Advertentie

Gezondheidseconoom Lieven Annemans trekt zich terug uit Celeval

De gezondheidseconoom Lieven Annemans. ©James Arthur

De gezondheidseconoom Lieven Annemans neemt ontslag uit Celeval, dat de overheid adviseert over de aanpak van de pandemie. Hij kreeg bakken kritiek sinds hij in september aan boord kwam bij het adviesorgaan.

Annemans wierp zich de afgelopen maanden op als een kritische stem over de Belgische coronamaatregelen. Hij vond dat virologen in hun communicatie te veel de kaart van de angst trokken, waardoor de bevolking het geloof in de maatregelen dreigde te verliezen. Door de bovenmatige aandacht voor het virus werd volgens hem ook te weinig gekeken naar andere problemen, zoals de geestelijke gezondheid van de bevolking.

Om het debat te verbreden trok de regering-Wilmès Annemans aan boord van het adviesorgaan Celeval. In dat orgaan werkte hij mee aan de coronabarometer, die moest verzekeren dat de coronamaatregelen gelinkt worden aan evolutie van de pandemie. Die barometer moest de bevolking klaarheid geven over wanneer de maatregelen worden verstrengd of versoepeld.

Volgens Annemans beantwoordden de maatregelen van september niet aan de virologische realiteit, wat hem voor versoepelingen deed ijveren. Daarmee botste hij zwaar met virologen als Erika Vlieghe, die hem ervan beschuldigen de impact van het virus te minimaliseren. Doordat het virus zich in de weken nadien snel verspreidde, werd hem verweten mee het 'versoepelingsklimaat' te hebben gecreëerd dat volgens sommigen aan de oorsprong van de huidige opstoot ligt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie