Horeca hoeft dit jaar geen FAVV-heffing te betalen

©Photo News

Horecazaken en marktkramers hoeven dit jaar geen bijdrage aan het federaal voedselagentschap te betalen. De Europese Commissie heeft haar fiat gegeven aan dat voorstel van de regering.

Alle ondernemingen en handelaars die in de voedselketen actief zijn en onder de controle vallen van het federaal voedselagentschap FAVV moeten jaarlijks een heffing betaling. Dat geld dient om de controles van het agentschap deels te financieren.

Omdat de horeca en de ambulante voedingshandel (huis-aan-huisverkoop, marktkraampjes…) zwaar getroffen zijn door de coronacrisis vroeg de federale overheid aan de Europese Commissie of ze de heffing voor die twee sectoren dit jaar mag laten vallen.

11 miljoen
factuur
Door het schrappen van de heffing valt een factuur van 11 miljoen euro weg voor de sector van de horeca en de ambulante voedingshandel.

De Commissie ziet daar geen graten in en maakte dat donderdag bekend op haar website. In de huidige crisis is zo'n vorm van staatssteun volgens Europa 'noodzakelijk, passend en evenredig'.

Dat de heffing dit jaar niet geïnd wordt, komt neer op een factuur van 11 miljoen euro die de horeca en voedingskramen in 2020 niet moeten betalen.

Het fiat van de Commissie komt neer op een principeakkoord, zegt het voedselagentschap. Het is nu aan de overheid om de beslissing te formaliseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie