Advertentie

Gesloten Amerikaanse fabriek brengt Europese J&J-vaccins niet in gevaar

De vaccins van J&J liggen ook in België voorlopig in de diepvries ©Photo News

Johnson & Johnson belooft dat het zijn coronavaccins aan de EU blijft leveren, ook al moet het daarvoor op één fabriek vertrouwen.

Het farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) blijft achter zijn belofte staan om 200 miljoen coronavaccins te leveren aan de Europese Unie, Noorwegen en IJsland. Dat heeft het donderdag gezegd nadat ongerustheid was ontstaan na de sluiting van een toeleveringsfabriek in Baltimore in de Verenigde Staten. Johnson & Johnson gaf wel geen timing voor de beloofde leveringen, waardoor het onduidelijk is of op korte termijn vertragingen dreigen.

Wereldwijd worden de grondstoffen voor het coronavaccin van het J&J-vaccin geproduceerd in drie fabrieken: in Leiden in Nederland, in India en in die van een toeleverancier Emergent BioSolutions in het Amerikaanse Baltimore. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA besloot begin deze week die Amerikaanse fabriek te sluiten wegens een waslijst aan problemen, waaronder onhygiënische omstandigheden en slecht opgeleid personeel.

Experts vrezen dat de problemen nog maanden aanslepen.

In de fabriek produceerde Emerent een tijdlang grondstoffen voor zowel het J&J- als het AstraZeneca-vaccin. Eind maart raakte bekend dat het bedrijf de ingrediënten van de twee verschillende coronavaccins per ongeluk door elkaar had gehaald, waardoor 15 miljoen dosissen moesten worden vernietigd. Daarop besloot de Amerikaanse overheid in te grijpen en verbood ze AstraZeneca zijn vaccin nog langer in de fabriek te produceren. Nu heeft ze een volledige sluiting bevolen.

Fabriek in Leiden

Experts vrezen dat de problemen nog maanden aanslepen. Omdat India de export van de vaccins uit de Indiase fabriek sterkt beperkt, ontstond de vrees dat wel erg veel druk op de schouders van de fabriek in Leiden belandde.

Het nieuws komt op een moment dat de Europese landen stilaan met het J&J-vaccin beginnen te vaccineren. Vorige week legden de Amerikaanse gezondheidsdiensten het gebruik van het J&J-vaccin tijdelijk stil nadat zes gevallen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes aan het licht waren gekomen bij vrouwen tussen 18 en 48 jaar.

Daarop stelde Johnson & Johnson de leveringen aan Europa uit en vroeg het de vaccinatie tijdelijk stop te zetten in afwachting van een veiligheidsanalyse. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) oordeelde dinsdag dat er een mogelijk verband is tussen het vaccin en de zeldzame tromboses, maar benadrukte dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de risico's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie