Advertentie

Griepvaccin voorlopig enkel voor risicogroepen

©Photo News

Met 2,9 miljoen griepvaccins is de Belgische voorraad groter dan de voorbije jaren, maar de vraag is sterk gestegen.

België ent voorlopig enkel risicogroepen in tegen de seizoensgriep. De geplande tweede fase, die gericht was op de rest van de bevolking en die op 15 november van start zou gaan, wordt geannuleerd. Dat maakte de interministeriële conferentie volksgezondheid donderdag bekend.

Voor de seizoensgriep van dit jaar ent de Belgische overheid de bevolking in fases in. In eerste instantie krijgen enkel prioritaire doelgroepen een vaccin. Het gaat om mensen die het risico lopen op complicaties, zoals mensen in instellingen, mensen met een chronische longziekte, mensen met immuunziekten, mensen vanaf 65 jaar, zwangere vrouwen en het personeel uit de gezondheidssector.

Apothekers hebben al ongeveer de helft van de griepvaccins voor die prioritaire doelgroepen gereserveerd. 'Op basis van een onderzoek bij alle apotheken blijkt dat de vraag naar vaccins voor mensen uit deze doelgroep sterk is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. De resterende vaccins zullen ook nodig zijn om aan hun behoeften te voldoen', zeggen de federale en regionale overheden.

Over een maand wordt bekeken hoeveel vaccins er nog zijn. Daarna kunnen personen van 50 tot 65 jaar die geen chronische ziekte hebben, die niet werkzaam zijn in de gezondheidssector en die niet samenwonen met een chronisch zieke of met personen vanaf 65 jaar ingeënt worden.

De betrokken federale en regionale gezondheidsoverheden sussen dat gezonde mensen minder snel ernstig ziek worden door de seizoensgriep. 'Bovendien zullen alle huidige voorzorgsmaatregelen ter bestrijding van de Covid-19-pandemie de verspreiding van de seizoensgriep eveneens beperken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie