reportage

Golazo: van 10 Miles naar testdorp Covid-19

Het testdorp wordt een soort coronadrive-in, zoals die in andere landen al langer bestaat. ©Dries Luyten

Op een parking in Borgerhout is een groot coronatestdorp bijna klaar. Sportorganisator Golazo, bekend van zijn loop- en wielerwedstrijden, regelt de praktische kant.

Aan Spoor Oost, een uitgestrekte betonnen parking tussen de Antwerpse Ring en de spoorweg, waar in normale jaren de Sinksenfoor plaatsvindt, staan lange rijen dranghekken en witte tentjes met een rood A-logo opgesteld. Er wordt nog met kabels en signalisatieborden gesjouwd en er staan nog enkele generale repetities gepland. Maar verder is de locatie bijna klaar om donderdag de eerste rijen Antwerpenaars te ontvangen die zich kunnen laten testen op het coronavirus.

Het testdorp wordt een soort coronadrive-in, zoals die in andere landen al langer bestaat. Wie met de auto aankomt, hoeft niet uit te stappen om de test te ondergaan. Er zijn ook rijen voor voetgangers en fietsers, samen goed voor een capaciteit van ongeveer 500 tests per dag. Dat kan worden opgeschaald tot 4.000 indien nodig, zegt Jan Stroobants, spoedarts van ZNA, het netwerk van verschillende Antwerpse ziekenhuizen.

Asymptomatisch

De testplek is er voor mensen die niet ziek zijn, benadrukt Hilde Philips van de Antwerpse Huisartsenkringen. Door mensen zonder symptomen uit het medische circuit te halen, worden dokters ontlast in de stad, die de voorbije weken snel uitgroeide tot het epicentrum van de tweede coronagolf in België. Het gaat bijvoorbeeld om Antwerpenaren die zijn opgebeld door contactspeurders omdat ze mogelijk in contact zijn geweest met iemand die besmet is, of om mensen die terugkeren uit een risicogebied. Niemand kan er zomaar binnenrijden, er is eerst een registratie nodig.

'We zouden dit op korte termijn op verschillende plaatsen kunnen organiseren.'
Bob Verbeeck
CEO Golazo

‘Op deze manier kunnen we het snel en efficiënt aanpakken. We kunnen uitbreiden of weer inkrimpen’, zegt Stroobants. 'Het is in ieder geval niet te bedoeling om te veel testcapaciteit op te souperen. De overheid behoudt de coördinatie.'

Meer testen helpt ook om de economie beter te vrijwaren van onnodige quarantaines, en om de pandemie beter in kaart te brengen. ‘Er is interesse vanuit Brussel en Wallonië om dit te kopiëren’, zegt Stroobants.

Loopwedstrijden

Om het idee praktisch uit te voeren, klopten de medici aan bij Golazo, de grootste organisator van sportwedstrijden van het land. Dat is niet zo gek, want Golazo heeft door zijn tientallen loop- en wielerraces veel ervaring met het registreren en het vlot laten doorstromen van grote hoeveelheden mensen. Stroobants is lid van de medische commissie van Golazo, zo was de link snel gelegd.

Voor het bedrijf van CEO en oud-atleet Bob Verbeeck is dit de eerste keer sinds maart dat het een fysieke activiteit kan organiseren. Sinds de eerste lockdown van kracht ging, veegde de pandemie al 150 evenementen van de kalender, waaronder publiekstrekkers als de 10 Miles in Antwerpen. Voor sommige werd een virtueel alternatief opgetuigd.

Door de Covid-19-crisis zal het bedrijf na 30 jaar voor het eerst verlies maken, zegt Verbeeck. Ongeveer 60 procent van de activiteiten bestaat uit evenementen van meer dan 4.000 mensen. Omdat die tot nader order allemaal wegvallen, verwacht Verbeeck een omzetcrash van 108 naar 25 miljoen euro. Dankzij voldoende cash zou Golazo het wel probleemloos kunnen uitzingen tot er een vaccin is.

Het Antwerpse coronatestdorp is op financieel vlak een lichtgewicht, maar Verbeeck sluit niet uit dat er nog meerdere komen. Het laat in ieder geval toe om personeel dat al lang tijdelijk werkloos was weer te activeren. 'We zouden dit op korte termijn op verschillende plaatsen kunnen organiseren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie