000 mondmaskers van het UZ Leuven, de lokale brandweer en woon-zorgcentra, waardoor ze die tot drie keer kunnen hergebruiken.

  In maart zag het er even niet goed uit, door de beperkte voorraad FFP2- en FFP3-mondmaskers. De oplossing, die het UZ Leuven mee door die kritieke periode heeft geloodst, bleek een speciale kamer in het Rega Instituut

 • Brussels Airport houdt rekening met half jaar sluiting

  Brussels Airport werkt een rampscenario uit waarbij de nationale luchthaven zes maanden, dus tot midden september, dichtblijft. CEO Arnaud Feist werkt aan een 'realistisch' scenario waarbij de luchthaven drie maanden na de start van de lockdown, rond 15 juni, kan openen. In juli zou de luchthaven zich dan herpakken. Maar behalve dat 'realistische' scenario houdt het luchthavenbestuur ook een plan B achter de hand. Volgens dat pessimistische scenario blijft de nationale luchthaven tot september grotendeels dicht. Dat betekent dat Brussels Airport het cruciale zomerseizoen misloopt en een half jaar zonder inkomsten van luchtvaartmaatschappijen en passagiers zit. 

  Feist was vorige week één van de ondertekenaars van de open brief aan de regering waarin de bedrijvencluster op en rond Zaventem alarm sloeg over de economische ramp die dreigt voor de luchthaven. Een cruciaal dossier daarbij is of en hoe Brussels Airlines steun krijgt om het hoofd boven water te houden. Een dreigende ontslagronde bij de maatschappij bemoeilijkt zo'n redding echter. 

  Het rampscenario betekent dat Brussels Airport het cruciale zomerseizoen misloopt.

 • Groen licht voor Vlaamse coronalening, maar met plafond van 800.000 euro

  Bedrijven kunnen vanaf woensdag een aanvraag doen bij de Vlaamse overheid voor een achtergestelde lening op drie jaar. Het maximumbedrag werd door Europa teruggebracht naar 800.000 euro, maar de Vlaamse regering hoopt dat nog op te trekken.

  De 'coronaleningen' van de Vlaamse overheid zijn bedoeld voor bedrijven die het door de coronacrisis moeilijk hebben om aan financiering te raken. De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV maakt er 250 miljoen euro voor vrij. Zowat 950 bedrijven toonden al interesse in de lening. 

 • Corona kost Franse staat twee miljard euro aan dividenden

  Het massaal schrappen van de dividenduitkering bij grote door de coronacrisis getroffen bedrijven, pakt financieel erg slecht uit voor de Franse staatskas. Volgens APE, het agentschap dat de vele overheidsbelangen van Frankrijk beheert, loopt de schatkist in Parijs hierdoor dit jaar waarschijnlijk zo'n 2 miljard euro mis. Dit verlies komt bovenop de vele miljarden die de Fransen al kwijt zijn aan coronasteun voor het bedrijfsleven.

  In Frankrijk is de overheid aandeelhouder bij vliegtuigbouwer Airbus, autoconcern Renault, luchtvaartcombinatie Air France-KLM en vliegvelduitbater Aeroports de Paris. De Franse staat heeft in totaal belangen in meer dan tachtig bedrijven.

  APE-baas Martin Vial erkende in een interview met BFM Business dat bedrijven door de hele situatie ook een makkelijke overnameprooi kunnen worden voor buitenlandse investeerders. 

 • Pfizer kijkt naar Puurs voor grootschalige vaccinproductie

  Farmagroep Pfizer meldt dinsdag dat het begonnen is met het testen van een experimenteel vaccin tegen het coronavirus bij 360 Amerikaanse proefpersonen. Pfizer werkt bij dat middel samen met het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech. De twee voeren sinds april al tests uit in Duitsland. 

  'In afwachting van een succesvol klinisch ontwikkelingsprogramma werken Pfizer en BioNTech aan het opschalen van de productie voor het wereldwijde aanbod', aldus de bedrijven. Er wordt gemikt op miljoenen vaccindoses in 2020, oplopend tot mogelijk honderden miljoenen in 2021. Opmerkelijk: naast vier Amerikaanse sites (Massachusetts, Michigan en Missouri), kijkt Pfizer daarvoor in eerste instantie naar zijn Belgische productievestiging in Puurs als één van de locaties waar het mogelijke vaccin geproduceerd zou worden. In Puurs, voor Pfizer één van zijn belangrijkste productiecentra wereldwijd, werken ruim 2.500 mensen. 

  Pfizer is één van de vele bedrijven en organisaties die zich mengt in de race naar een vaccin tegen corona, naast onder meer Johnson & Johnson en Moderna. 

  ©Photo News

 • Kamer sluit ontslag-achterpoortje bij tijdelijke werkloosheid

  De opzeggingstermijn voor wie ontslagen wordt terwijl hij of zij tijdelijk werkloos is door het coronavirus wordt opgeschort. De Kamercommissie Sociale Zaken keurde dinsdag een wetsvoorstel van sp.a-fractieleider Meryame Kitir goed. De Kamer sluit zo een achterpoortje in de wetgeving rond tijdelijke werkloosheid door corona, waardoor bedrijven goedkoop werknemers konden ontslaan. 

  Concreet zit het zo: bedrijven die werknemers ontslaan hebben recht op een opzeggingsvergoeding en/of -periode. In de normale regeling voor economische werkloosheid wordt die opzegtermijn opgeschort zolang de werknemer tijdelijk werkloos is, maar dat is in de speciale coronaregeling niet het geval. Daardoor valt minstens een deel van de opzeggingstermijn in de periode van tijdelijke werkloosheid en vallen werknemers terug op de tijdelijke werkloosheidsuitkering die door de overheid wordt betaald, in plaats van op hun volledige loon, zoals in normale omstandigheden het geval zou zijn.

    Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir diende een wetsvoorstel in om die situatie recht te trekken. In dat voorstel begint de opzegtermijn pas te lopen van zodra de werknemer het werk weer hervat, in plaats van onmiddellijk, zoals in de bestaande regeling voor tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen is voorzien. De Kamercommissie Sociale Zaken keurde dat wetsvoorstel dinsdag goed. 

  'Het systeem van tijdelijke werkloosheid moet er net voor zorgen dat mensen hun job kunnen houden, niet dat ze sneller worden ontslagen', aldus Kitir. Maar als werknemers dan toch worden ontslagen, dan moeten ze kunnen rekenen op een correcte behandeling. Ze hebben recht op een opzegtermijn die pas ingaat op het einde van de tijdelijke werkloosheid en gedurende dewelke hun volledige loon wordt uitbetaald.'

 • Luchtvaartsector pleit voor mondmaskers op vliegtuig

  De internationale luchtvaartvereniging IATA pleit voor het verplicht maken van mondmaskers op vluchten voor zowel cabinepersoneel als passagiers. Daarmee moet een veilige heropstart van het vliegverkeer mogelijk zijn. IATA ziet geen graten in het voorstel om telkens de middelste stoel vrij te laten, zodat er genoeg afstand zou zijn tussen de reizigers. 

 • Mexico, niet VS, dreigt zonder Corona te vallen

  De Mexicaanse bierliefhebbers riskeren hun drank niet mer te vinden.  Vorige week kondigde de grootste winkelketen van Latijns-Amerika aan dat zijn Oxxo-stores binnen de tien dagen zonder bier kunnen vallen omdat Mexicaanse brouwerijen in handen van Modelo (onderdeel van AB InBev) en Heineken al weken zijn gesloten. De Mexicaanse overheid ziet de brouwerijsector als een niet-essentiële sector en heeft die gesloten.

  En toch. Constellation Brands, dat Modelo-merken zoals Corona produceert in Mexico en verkoopt op de Amerikaanse markt, gaat ondanks de pandemie verder met de productie. Het bedrijf heeft die wel sterk beperkt, net als het aantal medewerkers op de site. De regering  geeft geen commentaar op de verder gezette productie voor de export.

 • New York Times houdt medewerkers thuis tot 8 september

  Opmerkelijk bericht uit de media: de New York Times laat zijn thuiswerkend personeel pas na de zomer terugkeren naar de kantoren, zo meldt journalist Oliver Darcy.

 • Duits expert verwacht tweede en derde besmettingsgolf

  Lothar Wieler, een autoriteit in Duitsland op het gebied van infectieziekten, waarschuwt ervoor dat een tweede en zelfs derde golf van het coronavirus in aantocht is. "Dit is een pandemie. En bij een pandemie zal het virus mensen blijven ziek maken tot zestig à zeventig procent van de bevolking besmet is geweest", klinkt het.

  Wieler staat aan het hoofd van het Robert Koch Instituut, een Duitse overheidsinstelling voor infectieziekten en niet-overdraagbare ziekten. "Een tweede golf is met grote zekerheid op komst", zegt hij. En een derde golf zal volgen. Volgens Wieler is een app, die personen met een besmetting en hun entourage opspoort, "noodzakelijk" bij de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Hij gaf niet meer info over de plannen van de Duitse regering hiermee.  

  Een tweede golf is met grote zekerheid op komst.
  Lothar Wieler

 • Motivatie om coronamaatregelen te volgen stijgt opnieuw

  De motivatie om de coronamaatregelen na te leven neemt sinds 1 mei weer licht toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de motivatiebarometer van de UGent.

  'Er valt voorzichtig goed nieuws te melden', zegt professor Maarten Vansteenkiste. 'De vrijwillige motivatie neemt weer licht toe. Zo'n 58 procent van de bevolking staat na de eerste dag van fase 1 van de exitstrategie volledig achter de maatregelen, na het dieptepunt van 51 procent eind april.'

  Het motivatiedraagvlak voor de maatregelen, 81 procent bij de start, brokkelde week na week af, met een dieptepunt na de moeilijke persconferentie van 24 april. 'Sinds eind vorige week, op het ogenblik dat de verwarring over de mondmaskers was uitgeklaard, werd de overheidscommunicatie opnieuw als meer motiverend ervaren. Het invoeren van mondmaskers en de duiding bij het waarom deden de bevolking stilstaan bij haar motivatie, wat helpt verklaren waarom die licht is toegenomen.' Een tweede verklaring is ongetwijfeld de versoepeling van de maatregelen. 

 • Handelstekort VS naar record

  Het handelstekort van de VS steeg in maart met 11,6 procent tot 44,4 miljard dollar. Dat is de grootste stijging sinds december 2018.

  De uitvoer daalde nog sterker dan de invoer. De uitvoer daalde met 9,6 procent tot 187,7 miljard dollar, het laagste peil sinds november 2016. De invoer daalde met 6,2 procent tot 232,2 miljard dollar. 

  Door de lockdown daalde de vraag naar goederen fors. 

  De economisten in het panel van het persbureau Reuters hadden een tekort van 44,0 miljard dollar verwacht. Het bruto binnenlands product van de VS daalde in het het eerste kwartaal op jaarbasis met 4,8 procent, de sterkste daling sinds het vierde kwartaal van 2008. 

 • Oostenrijk neemt eerste horde na versoepeling maatregelen

  De versoepeling van de coronamaatregelen in Oostenrijk hebben tot nu geen toename van het aantal besmettingen veroorzaakt. Oostenrijk ging zeven weken geleden vrijwel op slot om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het land was daarmee vrij snel, waardoor het aantal besmettingen en doden beperkt bleef tot respectievelijk ruim 15.000 en meer dan 600 tot nu toe.

  Op 14 april gaf Oostenrijk als een van de eerste landen kleinere winkels toestemming weer open te gaan. 'We hebben geen aanwijzingen voor een merkbare toename in afzonderlijke gebieden. De situatie is zeer constant, zeer stabiel en dat is echt een zeer, zeer positieve, goede situatie', aldus minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober.

  De bewindsman waarschuwde dat waakzaamheid geboden blijft en riep de bevolking op de beperkende regels die er nog zijn na te leven. Zo moeten er mondkapjes worden gedragen in de winkels en afstand worden gehouden.

  De bloemenwinkels konden in Oostenrijk al heropenen op 14 april. ©REUTERS

 • UCI maakt nieuwe wielerkalender bekend

  De Internationale Wielerunie (UCI) heeft dinsdag de nieuwe wielerkalender voor 2020 bekendgemaakt. Als de coronapandemie niet opnieuw roet in het eten gooit, vindt de Ronde van Vlaanderen dit jaar op 18 oktober plaats.

  Het seizoen wordt nu, mits de maatregelen tegen het coronavirus het toestaan, hervat met de Strade Bianche op 1 augustus. Het is de bedoeling dat Milaan-Sanremo een week later volgt. De Giro moet beginnen op 3 oktober en eindigt op 25 oktober.

  Ondertussen is dan de Vuelta begonnen: op 20 oktober. Eerder werd de Tour de France al verschoven: die vindt plaats, mits de coronacrisis niet in de weg staat, van 29 augustus tot en met 20 september. Ook klassiekers als Parijs-Roubaix (25 oktober) en Luik-Bastenaken-Luik (4 oktober) worden in het najaar ingehaald.

 • Lokale besturen krijgen vergoeding overheid voor opvang kinderen

  Scholen die een gedeeltelijke heropening voor sommige leerlingen onmogelijk kunnen combineren met de opvang van andere leerlingen en het afstandsonderwijs kunnen in samenspraak met hun gemeentebestuur bijkomende oplossingen uitwerken. Daarover hebben Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA),  minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdag een akkoord bereikt.

  De Vlaamse regering voorziet in middelen zodat de lokale besturen opvang kunnen organiseren voor kinderen die voorlopig nog niet opnieuw naar hun klas kunnen. Die krijgen daarvoor 30 euro per kind per dag. 'Ik heb daar zelf als burgemeester een eerlijke inschatting van gemaakt. Ik denk dat je daarmee aan de lokale besturen kan garanderen dat de inspanningen vergoed worden', zei Somers dinsdag in het Vlaams Parlement.

  ©Photo News

 • Virgin Atlantic schrapt ruim 3.000 banen

  De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic zet tot een derde van haar personeel op straat en stopt haar vluchten vanaf de Londense luchthaven Gatwick. Het gaat om ongeveer 3.150 banen bij alle afdelingen. De samenwerkingspartner van Air France-KLM moet door de coronapandemie sterk in de kosten snijden om te kunnen overleven. Virgin Atlantic heeft zijn personeel en de vakbonden al ingelicht over het voornemen.

  Het bedrijf is hard op zoek naar nieuwe leningen en moet tot het die kan veiligstellen, flink in de kosten snijden. Om die reden worden ook zeven toestellen van het type Boeing 747 voortijdig uit de vloot genomen. Door de stap zal Virgin Atlantic voortaan alleen nog maar vanaf Londen Heathrow vliegen. Wel wil het bedrijf zijn startrechten op Gatwick behouden zodat het daar kan terugkeren als de vraag naar vliegreizen weer aantrekt.

  De luchtvaartsector wordt bijzonder hard getroffen door de coronapandemie, omdat daardoor het grootste deel van de passagiersvluchten niet kan worden uitgevoerd. Het Verenigd Koninkrijk heeft nog geen staatssteun aangekondigd voor de sector. Eerder kondigden British Airways, Ryanair en vliegtuigmotorenbouwer Rolls-Royce al aan respectievelijk 12.000, 3.000 en 8.000 banen te willen schrappen in het Verenigd Koninkrijk.

  Door de coronacrisis snoeit Virgin Atlantic een derde van de jobs weg. ©AFP

 • Lufthansa vraagt staatssteun zonder staatsmanagement

  Lufthansa heeft door de coronacrisis nood aan staatssteun, maar 'we hebben hebben geen staatsmanagement nodig'. Dat heeft CEO Carsten Spohr dinsdag gezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering van de Duitse luchtvaartgroep in Frankfurt.

  Spohr waarschuwde voor te hoog oplopende schulden. 'We mogen vooral geen te zware schuldenlast hebben. Dat zou ons jarenlang verlammen', zei Spohr. De groep moet volgens hem nu al plannen maken over hoe ze leningen of participaties van overheden na de coronacrisis zo snel mogelijk weer kan afbouwen.

  Hij maakte ook duidelijk dat aan de staatssteun geen verbod op ontslagen kan worden gekoppeld. Hij merkte op dat Amerikaanse en Chinese concurrenten wel saneren. De internationale concurrentie mag niet verstoord worden door de aard en omvang van de verschillende steunprogramma's, zei hij.

  Spohr klopt bij verschillende Europese landen aan voor overheidshulp voor de verschillende onderdelen van Lufthansa. Het gaat om Duitsland, Oostenrijk (Austrian Airlines), Zwitserland (Swiss) en België (Brussels Airlines).

  Topman Carsten Spohr van Lufthansa. ©Arne Dedert/dpa

 • Bloemisten ontevreden over sluiting op Moederdag

  De bloemisten moeten komende zondag, op Moederdag, de deuren gesloten houden. De Koninklijke Unie van Floristen van België (KUFB) had gevraagd om van vrijdag tot zondag de deuren te mogen openen als afhaalpunt, maar kreeg geen groen licht.

  'We hebben moeten vernemen dat die vraag afgewezen is, op grond van het gelijkheidsbeginsel', zegt KUFB-directeur Koen Van Malderen. Hij ziet daarin ongelijke concurrentie, omdat tankstations, supermarkten en tuincentra wel bloemen verkopen.

  Thuis leveren mag wel, maar Moederdag leidt tot zo'n piek in bestellingen dat het volgens hem alleen via een afhaalpunt behapbaar is alle klanten te bedienen.

  Maandag mogen ze wel open, maar volgens Van Malderen is dat een dag te laat.

 • Duits grondwettelijk hof eist verduidelijking voor ECB-stimulus

  Net zoals in de financiële crisis heeft het Duitse grondwettelijk hof zich uitgesproken over de vraag of het soepeler beleid van de Europese Centrale Bank in strijd is met de grondwet. Daarin staat dat het verboden is dat de centrale bank geld bijdrukt om overheidsuitgaven te betalen.

  Het grondwettelijk hof in Karlsruhe oordeelt dat het stimulusprogramma van de ECB wettig is, maar geeft de centrale bank drie maanden tijd om de 'redelijkheid' ervan aan te tonen.

 • 'Ministers van Economie willen markten in open lucht heropenen'

  De federale, Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers van Economie zullen op de Nationale Veiligheidsraad van woensdag pleiten voor een 'gecontroleerde' heropening van de markten in open lucht, in elk geval voor voedingskramen.

  Dat verklaarde Waals minister van Economie Willy Borsus (MR) dinsdag in de bijzondere commissie-Covid-19 van het Waals Parlement. Volgens hem is het gemeenschappelijke pleidooi maandag afgesproken op een interministeriële conferentie.

  De omkadering van de heropening dient volgens hem door de lokale besturen te gebeuren.

 • Di Rupo verdedigt Nationale Veiligheidsraad

  In het Waals Parlement heeft minister-president Elio Di Rupo (PS) het dinsdag opgenomen voor de manier waarop de Nationale Veiligheidsraad tot besluiten komt.

  'De federale loyauteit werkt', zei Di Rupo. Dat lang wordt vergaderd, komt omdat iedereen luistert naar zijn buur en de vergadering 'geen theekransje is'. 

  Di Rupo verdedigde de beslissingen van de Veiligheidsraad, die kritiek krijgt omdat het werk hervat kan worden onder voorwaarden, terwijl familiale bijeenkomsten nog even moeten wachten. 'Men zegt dat geen rekening gehouden wordt met het menselijke, terwijl net het tegengestelde waar is', antwoordde Di Rupo aan de parlementsleden die de prioriteiten voor de eerste fase van de exit betreurden. 'We hebben net de mensen willen beschermen. In de bedrijven en winkels kunnen strikte maatregelen worden opgelegd en gecontroleerd. In familieverband is dat veel ingewikkelder.'

 • Corona-update: aantal nieuwe besmettingen zakt tot 242

  242 mensen hebben in de afgelopen 24 uur positief getest op het coronavirus. Er waren 150 positieve tests via de ziekenhuizen en labs, en 92 in de woon-zorgcentra. Het aantal vastgestelde besmettingen blijft dag na dag dalen, terwijl het aantal tests toeneemt. Maandag zijn bijna 16.000 tests afgenomen. De voorbije week zijn op sommige dagen 20.000 à 25.000 tests afgenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is van oordeel dat landen genoeg testen als ongeveer een op de tien tests positief is. België zit daar nog ruim onder.

  ©EPA

  De afgelopen 24 uur zijn 84 patiënten in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19, de ziekte die het  coronavirus veroorzaakt. Op de piek van de pandemie waren er dagelijks bijna 500 opnames. Dat meldt Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat de overheid bijstaat in het bestrijden van de coronacrisis. Het is de derde dag op rij dat het aantal opnames onder 100 ligt. De 84 opnames van maandag liggen licht hoger dan het aantal van zondag (59), maar dat was verwacht door het weekendeffect.

  63 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen 3.082 mensen in het ziekenhuis, bijna de helft van het aantal patiënten van op de piek van de pandemie. Het zijn er wel 38 meer dan de dag ervoor.

  646 patiënten liggen op intensieve zorg, een daling met 9 in 24 uur. Dat is ook ongeveer de helft van de piek begin april.

  Het coronavirus heeft de afgelopen 24 uur 97 mensen het leven gekost. 57 mensen overleden in het ziekenhuis, 40 in een woon-zorgcentrum. De totale dodentol komt daarmee op 8.016.

 • Vlaamse werkloosheid 12 procent hoger

  Ondanks de buffer van de tijdelijke werkloosheid is de gewone werkloosheid in Vlaanderen in april met 12 procent omhoog geschoten. In maart bewogen de cijfers nog nauwelijks.

  Vlaanderen telde eind april 201.757 werkzoekenden, wat er 21.000 meer zijn dan een jaar eerder.

  Het brengt de werkloosheidsgraad in Vlaanderen op 6,54 procent, tegenover 5,8 procent vorig jaar. Het gaat om het hoogste peil in twee jaar.

  De werkloosheid stijgt in zowat alle provincies en alle categorieën. In West-Vlaanderen is het aantal werklozen met bijna 20 procent toegenomen. Wat de leeftijden betreft, is de sterkste stijging terug te vinden bij de groep van 25- tot 40- jarigen: +16,8 procent. Opvallend is ook de forse stijging van het aantal hooggeschoolde werklozen: +17,1 procent.

  'Wat in maart 2020 al merkbaar was, zet zich nu door in april.'
  Hilde Crevits
  Vlaams minister van Werk

  Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) stelt vast dat de coronacrisis een grote impact heeft op de arbeidsmarkt. Heel wat activiteiten bij werkgevers vallen weg, wat bijvoorbeeld invloed heeft op de uitzendarbeid. 

 • EU geeft groen licht voor Vlaamse coronasteun

  De Europese Commissie heeft dinsdag groen licht gegeven aan de 250 miljoen euro economische steun die de Vlaamse regering in de steigers heeft gezet.

  De goedkeuring betekent dat bedrijven bij Participatiemaatschappij Vlaanderen een dossier kunnen indienen voor een achtergestelde lening tot 800.000 euro.

  Die worden dit jaar verstrekt, met een looptijd van drie jaar. De som wordt in één keer afgelost, op het einde van de looptijd.

  De leningen geven bedrijven daarmee meer tijd dan de federale bankgaranties, die betrekking hebben op leningen voor twaalf maanden.

  Europees commissaris Margrethe Vestager. ©REUTERS

  De Vlaamse regering en PMV onderhandelen nog met de Commissie om het maximumbedrag van 800.000 euro omhoog te krijgen

 • HelloFresh boekt twee derde meer omzet

  Terwijl veel bedrijven het zwaar te verduren hebben door de coronacrisis heeft de maaltijdpakkettenbezorger HelloFresh juist de wind in de rug. In maart versnelde de groei, toen veel mensen vanwege coronamaatregelen verplicht thuis moesten blijven en niet meer naar de supermarkt wilden.

  In de eerste drie maanden van het jaar zette HelloFresh een omzet van net geen 700 miljoen euro in de boeken. Dat was 66 procent meer dan een jaar eerder. Cijfers voor april zijn er nog niet.

  HelloFresh verhoogt zijn prognose voor heel 2020. De onderneming denkt de omzet dit jaar, zonder rekening te houden met wisselkoersschommelingen, met tussen de 40 en 55 procent te kunnen laten groeien.

  700 miljoen euro
  Inkomsten HelloFresh
  HelloFresh zag de omzet in het eerste kwartaal met twee derde stijgen tot 700 miljoen euro.

 • Bijna helft minder vacatures in Brussel

  De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris heeft in de afgelopen maand april 44,3 procent minder werkaanbiedingen ontvangen in vergelijking met april 2019. Na 65 maanden van ononderbroken dalen stelde Actiris in april voor het eerst opnieuw een stijging van het aantal Brusselse werkzoekenden op jaarbasis vast.

  Ook in de tweede helft van maart, toen de coronacrisis uitbrak, daalde de stroom vacatures met 42 procent.

 • India meldt recordtoename infecties

  Met 3.900 bijkomende infecties met het coronavirus kent India zijn sterkste stijging op een dag. Dat heeft de Britse openbare omroep BBC dinsdag gemeld.

  De snelle stijgig maakt dat er in het Aziatische land al 46.433 bevestigde coronagevallen zijn. Dit cijfer omvat ook meer dan 12.000 mensen die genezen zijn of uit het ziekenhuis ontslagen, en 1.568 die aan de longziekte zijn overleden. De opflakkering van het aantal besmettingen kan volgens de BBC te maken hebben met toegenomen testen.

 • Geen enkele lokale infectie meer in Zuid-Korea

  In Zuid-Korea is voor de tweede dag op rij geen enkele plaatselijke besmetting vastgesteld.

  De overheid meldde er drie nieuwe infecties, maar het ging telkens om mensen die uit het buitenland kwamen.

 • Telecom ondersteunt callcenter voor contacttracing

  De telecomoperatoren in ons land gaan het callcenter waar de 2.000 contacttracers aan de slag gaan financieel ondersteunen. Dat hebben ze dinsdag bekendgemaakt.

  In het callcenter contacteren medewerkers mensen die positief hebben getest op Covid-19 en mensen met wie ze in contact zijn geweest. De bedoeling is de verspreiding van het coronavirus op te volgen en te beperken.

  De verwachting is dat het volume aan uitgaande oproepen en sms'jes bijzonder hoog is. Daarom hebben BASE, Orange Belgium, Proximus, Scarlet, Telenet en VOO besloten daarvoor geen interconnectie- of terminatiekosten aan te rekenen.

 • Gentse politie halveert coronapatrouilles

  De Gentse politie zet sinds maandag de helft minder agenten in om de coronacontroles uit te voeren. Het aantal valt terug van 150 naar 72.

  Afgelopen weekend werden nog 208 pv's uitgeschreven voor het niet-naleven van de coronamaatregelen. Niet-essentiële verplaatsingen en samenscholingen bleken daarbij goed voor de meeste overtredingen. Nu de maatregelen sinds maandag versoepeld zijn, past ook de politie zich aan.

 • 2.999 miljard verse schulden op één kwartaal? Geen probleem!

  Waarom de Verenigde Staten zonder probleem louter dit kwartaal 3.000 miljard verse schulden kunnen uitgeven om de coronafactuur op te vangen leest u hier 

 • GE schrapt nog eens 10.000 jobs in luchtvaartafdeling

  Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) gaat nog eens 10.000 banen schrappen in zijn afdeling die motoren produceert voor de luchtvaartsector.

  In maart had General Electric al aangekondigd dat het bedrijf 2.600 jobs zou schrappen. Daar komen er nu nog eens 10.000 bij. In totaal gaat één job op vier verloren in de luchtvaartactiviteiten van het Amerikaanse concern.

  Boeing kondigde vorige week al aan 16.000 jobs te schrappen.

 • Kwart miljoen doden wereldwijd

  Sinds het begin van de coronapandemie zijn wereldwijd al meer dan 250.000 mensen gestorven aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat blijkt in de nacht van maandag op dinsdag uit de interactieve kaart van de Johns Hopkins-universiteit.

  Volgens de Amerikaanse universiteit zijn wereldwijd bijna 3,6 miljoen besmettingen met SARS-CoV-2 geregistreerd. Ruim 251.000 mensen overleefden de infectie niet.

  In geen enkel land vielen tot dusver meer doden dan in de Verenigde Staten. Daar loopt de tol op tot meer dan 68.600 slachtoffers. Bijna 1,2 miljoen besmettingen zijn er vastgesteld.

  3,6 miljoen
  Besmettingen
  Wereldwijd zijn er al 3,6 miljoen mensen geteld die besmet zijn met het coronavirus.

 • Voetgangers moeten rechts houden in winkelstraat

  Door de strijd tegen het coronavirus kan je de komende weken niet langer lopen waar je wil in een winkelstraat. In Antwerpen wordt gevraagd zoveel mogelijk rechts te houden in de winkelstraten, als op 11 mei winkels heropenen.

  Het principe moet worden dat mensen alleen de winkels aan hun rechterkant binnenstappen en bij het verlaten van de winkel langs rechts verder stappen of de straat oversteken. 

  Ook Oostende maakte al bekend dat er eenrichtingsverkeer in de winkelstraten komt. Via sensoren wordt ook gemeten hoeveel mensen zich in de drukke winkelstraten bevinden. Het aantal zal zichtbaar zijn op LED-schermen.

  ©James Arthur/ID

  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) zei dinsdag in 'De Ochtend' dat de meeste besturen bezig zijn met circulatieplannen en eenrichtingsstraten.

 • Luchthaven Charleroi verliest 9 miljoen euro per maand

  De luchthaven van Charleroi, die sinds 24 maart gesloten is, verliest 8 tot 9 miljoen euro per maand. Ten vroegste op 8 juni gaat de luchthaven weer open.

  Dat zegt CEO Philippe Verdonck in onze zusterkrant L'Echo. "Het zou al niet slecht zijn als we 2020 kunnen afsluiten met 60 procent van onze passagierscijfers', zegt hij. Dat zal alleen lukken als al opnieuw gevlogen kan worden in de zomermaanden. En zelfs aan 60 procent van de passagierscijfers eindigt de luchthaven op een verlies van 35 miljoen euro, vreest hij.

  Het zou al niet slecht zijn als we 2020 kunnen afsluiten met 60 procent van onze passagierscijfers.
  Philippe Verdonck
  CEO Luchthaven Charleroi

 • Katholiek onderwijs vraagt bedrijven zelf opvang te organiseren

  Bedrijven en andere organisaties moeten mee in de bres springen voor de noodopvang van leerlingen. Dat suggereert directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve dinsdag in de Mediahuis-kranten.

  Boeve vreest dat het niet haalbaar wordt over tien dagen de scholen gedeeltelijk te heropenen en daarbij tegelijk les te geven, in afstandsonderwijs te voorzien én opvang te organiseren.

  Elke instantie die in de zomermaanden instaat voor opvang - van organisatoren van zomerkampen tot bepaalde bedrijven - moet betrokken worden, zegt hij. 

  Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt het idee bespreekbaar, maar merkt op dat niet alle bedrijven in staat zijn die opvang te organiseren.

 • Akkoord over opsporen contacten besmette patiënten

  De Vlaamse regering heeft een akkoord gesloten met een verbond van ziekenfondsen, callcenters en een consultant over hoe kan worden opgespoord wie mogelijks is besmet door nieuwe coronapatiënten. Dat meldt De Standaard en het nieuws is bevestigd aan De Tijd.

  Zondag had Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) verzekerd dat het contactonderzoek tegen 11 mei op poten zou staan. Dan moeten 1.200 contacttracers de contacten opsporen van mensen die positief testen op het coronavirus. Het systeem wordt van belang om nieuwe besmettingshaarden snel in de kiem te smoren als de beperkende maatregelen gaandeweg worden opgeheven.

  Problemen met de aanbesteding leidden tot vertraging, maar nu is alsnog een akkoord bereikt.

 • Bpost krijgt zware klap

  Welkom op deze liveblog waar we de strijd tegen het coronavirus verder opvolgen. 

  Beetje bij beetje proberen bedrijven de activiteiten te herstarten en ruimen ze het puin op van de lockdown.

  Maandagavond bleek dat Bpost een zware klap krijgt door de coronaschok. En het Amerikaans ministerie van Financiën gaat 3.000 miljard dollar lenen.

  U herleest onze liveblog van gisteren hier.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud