Advertentie

Huisartsen testen niet langer hoogrisicocontacten

Huisartsen, wachtposten en testcentra voelen niet alleen de werkdruk stijgen, maar zien zich ook geconfronteerd met een sterke toename aan agressie ©Lafargue Raphael/ABACA

Huisartsen zullen niet langer hoogrisicocontacten testen, maar alleen zieke patiënten. De eerstelijnszorg is aan het imploderen, waarschuwt de huisartsenvereniging Domus Medica.

'We hebben niets aan maatregelen die volgende week van kracht gaan, er moet nu iets gebeuren', zegt voorzitter Roel Van Giel. 'Zeggen dat ingrijpen nog niet nodig is omdat de ziekenhuizen nog niet overspoeld worden, kan niet meer, want zorg is meer dan alleen de ziekenhuizen.'

Collateral damage. Uitstel van de zorg. Noem het zoals je wil. Het gebeurt vandaag.
Roel Van Giel
Voorzitter Domus Medica

Huisartsen slagen er niet meer in mensen te testen, uitleg te geven aan mogelijk besmette personen en zieke patiënten te onderzoeken. Niet-infectieuze zorg moeten ze bovendien noodgedwongen uitstellen. 'Collateral damage. Uitstel van de zorg. Noem het zoals je wil. Het gebeurt vandaag', klinkt het.

Bovendien worden de huisartsen, de wachtposten en de testcentra geconfronteerd met een sterke toename aan agressie. De wachtposten beschrijven het voorbije weekend als het 'ergste sinds de pandemie, een horrorweekend'. 'Het personeel kraakt en vlucht naar buiten om uit te huilen', aldus Van Giel.

De huisartsen testen daarom geen hoogrisicocontacten meer. 'We testen alleen de zieke patiënten op basis van klinische indicaties', zegt Van Giel. Daardoor kunnen huisartsen focussen op alle zieke patiënten.

Het laatste wat we willen, is onze collega's van de tweede lijn in de problemen brengen. We vechten al anderhalf jaar zij aan zij. Maar ook zij zullen begrijpen dat we aan de noodrem moeten trekken om zelf te overleven.
Roel Van Giel
Domus Medica

Van Giel erkent dat dat een effect zal hebben op de pandemie. 'De viruscirculatie zal waarschijnlijk versnellen. De effecten op de ziekenhuizen zullen niet uitblijven', zegt hij. 'Het laatste wat wij willen, is onze collega's van de tweede lijn in de problemen brengen. We vechten al anderhalf jaar zij aan zij. Maar ook zij zullen begrijpen dat we aan de noodrem moeten trekken om zelf te overleven.'

De politiek moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de viruscirculatie naar beneden te krijgen. Daarvoor zijn onpopulaire maatregelen nodig, zegt Domus Medica.

Zelfevaluatietool

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) toont begrip voor de hoge werkdruk van de huisartsen. Vorige week is al beslist om begin november een zelfevaluatietool te lanceren, klinkt het op zijn kabinet. De tool geeft mensen die een test moeten laten afnemen meteen een testcode waarmee ze naar een testcentrum kunnen.

Vandenbroucke heeft de Nationale Arbeidsraad ook gevraagd of een eventueel ziekteattest aan die tool gekoppeld kan worden, zodat mensen ook daarvoor niet meer langs de huisarts moeten passeren. Tot slot is beslist om de testcentra zeker al het hele najaar open te houden en om apothekers de mogelijkheid te geven om snelle antigeentesten af te nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie