Gevaccineerde Amerikanen moeten geen mondmasker meer dragen

©REUTERS

Amerikanen die een coronavaccin gekregen hebben, moeten binnen geen mondkapje meer dragen en ook geen afstand meer houden. Met die 'privileges' hoopt president Joe Biden meer mensen sneller in een vaccinatiecentrum te krijgen. Experts in ons land lopen niet warm voor de maatregel.

'Al wie volledig gevaccineerd is, kan binnen en buiten aan kleine of grote activiteiten deelnemen zonder een mondmasker te dragen of fysiek afstand te houden', liet Rochelle Walensky donderdag weten. Ze is de directrice van de federale ziektepreventiedienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention). De gezondheidsautoriteit definieert 'volledig gevaccineerd' als twee weken na de laatste dosis van het coronavaccin.

De CDC ging niet over één nacht ijs bij de beslissing. 'We hebben lang op dit moment gewacht', klonk het. Walensky verwees naar wetenschappelijke studies die aantonen dat de vaccins ook werken tegen asymptomatische besmettingen en tegen circulerende varianten. Toch blijft het aangewezen voor gevaccineerde mensen om een mondmasker te dragen op het vliegtuig, de bus, de trein of ander openbaar vervoer, en in de stations en luchthavens.

Mijlpaal

In een toespraak - niet toevallig zonder mondmasker - noemde Amerikaans president Joe Biden de nieuwe richtlijn 'een geweldige mijlpaal'. 'Vandaag is een goede dag voor Amerika in onze strijd tegen het coronavirus', zei Biden, die begrip vroeg voor mensen die toch nog een mondmasker willen dragen. 'De regel is nu eenvoudig: laat je vaccineren of draag een mondmasker tot je gevaccineerd bent. De keuze is aan jou.'

In de Verenigde Staten is 35 procent van de bevolking - dat zijn ruim 117 miljoen mensen - volledig gevaccineerd. 47 procent kreeg al minstens één prik. Anders dan in Europa zijn in de VS momenteel meer dosissen dan bovenarmen beschikbaar. De president grijpt het advies niet toevallig aan om mensen aan te moedigen zich te laten vaccineren. In maart kondigde hij aan dat hij tegen 4 juli 70 procent van de bevolking een prik wil geven, zodat 'we onze onafhankelijkheid van dit virus kunnen vieren'.

Anders dan in Europa zijn in de Verenigde Staten momenteel meer dosissen dan bovenarmen beschikbaar.

Om de vaccinatiebereidheid op te krikken worden creatieve beloningen bovengehaald. Zo deelt de burgemeester van New York hamburgers uit aan mensen die een prik krijgen en maken inwoners van Illinois kans op een van de 50.000 tickets voor een pretpark als ze zich laten vaccineren. Voorts zijn er talloze voorbeelden van 'shot and a beer'-acties en in West-Virginia belooft de staat zelfs 100 dollar aan gevaccineerde burgers.

Versoepelingen in België?

Ook in ons land dook het idee van 'privileges' voor gevaccineerden al op. In april kwam de discussie op gang toen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een advies rond versoepelingen voor gevaccineerden vroeg aan de expertengraad Gems. Het ging bijvoorbeeld over de vraag of gevaccineerde grootouders weer op hun kleinkinderen mogen passen. In de discussie zijn twee kampen: mensen die vinden dat het 'vrijheid, blijheid' is voor wie al een vaccin kreeg en de voorstanders van het 'samen uit, samen thuis'- of solidariteitsprincipe.

We mogen nu niet met z'n allen naar de uitgang stormen.
Erika Vlieghe
Infectiologe en voorzitter van adviesraad Gems

In 'De ochtend' op Radio 1 gaf Gems-voorzitter Erika Vlieghe vrijdag aan dat ze geen voorstander is om het mondkapje nu al af te zweren. 'We mogen nu niet met z'n allen naar de uitgang stormen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie