1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Begrafenissen nog maar met maximaal 15 personen

En huwelijken kunnen voorlopig niet meer worden bijgewoond door de ouders van het koppel.
  • Nog maar maximum 15 personen op begrafenissen

    De Nationale Veiligheidsraad besliste vandaag tot een aantal aanpassingen van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo mogen begrafenissen voortaan door maximum 15 mensen worden bijgewoond. Huwelijken kunnen enkel nog in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst. Ouders kunnen dus niet meer aanwezig zijn op het huwelijk van hun kinderen. 

    Behalve dat eendaagse schooluitstappen verboden blijven tot minstens 19 april, zullen meerdaagse uitstappen dit schooljaar (tot 30 juni) helemaal afgelast worden.

    Voortaan mogen ook telecomwinkels en winkels voor medische hulpmiddelen de deuren openen, maar enkel voor noodgevallen en op afspraak.

  • Meer dan 6.000 doden in Frankrijk en bijna 65.000 besmettingen

    In Frankrijk zijn er de voorbije 24 uur 1.120 mensen overleden aan het coronavirus, wat het totale dodentol op 6.507 brengt. Ook het aantal besmettingen is vrij fors opgelopen, van 59.105 naar 64.338.

    Het aantal patiënten op intensieve zorgen is gestegen van 6.339 naar 6.662. De maximumcapaciteit voor intensieve zorgen in de Franse ziekenhuizen ligt op 8.000 bedden.

  • Spanje broedt op verlenging noodtoestand tot 26 april

    Op de tafel van de Spaanse regering liggen plannen om de noodtoestand te verlengen tot 26 april. Dat melden Spaanse media vrijdag. De huidige uitzonderingsmaatregelen zijn tot 12 april van kracht. 

    Maar de vierde economie van de eurozone heeft de grootste moeite van de wereld om de corona-epidemie onder controle te krijgen. De afgelopen weken bezweken al bijna 11.000 mensen aan de longziekte.

    In een poging de verspreiding van het coronavirus in te dammen kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez op 14 maart voor twee weken de noodtoestand af en zette hij het hele land in quarantaine. Intussen heeft het parlement die maatregelen met twee weken verlengd. Mogelijk vraagt Sánchez de parlementsleden zaterdag nog eens om een verlenging met veertien dagen.

  • De cijfers stabiliseren, dat is wat elk land wil zien. Als we die tendens kunnen doorzetten, vermijd je Italiaanse toestanden. Daarom mogen we het absoluut niet riskeren om dit weekend de maatregelen in de wind te slaan.

    Marc Van Ranst
    Viroloog

  • Ziekenhuizen vrezen financiële schok

    Het coronavirus brengt ziekenhuizen in ons land in grote financiële problemen. Boven op de dalende inkomsten uit klassieke activiteiten moet medisch materiaal in de strijd tegen corona worden aangekocht. En de spoeddiensten en intensieve zorg zijn doorgaans verlieslatende afdelingen van een ziekenhuis die vanuit andere afdelingen mee worden gefinancierd.

    De klap komt hard aan omdat er nauwelijks financiële buffers zijn om die op te vangen. De 48 algemene ziekenhuizen in Vlaanderen haalden in 2018 samen een winst van 57 miljoen euro, of 0,7 procent van hun inkomsten. De minste tegenslag duwt ze in het rood.

    57 miljoen euro
    winst Vlaamse algemene ziekenhuizen in 2018
    De 48 algemene ziekenhuizen in Vlaanderen haalden in 2018 samen een winst van 57 miljoen euro, of 0,7 procent van hun inkomsten. De minste tegenslag duwt ze in het rood.

  • Meer dan 40.000 coronadoden in Europa

    De coronapandemie heeft in Europa al aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost. Het oude continent rondde die kaap nadat de Italiaanse autoriteiten vrijdagavond bekend gemaakt hadden dat het afgelopen etmaal nog eens 766 mensen aan de longziekte bezweken waren. 

    Op basis van de meest recente Italiaanse data en de tellingen van de Johns Hopkins University eiste Covid-19 nu al zeker 40.571 levens in Europa. Dat cijfer laat het aantal overlijdens in Oekraïne en Rusland buiten beschouwing. 

    Wereldwijd is inmiddels de drempel van 56.000 overlijdens overschreden. Buiten Europa zijn de Verenigde Staten het zwaarst getroffen door de coronapandemie. Het land flirt stilaan met de grens van 7.000 doden. Vooral de staat New York krijgt het daar erg te verduren. In Europa vormen Italië, Spanje en Frankrijk de frontlinie.

  • Test Aankoop: 'Supermarktprijzen tot ruim 6 procent hoger'

    De prijzen in de supermarkten zijn in vergelijking met de periode voor de coronacrisis tot 6,6 procent gestegen. Dat zegt Test Aankoop. De consumentenorganisatie zag de grootste stijging bij Carrefour en Colruyt. Die laatste blijft wel de goedkoopste.
    Test Aankoop vergeleek de prijs van een mandje producten tijdens de crisis met die op 1 maart. De prijzen stegen het meest bij Carrefour Hyper (+ 5 procent), Collect&Go van Colruyt (+ 5 procent) en Colruyt zelf (+ 6,6 procent). De prijzen bleven stabiel bij Aldi, Intermarché en Match. Het verbod op promoties en kortingen, dat intussen is opgeheven, speelde een belangrijke rol.
    Een bijkomend probleem voor de consument is volgens Test Aankoop dat de goedkoopste versie van een product, bijvoorbeeld het huismerk, soms niet beschikbaar is. Hoewel de prijzen het meest zijn gestegen bij Colruyt, blijft die supermarkt volgens de consumentenorganisatie nog altijd de voordeligste. 'Dat Delhaize een algemene korting van 5 procent heeft aangekondigd, verandert daar niets aan', klinkt het. 

  • Italië dicht bij 15.000 doden, bijna 20.000 genezen

    In Italië is het aantal besmettingen met 4.585 nieuwe gevallen gestegen tot 119.827. Dat is een mindere toename dan donderdag, toen er 4.668 geteld werden. 

    De Italiaanse regering is hoopvol, want dit is de vijfde dag op rij dat de toename stabiel blijft (tussen 4.000 en 5.000). De piek van besmettingen lag met 6.557 nieuwe gevallen op 21 maart. 

    Het dodental ligt er nu op 14.681, een stijging van 766 op één dag. Donderdag waren dat er 760. Ook dat cijfer lijkt dus min of meer te stabiliseren, na de piek 919 sterfgevallen vorige week vrijdag.

    Tegelijk stijgt ook het aantal genezen mensen gestaag: van 18.278 naar 19.758. 

  • Veel doden onder Italiaanse artsen en verpleegkundigen

    De medische sector in Italië krijgt zware klappen van het nieuwe coronavirus. Volgens beroepsorganisaties zijn zeker 120 artsen, verpleegkundigen en ander gezondheidspersoneel aan de longziekte overleden. Meer dan 10.000 mensen in de medische sector - zoals ziekenhuizen, praktijken en laboratoria - zijn ook besmet geraakt, schreef de krant La Repubblica.
    10.000
    besmettingen
    Meer dan 10.000 mensen in de medische sector, zoals ziekenhuizen, praktijken en laboratoria, zijn ook besmet geraakt.

    Voor de hoge tol in de medische sector zijn meerdere redenen. Zo waren aanvankelijk vele mensen zonder een vaststelling van besmetting in behandeling, zodat het medisch personeel niets afwist van een besmettingsrisico. Later dook het probleem van onvoldoende beschermingsmateriaal op. Bovendien zijn artsen en verplegend personeel, vooral in het coronabrandpunt Noord-Italië, vaak onderbemand.
  • Meer dan 100.000 besmettingen in staat New York

    In de Amerikaanse staat New York zijn meer dan 100.000 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, zo heeft nieuwszender CNN vrijdag op gezag van gouverneur Andrew Cuomo gemeld. De oostelijke staat telde in totaal reeds 102.863 infecties, 10.482 meer dan donderdag. Er zijn al 2.953 patiënten overleden, tegen 2.373 donderdag. Volgens Cuomo is de stijging een dagrecord. Meer dan 14.000 patiënten vertoeven in het ziekenhuis.

  • Eerste Brusselse daklozen in opvangcentrum op Tour & Taxis

    In het triage- en opvangcentrum van Artsen Zonder Grenzen (AZG) op de site van Tour en Taxis zijn vrijdag de eerste vijf daklozen opgevangen die symptomen van het coronavirus vertonen. 'Later op de dag volgen nog 16 andere patiënten', meldt Artsen Zonder Grenzen. De organisatie beheert het centrum samen met de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial en het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. 
    Er worden zowel dakloze personen als migranten die geen verblijf hebben en op straat moeten leven, opgevangen. Artsen of hulporganisaties kunnen daklozen van eender waar in België naar daar doorverwijzen als ze vermoeden dat die het coronavirus hebben opgelopen. De test op het virus vindt in een ziekenhuis plaats.
    Momenteel telt het centrum 58 bedden maar die capaciteit kan in enkele dagen uitgebreid worden tot 150 bedden of meer. Het opvangcentrum is bedoeld voor mensen die in thuisisolatie moeten gaan maar dat niet kunnen omdat ze op straat leven. 
  • Tata Steel stelt reorganisatie uit

    De Indisch-Britse staalproductent Tata Steel  stelt zijn plannen voor een reorganisatie van zijn Europese activiteiten uit tot na 1 juli vanwege de coronacrisis. Het bedrijf stelde een overleg voorop met vakbonden en ondernemingsraden over de plannen, maar die consultaties zijn door alle beperkingen rond de virusuitbraak onmogelijk. Dat laat topman Henrik Adam van Tata Steel Europe weten in een bericht aan het personeel.

    Tata Steel kondigde vorig jaar aan in de kosten te willen snijden van zijn Europese activiteiten. Aanvankelijk wilde het Indiase concern bij die onderdelen 3000 banen schrappen. Onlangs verlaagde Tata Steel dat streefgetal naar 1250 banen. De staalgigant is ook actief in België, met fabrieken in Duffel en Luik.

  • Vlaamse overheid gaat schuiven met ambtenaren zonder werk

    De Vlaamse overheid gaat schuiven met haar ambtenaren als die tijdelijk geen werk hebben. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag beslist. Leidinggevenden kunnen hun ambtenaren op een andere dienst laten bijspringen, of na overleg zelfs bij een externe werkgever. 'We zullen onze mensen inzetten op de plaatsen waar dit het meest nodig is', zegt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). 'We blijven daarbij de essentiële dienstverlening garanderen.'

    De leidende ambtenaren zullen nagaan welke ambtenaren aan de slag kunnen bij een andere dienst binnen de Vlaamse overheid. Daarnaast kan het bijvoorbeeld ook gaan om mensen uit de Bijzondere Jeugdzorg die de opvang tijdens de paasvakantie van kinderen met speciale noden voor zich nemen. Of artsen en psychologen bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) die bijspringen in een lokaal triagecentrum of schakelzorgcentrum.

  • Vastgoedfederatie pleit zelf voor tweemaal twee weken gratis huur

    De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS) - die 60 procent van de professionele Belgische retailsector vertegenwoordigt - roept eigenaars van winkelpanden dat rechtstreeks wordt verhuurd aan winkeliers om huurders in financiële moeilijkheden 50 procent  van de vaste huurgelden in de komende twee maanden kwijt te schelden.

    Voor de andere 50 procent vraagt de sectorfederatie om aan hun huurder de mogelijkheid te geven om de betaling uit te stellen.

    'De inspanningen zijn hoogst nodig om de retail in ons land bij te springen in deze moeilijke tijden', argumenteert Olivier Carrette, CEO van de beroepsvereniging.

    De sector dringt verder bij de verschillende overheden aan om eveneens een belangrijke bijdrage te leveren. Ennerzijds via een vrijstelling van onroerende voorheffing & andere belastingen en taksen en Anderzijds via in het leven roepen van een garantiefonds ter dekking van de huurders van winkelpanden. De sector roept ook de banken op om een vrijstelling te voorzien in de interestlasten voor de verhuurders van winkelpanden voor de betreffende periodes.

  • Ontsnapt aan de dood in Wuhan

    Terwijl de coronapandemie in volle hevigheid woedt in de Verenigde Staten en Europa, zoeken de inwoners van de Chinese miljoenenstad Wuhan hun weg in een leven na de lockdown. Met een bang hart.

    Onze correspondente Eefje Rammeloo sprak met inwoners die genazen van Covid-19. Vaak houden zij angstvallig geheim dat ze ziek waren, uit angst voor de reacties. 'Mijn dansgroepje mag niet weten dat ik ziek was. Ze gaan met niet meer accepteren.'

  • Nout Wellink: ‘Europa moet nu solidair zijn of het spat straks uit elkaar'

    De Nederlandse econoom en ex-centraal bankier Nout Wellink (76) veegde de politieke elite in zijn land deze week de mantel uit, omdat die zich te hardvochtig opstelt tegenover zwaar getroffen landen als Italië en Spanje. ‘Een oorlog wordt niet gewonnen door wie gelijk heeft, maar door wie samenwerkt.’

    Nout Wellink, ex-gouverneur van De Nederlandsche Bank. ©BELGAIMAGE

  • Covid-19 maakt wereldwijd meer dan 55.000 slachtoffers

    De coronapandemie heeft in de hele wereld al aan meer dan 55.000 mensen het leven gekost. Dat blijkt vrijdagnamiddag uit cijfers van de Johns Hopkins University. De teller stond iets voor 17 uur op 55.092.

    De longziekte maakte tot nu de meeste slachtoffers in Italië (bijna 14.000). Daarna volgen Spanje, met bijna 11.000 slachtoffers, en de VS, waar de kaap van 6.000 doden gerond is afgelopen nacht.

  • Emirates start vanaf maandag passagiersvluchten weer op

    Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai heeft toelating gekregen om vanaf maandag terug een beperkt aantal passagiersvluchten uit te voeren, vooral om buitenlanders te vervoeren die de Verenigde Arabische Emiraten willen verlaten. Dat heeft topman Ahmed bin Saeed Al Maktoum aangekondigd.

    Voorlopig zal Emirates wel maar vijf bestemmingen aanvliegen, in plaats van de 161 bestemmingen in normale tijden. De maatschappij zal vier keer per week richting Londen Heathrow vliegen, en drie keer per week richting Brussel, Frankfurt, Parijs en Zürich. Als passagier kan je enkel richting die vijf bestemmingen reizen, en dus niet richting de Emiraten vliegen. 

  • Oostendenaars betalen tot eind april geen lokale belastingen

    Oostende wil burgers en bedrijven financiële ademruimte geven tijdens de coronacrisis. Daarom verstuurt de stad voorlopig geen aanslagbiljetten of aanmaningen. Bij afbetalingsplannen wordt uitstel verleend. 'Stad Oostende wil gezinnen, ondernemers en bedrijven extra flexibiliteit en financiële ademruimte geven in deze maatschappelijke en economische lastige periode', klinkt het. De maatregelen gelden tot eind april en zullen daarna geëvalueerd worden. 

  • North Sea Port ziet goederenverkeer met 6,6 procent dalen

    De maritieme goederenoverslag in North Sea Port is in het eerste kwartaal met 6,6 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 'De impact van de coronacrisis liet zich in deze eerste drie maanden van het jaar nog beperkt voelen', zegt het havenbedrijf, dat in het volgende kwartaal een nog grotere terugval verwacht. Er komen financiële tegemoetkomingen voor bedrijven in het havengebied.

    North Sea Port boekte met 16,7 miljoen ton in het eerste kwartaal 6,6 procent minder maritieme goederenoverslag dan vorig jaar in dezelfde periode. De Belgisch-Nederlandse haven laat al jaren recordcijfers optekenen, maar daar maakt de coronacrisis een eind aan.

    In het Belgische deel van North Sea Port zijn heel wat bedrijven gesloten door de coronamaatregelen. Volvo Car Gent, de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen, en Volvo Trucks zijn gesloten. ArcelorMittal schroeft de productie terug. Heel wat andere bedrijven sluiten niet, maar voelen de economische impact zonder meer.

  • Nieuwe regels voor voorafbetalingen

    Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD past de regels rond voorafbetalingen aan. Dat moet ervoor zorgen dat bedrijven die door de coronacrisis onvoldoende liquiditeiten hebben en dus pas later op het jaar hun voorafbetalingen doen, niet gestraft worden. Concreet wordt voor vennootschappen het voordeel voor voorafbetalingen in het derde kwartaal verhoogd van 6% naar 6,75% en in het vierde kwartaal van 4,5% naar 5,25%. Enkel vennootschappen die geen dividenden uitkeren of kapitaalsverminderingen uitvoeren tijdens de periode van 12 maart tot 31 december komen voor deze tijdelijke voordelige regeling in aanmerking. Voor zelfstandigen stijgt het voordeel in het derde kwartaal van 2% naar 2,25% en in het vierde kwartaal van 1,5% naar 1,75%.

    Verder besliste de federale regering dat ze geen belastingen gaat heffen op de coronapremies die door de deelstaatregeringen worden toegekend aan zelfstandigen en gezinnen. Vennootschappen die gebruik maken van de tax shelter voor audiovisuele productie of podiumkunsten krijgen zes maand extra voor het verrichten van hun uitgaven. Voor podiumkunsten gaat de termijn van 24 naar 30 maanden, voor de audiovisuele sector van 18 naar 24 maanden.  Producenten moeten kunnen aantonen dat de ze rechtstreeks schade ondervinden van de maatregelen die de overheid heeft uitgevaardigd in de strijd tegen het coronavirus. 

  • Nederlandse politie mag slijm afnemen van 'coronaspuwers'

    De Nederlande politie mag binnenkort slijm afnemen van mensen die hoesten of spuwen naar anderen en daarbij roepen dat ze het coronavirus hebben. De regering heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat dit mogelijk moet maken. Politievakbond ACP drong eerder deze week al aan op een uitbreiding van de politiebevoegdheden. Nu kan een verdachte niet worden gedwongen een test op het coronavirus te ondergaan.

    Het voorstel moet nog wel langs de Raad van State, en beide kamers van het parlement. Maar daar wordt haast achter gezet, zei de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus na afloop van de ministerraad. Hij hoopt dat de wet over enkele weken al in werking kan treden.

  • Dreigend voedseltekort in importafhankelijke landen

    De coronapandemie dreigt tot voedseltekorten te leiden voor miljoenen mensen wereldwijd, maar vooral in Afrika waar mensen afhangen van de invoer van levensmiddelen en van export om daarvoor te betalen. Dat meldt Arif Husain, hoofdeconoom van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

    'In het algemeen worden we geconfronteerd met een shock voor bevoorrading, zoals een droogte, of een shock voor de vraag, zoals een recessie, maar hier zijn het beide gevallen tegelijk', aldus Husain. 'En op wereldwijde schaal. Dat maakt dat dit echt, echt onuitgegeven is.'

    Elk jaar kunnen 2,8 miljard mensen gevoed worden door de handel in rijst, soja, maïs en tarwe. Van hen bevinden zich 212 miljoen mensen in chronische voedselonzekerheid en 95 miljoen in een ernstige voedselonzekerheid, aldus het WFP. De organisatie is bezorgd dat door de quarantainemaatregelen tegen COVID-19 de levensmiddelen moeilijker ter plaatse geraken. 

    212 miljoen
    mensen
    Momenteel bevinden zich wereldwijd 212 miljoen mensen in chronische voedselonzekerheid.

  • Dodental in VK stijgt met 23 procent op één dag

    De afgelopen 24 uur zijn 684 mensen in het Verenigd Koninkrijk overleden aan het coronavirus, een stijging van 23 procent. De teller staat er nu op 3.605 doden. Er hebben nu 38.168 Britten positief getest op het virus.

    Stephen Powis, de directeur van de NHS, de Britse gezondheidszorg, zei dat 'het dodentol nog enkele weken hoog zal blijven'. Volgens wetenschappers zou het VK het 'goed' doen als het erin slaagt het dodental onder de 20.000 te houden. Maar volgens voorspellingen is er nog een weg te gaan, want de piek wordt ingeschat op 12 april. 

    Zondag gaat Queen Elizabeth II het land toespreken in een uitzonderlijke televisiespeech. Dat doet de 93-jarige koningin normaal gezien alleen met Kerstmis. Intussen is Boris Johnson, de premier van het VK, nog steeds met koorts in quarantaine.

    De Britse Queen Elizabeth II spreekt zondag de natie toe in een uitzonderlijke televisiespeech. ©REUTERS

  • Europa schort invoertarieven voor medisch matariaal op

    De Europese Unie zal tijdelijk geen belastingen en invoerrechten heffen op medisch materiaal dat de Europese markt binnenkomt, zoals mondmaskers, testmateriaal en beademingstoestellen. Verschillende Europese lidstaten hadden daar om gevraagd. 'Deze maatregel maakt de toegang van deze producten in de EU gemakkelijker', verantwoordde EU-commissaris voor Economie Paolo Gentiloni de beslissing.

  • Stadion Borussia Dortmund verandert in ziekenhuis

    Het Signal Iduna Park, het voetbalstadion van de Duitse traditieclub Borussia Dortmund, zal zaterdag transformeren in een ziekenhuis. De noordtribune van het grootste voetbalstadion van Duitsland is zo omgebouwd dat daar patiënten met het coronavirus behandeld kunnen worden.

    Volgens de werkgever van Rode Duivels Axel Witsel en Thorgan Hazard is het de plicht van de club om zo veel mogelijk mensen te helpen. 'Ons stadion is de trots van de stad en heel herkenbaar voor iedereen uit Dortmund en omgeving', zegt directeur Hans-Joachim Watzke. 'Het is een ideale plek om mensen met aandoeningen aan luchtwegen en koorts te helpen.' 

  • Coronacrisis reduceert omzet Belgische bedrijven met een derde

    De Belgische ondernemingen en zelfstandigen worden sterk getroffen door de coronacrisis. In samenwerking met het VBO, Voka, Unizo en de Economic Risk Management Group (ERMG) hield de Nationale Bank een enquête bij 4.725 Belgische bedrijven. De bevraging zal vanaf nu op wekelijkse basis gebeuren.

    87 procent van de bevraagde bedrijven gaf aan de coronacrisis te voelen in de omzetcijfers. Vier op de tien bevraagde ondernemingen zien hun omzet met meer dan 75 procent dalen. De gemiddelde omzetdaling bedraagt meer dan 50 procent. Rekening houdend met de grootte van de bevraagde ondernemingen besluit de NBB dat er sprake is van een vermindering van de totale omzet met ongeveer een derde.

    40 %
    zware impact
    Vier op de tien Belgische bedrijven ziet zwaar af door de coronacrisis, en zien hun omzet met 75 procent terugvallen.

    De horeca, de kunstsector, entertainment en de retail ondervinden de grootste impact. Uit het rapport blijkt ook dat kleine en middelgrote bedrijven het hardst worden getroffen. Ruim de helft van de zelfstandigen en ondernemingen met minder dan tien werknemers in dienst rapporteren een daling van hun omzet met meer dan de helft.

    De helft van de ondernemingen meldt liquiditeitsproblemen, door onvoldoende toegang tot krediet of onbetaalde facturen. Minder dan een op de tien ondernemingen beschouwt een faillissement als waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk.

    ©Photo News

  • 'Deel multinationals overweegt om minder materiaal uit China te kopen'

    Een significant aantal internationale bedrijven die in België gevestigd zijn, denkt er vanwege de coronacrisis aan om zijn operaties terug te brengen naar Europa en minder producten te importeren vanuit China of andere niet-Europese landen. Dat blijkt uit een bevraging bij 80 bedrijven van de Amerikaanse kamer van koophandel Belgium (AmCham Belgium) en consultancybedrijf Kearney.

    Veel bedrijven verwachten bovendien binnen de zes maanden tot een jaar problemen met hun cashflow. De bevraging vond plaats tussen 26 en 30 maart, twee weken na de invoering van de beperkende maatregelen door de overheid vanwege de coronacrisis. Zowel grotere als kleinere bedrijven in alle sectoren verwachten een negatieve impact door de crisis, met dit jaar een verwachte daling van werkgelegenheid, inkomsten en investeringen in België van 10 tot 20 procent.

    Bovendien verwachten de bedrijven op korte of iets langere termijn liquiditeitsproblemen voor hun Belgische operaties door de coronacrisis. Zo voorziet 18 procent al problemen binnen drie maanden, 48 procent binnen de zes maanden en 60 procent binnen de 12 maanden. Marcel Claes, Chief Executive van Amcham België, maakt zich daar grote zorgen over.

    Door de huidige crisis herevalueert een significant aantal bedrijven bovendien de landen waar zij stukken aankopen en de landen waar zij produceren. Een derde van de bevraagde bedrijven verwacht dergelijke impact op lange termijn. 'Tot voor kort werd de 'supply chain' zoveel mogelijk op een globale manier georganiseerd. De laatste tijd werd dat iets bemoeilijkt door quota, beperkingen en handelsspanningen, maar als het interessant was, bleef men toch inzetten op die internationale schaal', zegt Yvan Jansen van Kearney.

    Door de coronacrisis hebben veel bedrijven echter ingezien dat het makkelijker is om te opereren met meer controle over de bevoorradingsketen, waardoor het slimmer kan zijn om materiaal aan te kopen in Europa in plaats van bijvoorbeeld in China. 

     'We zijn van de illusie af dat goedkoper altijd beter is', aldus Jansen, die benadrukt dat China hét bevoorradingsland bij uitstek was geworden.  

  • Boris Johnson blijft met koorts in quarantaine

    De Britse premier Boris Johnson heeft nog steeds koorts en blijft dus in zelfquarantaine, een week nadat hij besmet bleek te zijn met het coronavirus. Dat kondigde hij zelf aan in een videoboodschap op Twitter.

    'In navolging van het regeringsadvies moet ik mijn zelfisolement voortzetten', zei Johnson. Hij riep de bevolking ook op thuis te blijven, ook al belooft dit weekend mooi mooi weer en voelen velen zich 'razend zot'.

    De Britse regering vaardigde op 23 maart een nationale lockdown uit, met de verplichte sluiting van scholen, winkels en restaurants. In het Verenigd Koninkrijk zijn al bijna 3.000 mensen gestorven aan het coronavirus.

     

  • Jambon roept op om binnen te blijven dit weekend

    Met een stralend weekend voor de boeg roept Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) iedereen op om de quarantaineregels te blijven naleven en dus binnen te blijven.

    'Niet naar zee, geen terrasjes, geen barbecues. We zijn goed bezig nu, de cijfers zijn bemoedigend. Ik ben fier op alle Vlamingen, nu de rol lossen zou echt een probleem zijn', zegt hij in een videoboodschap op Twitter.

  • Nieuw onderzoek naar COVID-19 door UZ en KU Leuven

    Onderzoekers en artsen van de KU Leuven en het UZ Leuven slaan de handen in elkaar voor een nieuw grootschalig onderzoek naar het coronavirus en COVID-19. Ze gaan antivirale geneesmiddelen en immuunprofilering bij patiënten testen. Dat meldt het UZ Leuven vrijdag. De financiering van de studies komt van eigen onderzoeksmiddelen van UZ en KU Leuven en mecenaatsgeld van een zopas opgericht coronafonds.

    De Leuvense universiteit en het universitair ziekenhuis willen het mechanisme van het coronavirus ontrafelen, het effect ervan op de mens begrijpen en genezende behandelingen uittesten op patiënten. Met een groep van bijna 160 patiënten met COVID-19 op de corona-afdelingen en ruim 50 op intensieve zorg maakt het UZ Leuven zich sterk dat het wetenschappelijk relevante klinische studies op internationaal niveau kan uitvoeren.

    Onderzoekers van het Leuvense Rega-instituut onder leiding van professor Johan Neyts identificeerden reeds verschillende moleculen die het COVID-19-virus afremmen. Klinische studies moeten nu uitwijzen of patiënten die zo'n geneesmiddel toegediend krijgen sneller herstellen en minder snel op intensieve zorg terechtkomen. De studie kreeg de naam Dawn (Direct Antivirals Working Against nCoV). Het onderzoek tracht ook op een snelle manier het immuunprofiel van patiënten op intensieve zorg te bepalen.

  • Na paasvakantie maximaal vier uur per dag voor schooltaken thuis

    Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vraagt om leerlingen na de paasvakantie maximaal vier uur per dag aan taken voor school te laten werken. Als de scholen op 19 april nog niet open mogen door de maatregelen, zullen leerkrachten ook nieuwe leerstof behandelen via afstandsonderwijs. Dat werd vorige week beslist. Het gaat om ‘preteaching’: wanneer de lessen weer starten, wordt alles nog eens herhaald in de klas.

  • Dodental in Nederland stijgt met 148 naar 1.487

    In Nederland nam het aantal vastgestelde besmettingen in de afgelopen 24 uur toe met 1.026 tot 15.723. Er stierven 148 mensen (+11 procent), wat maakt dat er in Nederland nu 1.487 personen overleden zijn door het coronavirus.

    Er zijn 502 nieuwe meldingen van ziekenhuisopnames, een stijging van 9 procent die het totaal op 6.286 brengt. Die stijging is lager dan donderdag, toen er 625 nieuwe coronapatiënten werden opgenomen. 

    Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) geeft later op de middag een update over de situatie op de intensieve zorgen. Daar lagen donderdag 1.273 patiënten. Het aantal beschikbare bedden wordt in de komende dagen uitgebreid naar 2.400.

  • Franse politie mobiliseert voor het paasweekend

    De Franse politie mobiliseert vrijdag 160.000 agenten om verstrengde controles uit te voeren die er op moeten toezien dat de Fransen er niet op uit trekken bij het begin de paasvakantie. 'Het gaat om ongeziene controles', zei de Franse staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Laurent Nuñez.

    Nuñez wordt geruggensteund door minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner en premier Édouard Philippe. Volgens Philippe zal het niet bij aanmaningen blijven, maar zullen mensen ook verhinderd worden de trein te nemen of hun autorit voort te zetten als daar geen goede reden voor is.

  • Regering heeft nog geen akkoord over coronapremies

    De regering-Wilmès werkt nog aan een nieuwe batterij maatregelen om cruciale economische sectoren niet te laten stilvallen. Over RSZ-kortingen voor werknemers en premies voor zelfstandig medisch personeel is er nog geen akkoord.

    De regering werkt op twee sporen: zo veel mogelijk jobs ingevuld krijgen en mensen die blijven werken een duwtje in de rug geven. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn al meer dan 1 miljoen werknemers tijdelijk werkloos.

    Premier Sophie Wilmès. ©EPA

  • Amerikaanse hospitaalschepen blijven zo goed als leeg

    De Amerikaanse hospitaalschepen Comfort en Mercy, die aangemeerd liggen in New York en Los Angeles om de ziekenhuizen te ontlasten, zijn vrijwel leeg. Op de Comfort worden maar 20 van de 1.000 bedden ingenomen, op de Mercy worden 15 patiënten behandeld, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

    Het beeld van de Comfort die langs het Vrijheidsbeeld voer, ging vorige week de wereld rond. New Yorkers reageerden euforisch op zijn komst, maar de stemming is intussen helemaal omgeslagen. Door een overdaad aan regels en bureaucratie raakt maar een beperkt aantal patiënten binnen op het schip. Niet alleen is het enkel bedoeld voor niet-coronapatiënten, ziekenhuizen kregen ook een lijst met 49 aandoeningen die de legerartsen niet behandelen.

    Ambulances mogen patiënten ook niet rechtstreeks naar het schip brengen. Hun gezondheidstoestand moet eerst uitgebreid worden beoordeeld in een lokaal ziekenhuis en ze moeten een coronatest ondergaan. Pas daarna behoort een opname op de Comfort tot de mogelijkheden.

    ©REUTERS

  • AZ Maria Middelares volgt als eerste coronapatiënten verder thuis op via digitale app

    Het Gentse AZ Maria Middelares is vrijdag als eerste ziekenhuis begonnen met de digitale opvolging van Covid-19-patiënten in thuisquarantaine. Met het platform kunnen artsen de toestand van de patiënt opvolgen aan de hand van een dagelijks evaluatiemoment, waarbij de patiënt aangeeft hoe het met hem gesteld is.

    Het evaluatiemoment bestaat uit een zelfrapportering via een vragenlijst en de eventuele registratie van parameters als lichaamstemperatuur, zuurstofsaturatie en bloeddruk. 'Patiënten die zich met klachten aanmelden op de spoedafdeling en terug naar huis mogen om er in thuisquarantaine verder uit te zieken, doen dat vaak met een klein hartje', zegt dokter Diederik Van Sassenbroeck van de spoeddienst.

    De patiënten krijgen een overzicht van alarmsignalen mee en moeten zelf alles in de gaten houden. Als bepaalde alarmsignalen zich voordoen, moeten ze contact opnemen. 'Het voordeel is dat op basis van die informatie het medisch team van de spoeddienst kan beslissen om de patiënt proactief te contacteren om de evolutie en eventuele volgende stappen te bespreken.'

  • Duitsland boekt resultaat in strijd tegen coronavirus

    De maatregelen in Duitsland tegen de verspreiding van het coronavirus werpen hun vruchten af. Een patiënt besmet gemiddeld nog maar één andere persoon, zegt het gerenommeerde Robert Koch Instituut (RKI). Het waarschuwt wel dat de tijd nog niet rijp is om de maatregelen te versoepelen.

    Er zijn intussen bijna 85.000 besmettingen in Duitsland en er vielen 1.107 slachtoffers, maar de stijging van het aantal gevallen vlakt ook af. Bij het begin van de pandemie besmette elke patiënt meerdere andere mensen en verdubbelde het aantal patiënten elke twee dagen. Nu duurt het zeker vier dagen voor het aantal patiënten is verdubbeld.

  • Angela Merkel beëindigt zelfquarantaine

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft na twee weken haar zelfquarantaine beëindigd. Ze keerde volgens haar woordvoerder vrijdag terug naar het Bundeskanzleramt, het kantoor van de regeringsleider.

    Merkel ging uit voorzorg in thuisisolement, nadat ze contact had gehad met een arts die met het coronavirus bleek te zijn besmet. De bondskanselier onderging zelf drie coronatesten. Die waren allemaal negatief.

    Het Robert Koch Instituut (RKI) berekende inmiddels dat een coronapatiënt in Duitsland gemiddeld nog maar één persoon besmet, in plaats van twee à drie. In Duitsland zijn iets meer dan 80.000 besmettingen vastgesteld.

    Bondskanselier Angela Merkel, twee weken geleden in haar ambtswoning, vlak voor ze in zelfquarantaine ging. ©via REUTERS

  • Brouwers en frisdrankproducenten geven waardebonnen uit om horeca te steunen

    Met de lancering van een nieuw platform willen de Belgische Brouwers, grote frisdrankproducenten en andere bedrijven de Belgen aanzetten om de horecasector te ondersteunen. Op horecacomeback.be kunnen vanaf vrijdag waardebonnen gekocht worden om te spenderen bij horecazaken wanneer de coronamaatregelen worden opgeheven.

    Horecazaken die gebruik willen maken van het initiatief, kunnen zich registreren op de website. Waardebonnen tussen 10 en 200 euro kunnen aangekocht worden voor een specifieke zaak. Zo creëren horecaondernemers cashflow op een moment dat alle inkomsten stilliggen en kunnen ze hun lopende vaste kosten betalen. Moest een horecazaak na het opheffen van de verplichte sluiting niet meer open gaan, dan kunnen aankopers van een bon terugvallen op een garantiefonds.

    Het platform, dat door de initiatiefnemers één van de grootste ondersteuningsprogramma's ooit voor de Belgische horeca genoemd wordt, kwam tot stand over de concurrentiegrenzen heen. Bij de deelnemende bedrijven zijn de federatie van de Belgische Brouwers, Coca-Cola, Pepsico en Unilever. De bedrijven dekken alle administratieve kosten van het platform en beloven dat elke overgeschreven euro integraal naar de geregistreerde horecazaken gaat.

  • Stakende Carrefour-vestigingen openen deuren weer

    De tien Carrefour-winkels in het Brusselse en Wallonië die vrijdagochtend gesloten bleven door een spontane stakingsactie, openen vrijdag rond de middag weer stilaan de deuren. Dat deelt de christelijke vakbond mee. De werknemers zijn nog altijd niet tevreden met de voorstellen van de directie, maar ze willen naar eigen zeggen de klanten niet in de kou laten staan in deze coronacrisis.

    De onvrede draait om de compensatievoorstellen voor de werknemers. De directie van Carrefour stelt naar verluidt voor de waarde van de maaltijdcheques te verhogen (van 4,45 tot de maximale 8 euro) tot november, en de werknemers zouden vijf extra vakantiedagen krijgen.

    De vakbonden erkennen dat er een belangrijk voorstel op tafel ligt, maar ze zeggen dat de werknemers meer willen. Ze verwijzen daarvoor naar andere ketens. 'Een deel van de werknemers staakt voort, maar de winkels openen de deuren', zegt vakbondsman Manuel Gonzalez Luque. 

  • Geen eindexamens voor Franse scholieren dit jaar

    De leerlingen van de middelbare scholen in Frankrijk zullen dit jaar geen 'baccalauréats' of eindexamens moeten afleggen aan het einde van het secundair onderwijs. Ze zullen worden geëvalueerd via het systeem van continue controle in plaats van via het eindexamen, zei de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer vrijdag op een persconferentie.

  • DPG Media: tot vijfde minder reclame-inkomsten

    Dat het openbare leven zo goed als lam ligt, laat zich nu ook voelen in de reclamesector. Vliegtuigen die niet vertrekken, evenementen die niet doorgaan, productlanceringen die worden uitgesteld... Adverteerders houden logischerwijs het kruit droog. 

    Dat ondervinden de commerciële mediabedrijven nu ook. DPG Media, het moederbedrijf boven mediamerken als VTM en Het Laatste Nieuws, erkent in een mail aan adverteerders dat zijn reclamepoot onder druk staat. Dat heeft een impact op het hele bedrijf, omdat DPG Media meer dan de helft van zijn omzet uit reclame haalt. 

    'Op korte termijn gaat het over een stevige impact van 15 tot 20 procent minder inkomsten, met uiteraard fluctuaties over de verschillende media heen. De afgelopen maand bleven we wel stabiel online', stelt CEO Kris Vervaet. Het uitstellen of annuleren van campagnes is nu wel achter de rug, en er zou weer worden bijgeboekt. 

    Adverteerders bleven weg op een moment dat lezers, kijkers en luisteraars wel massaal op de afspraak waren. 'Over alle merken heen zien we een stijging tussen 30 en 50 procent.' De reclamesector waarschuwde eerder al voor een verloren voorjaar. 

  • 932 doden in Spanje, aantal nieuwe gevallen blijft dalen

    Voor de tweede dag op rij heeft de corona-epidemie in Spanje aan meer dan 900 mensen het leven gekost. De afgelopen 24 uur vielen 932 slachtoffers. Het dodental stijgt zo naar 10.935. Donderdag was een record van 950 doden genoteerd.

    Het aantal besmettingen is met 7.472 gestegen naar 117.710. Maar volgens de autoriteiten neemt het aantal nieuwe gevallen elke dag wat af. Spanje vaardigde zeer strenge maatregelen uit waardoor zowat 47 miljoen Spanjaarden in isolement zitten.

  • Singapore gaat in lockdown tot 4 mei

    Singapore sluit vanaf 7 april de scholen en de meeste werkplekken om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Premier Lee Hsien Loong kondigde de verstrenging van de maatregelen vrijdag aan na een scherpe stijging van het aantal besmettingen.

    De lockdown duurt alvast tot 4 mei. 'We moeten nu een beslissende stap doen', zei Lee. Singapore kreeg de afgelopen weken veel lof voor de manier waarop het de uitbraak van de corona-epidemie had aangepakt.  

    Met 1.114 besmettingen en vijf doden valt de situatie nog relatief goed mee. Maar volgens Lee is het verontrustend dat de autoriteiten bij de helft van de nieuwe gevallen niet kunnen achterhalen waar de patiënt besmet is geraakt.

  • Lot wielerploeg CCC hangt aan zijden draadje

    Wielerploeg CCC, de ploeg van Olympisch kampioen Greg Van Avermaet, komt in nauwe schoentjes door de coronacrisis. Hoofdsponsor CCC, een Poolse keten van schoenenwinkels, zakt steeds dieper weg in het financiële moeras waar het al langer in verkeert. Voorzitter Dariusz Milek sluit niet uit dat de sportprojecten waar CCC zijn schouders onder zet niet zullen ontsnappen aan de zware bezuinigingen die op til zijn binnen het bedrijf. 

    'We zullen moeten besparen, niet met een knipmes, maar met de grove bijl', zei Milek. 'Beslissingen worden de komende weken genomen.' Eerder liet Van Avermaet verstaan bereid te zijn salaris in te leven om de ploeg boven water te kunnen houden. 'We moeten loyaal zijn en achter onze sponsors staan', aldus Van Avermaet.

    ©BELGA

  • Groei epidemie in België valt stil

    De meest recente cijfers over het coronavirus in ons land klinken bemoedigend. De groei van ziekenhuisopnames, die experts als de belangrijkste graadmeter zien, stabiliseert. Dat duidt erop dat de epidemie niet meer aan kracht wint. Het volledige overzicht van de corona-epidemie in ons land leest u in dit artikel.

  • 'Geniet van zon, maar blijf de regels volgen'

    'We hebben allemaal naar 3 april uitgekeken, want het is het begin van de paasvakantie en het wordt mooi weer', zei Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum vrijdag op de dagelijkse persconferentie over de corona-epidemie in ons land. 'U kunt genieten, maar met respect voor de maatregelen.'

     Wat mag en wat mag niet?

    • Wandelen, lopen of fietsen mag, maar alleen of met gezinsleden of met één vriend. Het is belangrijk voldoende afstand te houden.
    • Een fietstocht met de fietsclub kan niet. 
    • Barbecues kunnen, maar alleen met het gezin en dus niet met buren of vrienden.
    • Picknicks in het park zijn niet toegestaan.
    • Tochtjes met de motor of met de zeilboot zijn evenmin toegelaten.
  • Boekhouders noemen aanvraag hinderpremie ‘Kafka'

    De aanvraag van een hinderpremie blijkt voor sommige ondernemers te moeilijk. ©Photo News

    Het Instituut van de Belastingadviseurs en Accountants (ITAA) is niet te spreken over de online tool waarmee zelfstandigen een hinderpremie kunnen aanvragen. De tool is te complex voor een grote groep kwetsbare zelfstandigen, klinkt het.

    Op een bevraging bij de leden van het ITAA kwamen meer dan 400 reacties over het probleem. Naar schatting meer dan 10.000 ondernemingen willen de aanvraag van de premie door hun boekhouder laten doen, maar dat blijkt erg moeilijk.

    De bedrijven moeten namelijk eerst een volmacht geven aan hun boekhouder, via dezelfde online tool, om de hinderpremie aan te vragen. Dat loopt heel moeizaam: veel zelfstandigen hebben geen online kaartlezer of zijn de code van hun e-ID vergeten. Sommigen liggen zelf in het ziekenhuis en kunnen dus geen actie ondernemen.

    ‘Dit is Kafka’, zegt ITAA-voorzitter Bart Van Coile. ‘Wij roepen minister van Werk Hilde Crevits op om accountants toe te laten via hun eigen e-ID de premies voor hun cliënt aan te vragen. Alleen op die manier kan elke zelfstandige op de juiste manier professioneel ondersteund worden in deze moeilijke tijden.’  

  • Het doel van de maatregelen was om de samenleving op te delen in groepen die onderling nog contact hebben, maar waartussen amper nog contact is. Dat moest de verspreiding van het virus vertragen. Uiteraard kunnen zich nog altijd besmettingen voordoen binnen die groepjes. Dat verklaart waarom er ondanks de lockdown nog altijd besmettingen zijn, maar het zijn er veel minder dan als er niets zou zijn gedaan.

    Steven Van Gucht
    Viroloog

  • Ziekenhuisopnames lijken te stabiliseren, 132 sterfgevallen

    In België zijn opnieuw 132 mensen aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt zo op 1.143. Dat laat de federale overheidsdienst Volksgezondheid vrijdag weten in zijn dagelijkse update van de cijfers.

    De voorbije 24 uur zijn 578 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 'De cijfers lijken te stabiliseren. Het aantal nieuwe opnames schommelt tussen 500 en 600 per dag en lijkt niet verder te stijgen. Dat stemt ons hoopvol', zei viroloog Steven Van Gucht.

    377 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Het aantal mensen met corona in de Belgische ziekenhuizen staat nu op 5.552.

    Op intensieve zorg liggen 1.205 patiënten, een toename met 61. 916 mensen worden beademd, een stijging met 10. In heel België zijn op intensieve zorgen momenteel 2.393 bedden voorzien voor covid-19 patiënten. Dat wil zeggen dat ongeveer 55 procent van de capaciteit benut wordt, benadrukte Van Gucht. 'Er zijn nog meer dan 1.000 bedden beschikbaar.'

    Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.422 tot 16.770. Het gaat om 865 gevallen in Vlaanderen, 374 in Wallonië, 167 in Brussel en 16 van voorlopig onbekende origine. Er werden 3.972 testen uitgevoerd. 'We testen meer, maar toch blijft het aantal nieuwe besmettingen min of meer gelijk', zei Van Gucht. 'Ook dat stemt hoopvol.'

    Of we stilaan de piek bereikt hebben, is niet duidelijk. 'Dat weten we pas als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames begint te dalen. Ik heb er goede hoop in dat dat een dezer dagen zal gebeuren.'

    ©REUTERS

  • Streep door Ronde van Zwitserland

    De Ronde van Zwitserland is de volgende grote wielerwedstrijd die door de coronacrisis dit jaar van de kalender verdwijnt. De organisatie van de rittenkoers uit de WorldTour bevestigt vrijdag dat de 84ste editie wordt afgelast en verschuift naar 2021. 

    De wedstrijd stond van 7 tot 14 juni op het programma en geldt als een belangrijke graadmeter voor de Ronde van Frankrijk, die dit jaar op 27 juni in Nice vertrekt, maar waarover nog geen verdict is gevallen. 'Om financiële en logistieke redenen kan de wedstrijd niet later dit jaar worden ingehaald', zegt de organisatie van de Ronde van Zwitserland. 

    De Colombiaan Egan Bernal, eindwinnaar in de wielerrondes van Zwitserland en Frankrijk vorig jaar. ©EPA

  • Eerste mensen mogen cruiseschip Zaandam verlaten

    14 opvarenden van het cruiseschip Zaandam zijn in de haven Port Everglades, bij Fort Lauderdale (Florida), van boord gehaald en naar twee ziekenhuizen overgebracht. Plaatselijke media melden dat het om een bemanningslid en 13 passagiers gaat. 

    Volgens de autoriteiten kunnen 1.211 mensen op het schip vrijdag verder naar huis reizen. Er staan auto's klaar en er zijn vliegtuigen geregeld voor vluchten naar Canada, Frankrijk, Engeland en Nieuw-Zeeland. Voor de Amerikaanse opvarenden zijn er twee charters naar Georgia en Californië.

    50 bemanningsleden en 26 passagiers met ziekteverschijnselen mogen nog niet van boord. Zij moeten in quarantaine blijven.

    Het schip dobberde al weken rond op zee nadat het coronavirus was uitgebroken aan boord. Vier mensen overleden, onder wie een Nederlander. Uiteindelijk liet de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, het schip toch toe. Er zijn strikte afspraken gemaakt om het contact tussen de passagiers en de inwoners van Florida te beperken.

    ©AFP

  • Tiental Carrefour-winkels vrijdagochtend gesloten wegens stakingsactie

    Vrijdagochtend zijn een tiental Carrefour-winkels in ons land dicht gebleven door een spontane stakingsactie. Het gaat uitsluitend om winkels in Brussel en Wallonië, bevestigt de christelijke vakbond. Eerder deze week was er ook al sociale onrust bij Delhaize naar aanleiding van de coronacrisis.

    De Carrefour-winkels die deze ochtend gesloten bleven, zijn die van Gosselies, Sint-Agatha-Berchem, Etterbeek (twee Carrefour markets), Drogenbos, Ans, Oudergem, Bierges, Kraainem en Evere, maakt CNE bekend op zijn Facebook-pagina. Volgens de vakbond kan het personeel zich niet vinden in het compensatievoorstel van de directie naar aanleiding van de crisis.

    'Er heersen al weken spanningen en angst. De mensen hebben er genoeg van', klinkt het. De supermarkten kregen sinds de uitbraak van het virus te maken met een overrompeling en heel wat personeelsleden voelen zich onveilig omdat de social distancing maar moeilijk kan worden nageleefd.

  • Mexico stopt tijdelijk met brouwen Corona-bier

    De Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo, een dochter van AB InBev , stopt vanaf zondag met het brouwen van Corona-bier. Grupo Modelo volgt de aanbeveling van de Mexicaanse overheid, die bierbrouwerijen als een 'niet-essentiële activiteit' beschouwt tijdens de coronacrisis. 

    Grupo Modelo baat elf brouwerijen uit in Mexico. Die worden zondag allemaal stilgelegd. De bieren van het Mexicaanse bedrijf, waaronder het bekende Corona-bier, worden uitgevoerd naar meer dan 180 landen. Door de beslissing van de Mexicaanse overheid moet onder meer ook Heineken zijn brouwactiviteiten in Mexico stopzetten.

  • Vanaf vandaag weer asielaanvragen mogelijk

    Vanaf vrijdag kunnen mensen weer asiel aanvragen in ons land. Voorlopig kan dat enkel op afspraak, schrijft De Standaard. Wie asiel wil aanvragen, moet online een formulier invullen en wachten op een uitnodiging van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

    Sinds 17 maart is het Klein Kasteeltje, waar asielzoekers zich moeten aanmelden, gesloten. Normaal staan daar dagelijks zo'n 200 mensen aan te schuiven, maar dat was niet houdbaar in tijden van social distancing. Sindsdien stonden kandidaat-asielzoekers op straat.

    ©Tim Dirven

  • 'We vechten tegen het virus, niet tegen de bevolking'

    Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) waarschuwt dat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus niet overdreven repressief mogen worden afgedwongen. 'Het is niet omdat het uitzonderlijke tijden zijn, dat we de vrijheden van de burgers met de voeten moeten treden', stelde De Croo vrijdag in 'De Ochtend' op Radio 1.

    Donderdag maakten de liberalen al duidelijk dat ze gekant zijn tegen ongeoorloofde controles op de maatregelen - een bevoegdheid van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). De partij verwees naar kliklijnen, het gebruik van warmtedrones en ongeoorloofde woonstbetredingen. De Croo benadrukt dat het overgrote deel van de bevolking zich goed aan de maatregelen houdt.

    'Als het overgrote deel het goed doet, dan moet je niet in overdrive gaan. We vechten tegen het virus, niet tegen de bevolking', aldus de vicepremier. Zo verzet hij zich er tegen dat de vrijheden van de burgers zomaar met de voeten zouden worden getreden. 'Het kan geen vrijgeleide zijn om invallen te doen bij mensen thuis. Daar heb je een huiszoekingsbevel voor nodig', aldus De Croo.

  • The Trump Organization zoekt financiële hulp

    Ook The Trump Organization, het familiebedrijf van de Amerikaanse president Donald Trump, ontsnapt niet aan de economische malaise die de coronacrisis teweegbrengt. Volgens de krant The New York Times onderzoekt het bedrijf of het bepaalde financiële verplichtingen kan uitstellen nu meerdere golfterreinen en hotels gesloten zijn.

    Het bedrijf onderhandelt onder meer met Deutsche Bank over de afbetaling van sommige leningen. Na Trumps verleden van faillissementen was Deutsche Bank de enige financiële instelling die hem nog geld wou lenen en de president staat persoonlijk borg voor de afbetaling. Een wanbetaling zou een rampscenario zijn voor de bank, die niet verwacht had dat Trump het tot president zou schoppen. De vrees voor reputatieschade is zo groot dat ze al verschillende scenario's uitwerkte om een wanbetaling te voorkomen, zoals een verlenging van de afbetalingstermijnen tot 2025.

    The Trump Organization praat ook met Palm Beach County in Florida, om de maandelijkse huur voor zijn golfterrein voorlopig op te schorten.

  • De Croo: 'moeten goed weten waarom tussenkomst bij Brussels Airlines nodig is'

    'Het dossier van Brussels Airlines wordt bekeken, net als andere dossiers in de luchtvaartsector. Maar als er een financiële tussenkomst nodig is, moeten we goed weten waarom die nodig is', zo zegt minister van Financiën Alexander De Croo in het radio1-programma De Ochtend. 

    Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, onderdeel van de Duitse Lufthansa-groep, is zeer zwaar getroffen door de coronacrisis en klopte aan bij de overheid om het hoofd boven water te kunnen houden. Er werd gevraagd om 200 miljoen euro steun, maar ondertussen zou zelfs dat niet volstaan. 

    Het dossier ligt nu samen met andere op de tafel van de Economic Risk Management Group (ERMG) die moet beslissen over extra steunmaatregelen voor bedrijven. De Croo pleit voor een doordachte aanpak. 'Het grootste deel van het personeel van Brussels Airlines zit nu op tijdelijke werkloosheid, dus die kost is door de overheid overgenomen. Als er dan nog honderden miljoenen nodig zijn, dan moeten we wel goed begrijpen waarvoor die dienen, welke kosten er nog lopen.'

    Bij Brussels Airlines werken 4.000 mensen. 

  • 3,9
    miljard
    Nu ook Thailand een uitgaansverbod heeft ingesteld, moet meer dan de helft van de wereldbevolking binnenblijven door de coronapandemie. Alles samen gaat het om meer dan 3,9 miljard mensen, becijferde het persbureau AFP.

  • Google brengt lockdown wereldwijd in kaart

    De internetreus Google heeft data gepubliceerd over hoe de coronapandemie het leven wereldwijd heeft stilgelegd. Op basis van de locatiedata van miljarden smartphones toont het voor 131 landen in welke mate inwoners hun gedrag hebben aangepast.

    Ook voor België is er een rapport, met cijfers voor het hele land en voor Brussel, Vlaanderen en Wallonië apart. Het toont aan dat de lockdownmaatregelen trouw worden opgevolgd. Een overzicht van de mobiliteitstrend:

    • Ontspanning en horeca: -84 procent.
    • Voedingswinkels en apothekers: - 53 procent.
    • Parken, bossen, de zee: -66 procent.
    • Openbaar vervoer: - 76 procent.
    • Kantoor/werk: -52 procent
    • Thuis: + 17 procent.
  • Coronapandemie haalt migrantencrisis in

    Griekenland heeft donderdag de eerste positieve coronatests gemeld onder de 110.000 migranten op zijn grondgebied. Het horrorscenario van een uitbraak in de overbevolkte kampen zonder basishygiëne lijkt zich te voltrekken. Een probleem dat telkens als een blikje vooruit werd geschopt, dreigt nu in Europa's gezicht te ontploffen.

  • 7 miljoen mondmaskers op weg naar Luik

    Rond 9 uur zouden een lading van 7 miljoen nieuwe mondmaskers moeten landen op de luchthaven van Bierset in Luik. Het gaat om 2 miljoen chirurgische maskers, en 5 miljoen FFP2-maskers. Die laatste beschermen  tegen besmetting en zijn besteld voor zorgpersoneel. 

  • Corona-epidemie kost De Lijn 7,5 miljoen euro per maand

    Ruwweg 7,5 miljoen euro. Zoveel bedraagt de financiële put die de corona-epidemie per maand bij De Lijn slaat, zei Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) vrijdag in 'De ochtend' op Radio 1.

    Met een bezettingsgraad van amper 8 à 10 procent zijn de inkomsten sterk teruggevallen, terwijl de kosten door alle extra hygiënemaatregelen zijn toegenomen (met 11.000 euro per dag).

    8
    procent
    De bezettingsgraad van de bussen en trams van De Lijn is teruggevallen tot 8 à 10 procent.

    Hoewel het aanbod verminderd is en momenteel een vervroegde vakantieregeling geldt, blijven de bussen en trams rijden, verzekerde Peeters. 'Voor de mensen die het openbaar vervoer nodig hebben, blijven we er zijn.' Ongeveer een vijfde van het personeel zit ziek thuis.

  • Vlamingen vrezen voor hun job

    Arbeidseconomen van de UGent hebben onderzoek gedaan naar de impact van de huidige coronacrisis op onze loopbaan.

    'Meer dan een op de vijf vreest zijn baan te verliezen door de crisis, velen denken zelfs dat dit nog voor het eind van het jaar zal gebeuren', luidt een van de conclusies. 'De vrees om definitief je baan te verliezen loopt zelfs op tot vier op de tien bij de mensen die momenteel tijdelijk werkloos zijn.'

    Een op de drie van degenen die nog niet tijdelijk werkloos zijn (of dat vorige week, op het moment van de enquête, nog niet waren), vrezen dat alsnog te worden. Bovendien zijn twee op de drie ontevreden over hun hun status als technisch werkloze.

     De 66 pagina's tellende studie focust op werknemers in Vlaanderen die jonger zijn dan 65. De online enquête werd ingevuld tussen woensdag 25 maart en dinsdag 31 maart. 14.005 personen gingen in op de oproep. Op basis van hun antwoorden werd een panel samengesteld van 3.821 Vlaamse werknemers (jonger dan 65 en met volledige antwoorden) dat representatief is naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau in Vlaanderen.

    Een lege Vrijdagsmarkt in Gent. ©Photo News

  • Politie krijgt duidelijke richtlijnen voor corona-interventies

    Alle politiemensen over heel België krijgen eindelijk duidelijke richtlijnen over wat mag en niet mag in deze coronatijden. Alle politiemensen op straat krijgen een nieuwe 'interventiegids' die ze op hun smartphone kunnen raadplegen.

    Voor ons mag iedereen zijn lief bezoeken, of je nu een puber bent of 40 jaar oud, en ongeacht of uw lief juist naast uw deur woont of 50 km verder.

    Nicholas Paelinck
    de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie

    'Met deze interventiegids willen we alle deuren sluiten. Dat is nodig omdat er momenteel heel veel politiemensen worden ingezet van allerhande diensten. En de burger is nog altijd zeer inventief met allerhande trucs om de coronamaatregelen te omzeilen', aldus politiechef Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie,

    Nog te veel regels waren de voorbije weken voor interpretatie vatbaar. Een voorbeeld. 'Voor ons mag iedereen zijn lief bezoeken, of je nu een puber bent of 40 jaar oud, en ongeacht of uw lief juist naast uw deur woont of 50 km verder', luidt het nu. 

  • UEFA raadt leden af voetbalcompetitie stop te zetten

    De UEFA mikt nog steeds op een herstart van het voetbal in Europa in de zomermaanden. 'We zijn ervan overtuigd dat het voetbal de komende maanden opnieuw kan beginnen onder de voorwaarden van de autoriteiten. Elke beslissing om de nationale competitie stop te zetten is daarom voorbarig en niet gerechtvaardigd', schrijft de UEFA in een omzendbrief.

    De UEFA werkt momenteel aan het vinden van een oplossing voor het einde van het seizoen met de Europese competities. De Champions League en de Europa League zitten vast in de achtste finales.

    De Belgische Pro League besliste gisteren om na 29 speeldagen een streep te trekken onder de competitie in ons land. Club Brugge is kampioen, AA Gent tweede met een tocket voor de voorronde in de Champions League. Ook in Nederland klinkt de roep om de competitie onmiddellijk te beëindigen steeds luider. 

  • Witte Huis adviseert mondmaskers aan alle Amerikanen

    Het Witte Huis gaat in de komende dagen een advies uitbrengen aan alle Amerikanen om in het openbaar mondmaskers te dragen. Dat zegt een ingewijde tegen The Washington Post.

    Dat de beleidsmakers daar voor kiezen, komt mede door een nieuw advies van de gezondheidsdienst CDC, blijkt uit een interne memo die The Washington Post heeft ingezien. De burgemeester van New York Bill de Blasio heeft donderdag zijn inwoners al opgedragen mondmaskers te dragen. 

    Ook in ons land woedde die discussie de voorbije dagen. Maar heeft het wel zin? En zijn er voldoende maskers?

  • Trump haalt oorlogswet van stal

    De Amerikaanse president heeft een oorlogswet uit de jaren vijftig van stal gehaald om de productie van beademingsapparaten te versnellen. Hij wil de toeleveranciers met de Defense Production Act dwingen voldoende materiaal aan te leveren.

    1.169
    Coronadoden VS
    De voorbije 24 uren zijn in de VS 1.169 mensen overleden aan het coronavirus. Een nieuw record.

    'We zitten in een zeer kritische fase in onze oorlog tegen het virus', aldus Trump. 'Alle Amerikanen moeten nu de richtlijnen volgen om het virus te vertragen de komende 30 dagen. De opofferingen die we moeten maken, zullen veel Amerikaanse levens redden.'

    Trump heeft duidelijk een U-bocht gemaakt in zijn taalgebruik, van 'het zal verdwijnen' tot 'we zullen deze oorlog winnen'. De Verenigde Staten hebben tussen woensdag- en donderdagavond 1.169 extra sterfgevallen geregistreerd als gevolg van het nieuwe coronavirus. Een nieuw record, waarmee de teller nu op 5.926 doden staat.

    President Trump ©Photo News

    De Defense Production Act stamt uit de tijd van de Korea-oorlog. De wet geeft de Amerikaanse president de bevoegdheid om van bedrijven te eisen dat ze bepaalde materialen voor de verdediging van het land produceren.

    Naast de toeleveranciers van Philips moeten ook die van vijf andere bedrijven, waaronder General Electric en Medtronic, gedwongen worden voldoende materiaal beschikbaar te stellen.Ook 3M wordt op die manier aangezet om de productie van mondkapjes te verhogen. Het bedrijf zei eerder deze week vanaf juni 50 miljoen N95-maskers per maand te gaan maken in de VS, 40 procent meer dan nu.

    We zitten in een zeer kritische fase in onze oorlog tegen het virus. Alle Amerikanen moeten nu de richtlijnen volgen om het virus te vertragen de komende 30 dagen. De opofferingen die we moeten maken, zullen veel Amerikaanse levens redden.'

    Donald Trump

  • Bonus van 1.450 euro voor dokters en verplegers

    Dokters, verplegers, apothekers en alle andere zorgverstrekkers in de ziekenhuizen krijgen een ­Covid-19-bonus van 1.450 euro. Dat is een van de maatregelen waarover de regering-Wilmès een akkoord heeft in de strijd tegen het coronavirus. De regering rekent op 10.000 aanvragen, wat de kostprijs op 14,5 miljoen euro brengt.

    Om te vermijden dat de coronacrisis een economische kaalslag wordt, heeft de regeringstop donderdagavond nog een batterij aan maatregelen uitgewerkt. Het gaat om de zogenaamde coronabonus, die minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) al voorstelde. Die moet bedrijven toelaten werknemers een premie van 1.000 euro te geven, zonder dat ze daar fiscale of sociale bijdragen op moeten betalen. Het gaat om voorstellen van de tien partijen die de regering-Wilmès met volmachten hebben gesteund. Het pakket wordt zaterdag nog voorgelegd aan de vergadering tussen de regeringstop en de partijvoorzitters. Het komt boven op de ­bazooka van 50 miljard euro

  • België maakt 5 miljoen vrij voor vaccinonderzoek

    Ons land maakt 5 miljoen euro vrij voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. De fondsen gaan naar de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), een internationale alliantie van publieke en private partners met als doel de ontwikkeling van vaccins voor dodelijke ziektes te versnellen. 

    CEPI zal de budgetten aanwenden om klinische studies te financieren en de wereldwijde productiecapaciteit te verbeteren. Ambitie is te komen tot minstens 3 kandidaat-vaccins.

    De Belgische wetenschappers Peter Piot, directeur van de London School of Hygiene & Tropical Medicine, en Paul Stoffels, Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson, zijn twee van de stuwende krachten achter CEPI. Piot verwelkomt de Belgische bijdrage. 'Enkel als we over de grenzen samenwerken kunnen we dit virus verslaan', aldus de viroloog. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.