Advertentie
analyse

Gemeenten met laagste vaccinatiegraad liggen in Brussel

©BELGA

Brussel mag de ambitie stilaan opbergen om 70 procent van de bevolking te prikken tegen half juli. De achterstand op Vlaanderen is groot, leert een blik op de vaccinatiekaart. Enkele Brusselse gemeenten noteren de laagste scores van het land.

De vaccinatiecampagne in onze hoofdstad vertraagt, zoveel is duidelijk. Vorige week werden in het Brussels Gewest 62.000 vaccins toegediend, waarvan bijna 29.000 eerste dosissen. Nochtans moeten elke week zeker 50.000 eerste prikken gezet worden om de kaap van 70 procent van alle volwassen Brusselaars te halen tegen midden juli.

Met nocturnes - waarbij dj's het vaccinatiecentrum opleuken -, mobiele vaccinatieteams en zelfs een vaccinatiebus probeert het gewest de vaccinatiegraad op te krikken. Maar de 70 procent-ambitie mag stilaan opgeborgen worden. 56 procent van de Brusselse bevolking is (deels) gevaccineerd. Tegen volgende week zal dat zo'n 60 procent zijn.

Een kaart van België toont hoe groot de Brusselse achterstand is. Het gewest is een lichtgekleurd eiland in een zee van blauw. Hoe donkerder de kleur, hoe groter het percentage van de volwassenen die een eerste vaccinprik gekregen hebben. In het noorden en westen van Brussel liggen de Belgische gemeenten met de laagste vaccinatiegraad.

Onderaan bengelen Vorst (56%), Sint-Gillis (52%), Schaarbeek (51%), Brussel (50%), Koekelberg (50%), Anderlecht (50%), Sint-Joost-ten-Node (46%) en Molenbeek (46%). Minder dan de helft van de volwassen inwoners is er bereid een coronaprik te laten zetten.

Ter vergelijking: In Vlaanderen heeft 86 procent van de volwassen bevolking een eerste prik gekregen en slinkt het aantal mensen op de Qvax-reservelijst zienderogen. De uitblinkers zijn het West-Vlaamse Lichtervelde en Hooglede en het Antwerpse Vorselaar, waar al 90 procent van de volwassenen minstens één keer geprikt is.

Inge Neven, het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, is niet verbaasd over de scores in heel wat Brusselse gemeenten. 'De lage vaccinatiegraad ligt aan de verschillende culturele achtergronden en de lage sociaal-economische situatie. Bovendien kent Brussel een jonge populatie. De meeste jongeren zijn moeilijk te overtuigen, omdat ze weten dat ze niet zo ziek worden van een coronabesmetting. Voor hen is de meerwaarde van een vaccinatie niet zo groot, denken ze.'

De sociaal-economische context verklaart ook het verschil tussen de noordelijke gemeenten, zoals Molenbeek en Anderlecht, en de zuidelijke gemeenten, zoals Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde. 'In die eerste gebieden vind je de armere en grote gezinnen, die amper een beroep doen op preventieve gezondheidszorg en een digitale achterstand kennen. Het is moeilijk om die mensen te bereiken', geeft Neven toe.

Vaccinatie-antenne

Toch wil het Brussels Gewest alles op alles zetten om hen een prik te bezorgen. Neven geeft het voorbeeld van Sint-Joost-ten-Node, waar een zogenaamde 'vaccinatie-antenne' opgericht werd. 'Vertrouwenspersonen gaan er in gesprek met bepaalde bevolkingsgroepen die geen vaccin willen, omdat ze in de ban zijn van complottheorieën. We beantwoorden hun vragen, geven correcte informatie en begeleiden hen naar een vaccinatiecentrum. Die lokale acties leveren ons elke week een honderdtal extra gevaccineerden op. Alle beetjes tellen.'

Als je de vergelijking maakt met andere (groot)steden, moeten we ons zeker niet schamen.
Inge Neven
Brusselse gezondheidsinspectie

Neven weerlegt het beeld als zou Brussel het zwarte schaap van de vaccinatiecampagne zijn. 'Als je de vergelijking maakt met andere (groot)steden, moeten we ons zeker niet schamen', zegt Neven, die erop wijst dat de vaccinatiegraad even hoog ligt als in Charleroi en La Louvière. Brussel scoort qua vaccinatie zelfs beter dan New York, Manchester en Parijs. 'Percentages zoals in Vlaanderen zullen we nooit halen, maar we blijven alles op alles zetten. Onze acties en initiatieven zijn geen verloren moeite.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie