start-ups

Honderden start-ups zien zwarte sneeuw

Minstens 150 start-ups zeggen financiële problemen te hebben door de coronacrisis. ©© lev dolgachov

Honderden Belgische start-ups verwachten financiële problemen te krijgen door de coronacrisis. Dat blijkt uit een bevraging door de organisatie SupportOurStartups.

SupportOurStartups – afgekort SOS – zegt 980 start-ups te vertegenwoordigen die zich hebben aangesloten bij een vraag naar hulp door de overheid. De start-ups vragen in eerste instantie dat de staat zich borg stelt voor de financiering van private investeerders.

Start-ups zijn jonge bedrijven die doorgaans nog geen winst maken en dus afhankelijk zijn van extern kapitaal of leningen. Door de coronacrisis en de risicoaversie van investeerders is die kapitaaltoevoer hoogst onzeker geworden.

Uit een enquête die werd ingevuld door 194 jonge bedrijfjes bleek dat vier op de vijf van hen al in financieel moeilijke papieren zit. Meer dan de helft zag zijn omzet sinds het begin van de crisis met minstens een kwart afnemen. Voor 23,6 procent bedraagt de daling zelfs meer dan 75 procent. Een heel ruime meerderheid zegt ook dat ze dit jaar minder omzet zullen boeken dan vorig jaar.

23,6%
Omzetverlies
23,6 procent van de start-ups zag zijn omzet door de coronacrisis met meer dan 75 procent kelderen.

Van de start-ups die op zoek waren naar financiering zegt driekwart dat de coronacrisis een negatieve impact heeft, van uitstel van financiering tot investeerders die zich helemaal hebben teruggetrokken. De zogenaamde ‘runway’ - het aantal maanden dat ze nog voort kunnen zonder geldinjectie - is voor de helft van de ondervraagde start-ups geslonken tot hooguit zes maanden.

SupportOurStartups vraagt verschillende maatregelen om een bloedbad onder de start-ups te vermijden: brugfinanciering met borgstelling van de overheid voor ‘levensvatbare’ bedrijven, publiek-private investeringen voor de grotere start-ups, en een uitbreiding van het fiscale gunstregime (tax shelter) voor investeringen in start-ups.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie