Horeca schotelt politici uitgebreide menu van steunmaatregelen voor

De Belgische horeca mag ten vroegste op 8 juni weer de deuren openen. ©siska vandecasteele

Volgens Horeca Vlaanderen dreigen door de coronasluiting tot 55.000 horecajobs verloren te gaan. De sector pleit voor een btw-verlaging en een hogere aftrekbaarheid voor restaurantkosten.

De cafés en de restaurants mogen ten vroegste op maandag 8 juni weer openen. Maar de vrees zit erin dat veel zaken dichtblijven. 'De lange sluiting heeft grote gevolgen voor de sector. Heel wat zaken dreigen definitief te moeten sluiten, zeker als er geen steun komt van de overheid', verklaarde Matthias De Caluwé, de topman van Horeca Vlaanderen, dinsdag in de Kamer. In 18 maanden kunnen volgens hem tussen 30.000 en 55.000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Op de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 3 juni moet duidelijk worden of de horeca, die al sinds midden maart verplicht gesloten is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, op 8 juni kan openen. Of er  groen licht komt, hangt af van de evolutie van de coronabesmettingen. Voorlopig worden weinig mensen besmet, wat de sector doet hopen dat 8 juni haalbaar is.

Openen onder voorwaarden

Het openen van de horeca gebeurt sowieso onder voorwaarden. De sector heeft een plan uitgewerkt om het besmettingsgevaar zo veel mogelijk in te perken. Het gaat dan over welke afstandsregels moeten gelden: volstaat 1,5 meter tussen tafels binnen? Kunnen mensen op een terras dichter bij elkaar zitten? Hoeveel mensen mogen maximaal samenzitten? 

Mogelijk al woensdag spreekt de expertengroep GEES, die de overheid begeleidt in het terugdraaien van de coronamaatregelen, zich uit over die vragen. Op basis daarvan stellen de sociale partners een gids op die als leidraad dient voor zaken die willen opstarten. De sector hoopt dat de federale regering zich deze week uitspreekt over de voorwaarden, zodat de zaken zich kunnen voorbereiden.

Btw-verlaging

Een heropstart zal volgens Horeca Vlaanderen en de vakbonden niet volstaan om veel horecazaken uit de gevarenzone te houden. Om hen te helpen legden ze dinsdag in de Kamer uit welke steunmaatregelen nodig zijn. Horeca Vlaanderen ijvert voor het kwijtschelden van de sociale bijdragen voor de eerste negen maanden van dit jaar. 

De sector legt ook een btw-verlaging op tafel. Nu geldt een btw-tarief van 12 procent op bereide maaltijden en 21 procent op drank. Volgens de sector zou een btw van 6 procent leiden tot lagere prijzen, waardoor meer mensen op restaurant zouden gaan. Al wordt dat betwist: in Frankrijk vloeide de btw-verlaging van 2009 vooral naar de bars en restaurants zelf. Toch lijkt in de Kamer een meerderheid in de maak voor zo'n btw-verlaging.

Om het restaurantbezoek aan te zwengelen ijveren de sociale partners voor het verhogen van de fiscale aftrek voor restaurantkosten. Wie voor zijn werk op restaurant gaat, kan die kosten voor 69 procent van zijn beroepsinkomsten aftrekken. Horeca Vlaanderen wil naar 100 procent gaan. De vakbonden willen dat iedereen restaurantkosten fiscaal kan inbrengen, al wordt in politieke kringen opgemerkt dat zoiets onbetaalbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie