Grote zorgen over werking AstraZeneca-vaccin bij 65-plussers

©AFP

De kans bestaat dat het Europees geneesmiddelenbureau EMA het coronavaccin van AstraZeneca-Oxford niet toelaat voor 65-plussers. De werking zou onvoldoende bewezen zijn.

Handelsblatt en Bild, twee van de bekendste Duitse kranten, meldden maandagavond dat het door AstraZeneca-Oxford ontwikkelde coronavaccin niet bruikbaar is bij 65-plussers. Er zouden twijfels zijn over de werkzaamheid van het middel, dat momenteel door het Europees geneesmiddelenbureau EMA wordt onderzocht. Handelsblatt spreekt op basis van Duitse overheidsbronnen over een werkzaamheid van slechts 8 procent bij 65-plussers, maar dat wordt tegengesproken.

Algemeen wordt aangenomen dat een vaccin een werkzaamheid van 50 procent moet vertonen om te worden aanvaard. Ter vergelijking: de al goedgekeurde vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna halen in de gehele bevolking een werkzaamheid van meer dan 90 procent. Uit studies kwam eerder naar voren dat AstraZeneca-Oxford rond 70 procent zou halen, maar bij 65-plussers zou dat nu mogelijk fors minder blijken te zijn.

Als het vaccin niet kan worden ingezet bij 65-plussers, duurt het langer vooraleer die risicogroep kan worden ingeënt.

AstraZeneca ontkent alvast dat het vaccin slechts een werking van 8 procent zou hebben bij ouderen. Die informatie is 'compleet verkeerd', klinkt het. Ook in Belgische regeringskringen wordt de 8 procent niet bevestigd. 'Wij hebben die documenten nog niet gezien', klinkt het. Wel is te horen dat uit de gepubliceerde klinische studies effectief te weinig bewijs naar voren komt dat het vaccin voldoende effectief is bij ouderen.

Het is nu uitkijken naar de beslissing van het EMA, die allicht vrijdag valt. Als het vaccin niet kan worden gebruikt bij 65-plussers, zou een serieuze streep door de Europese vaccinatiestrategie.

Wedden op verschillende paarden

In naam van de lidstaten onderhandelde de Europese Commissie met de farmabedrijven. Om de risico's te spreiden, wedde de Commissie op verschillende paarden. AstraZeneca-Oxford was daarbij misschien wel het belangrijkste paard. Europa kocht al voor 300 miljoen dosissen aan bij het Zweedse-Britse samenwerkingsverband en heeft een optie voor nog eens 100 miljoen extra dosissen.

Als het vaccin niet kan worden ingezet bij 65-plussers, duurt het langer vooraleer die risicogroep kan worden ingeënt, omdat dan enkel de beschikbare vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna kunnen worden gebruikt. Op zich zijn er daarvan genoeg besteld om alle risicopersonen in te enten, maar niet al die spuitjes zijn in de eerste maanden van dit jaar beschikbaar.

De hoop is dat het AstraZeneca-Oxfordvaccin sowieso voldoende effectief blijkt bij wie jonger is dan 65 jaar. In regeringskringen is te horen dat het dan kan worden gebruikt om die leeftijdsgroepen versneld in te enten.

Als het EMA bevestigt dat het vaccin van AstraZeneca-Oxfordvaccin niet kan worden gebruikt bij 65-plussers, kunnen serieuze vragen worden gesteld bij de Britse vaccinatiestrategie. Het Verenigd Koninkrijk gebruikt het vaccin nu al met een noodprocedure bij risicopatiënten. Het gevaar bestaat dat personen die werden ingeënt nauwelijks beschermd zijn tegen het coronavirus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie