Huiszoekingen bij Franse ministers over corona-aanpak

De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran. ©AFP

Enkele Franse (oud-)ministers kregen donderdag de politie over de vloer. Er zijn klachten dat ze te laat in actie zijn geschoten en slecht hebben gehandeld om de coronacrisis te lijf te gaan.

De Franse politie heeft donderdag huiszoekingen uitgevoerd bij de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran en een resem oud-ministers, onder wie voormalig premier Edouard Philippe en voormalig minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn. Ook de directeur-generaal van de overheidsdienst Volksgezondheid Jérôme Salomon en de voormalige regeringswoordvoerder Sibeth Ndiaye kregen agenten over de vloer.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is alles 'zonder problemen' verlopen. De huiszoekingen kaderen in een onderzoek naar de Franse aanpak van de coronapandemie, die in Frankrijk meer dan 33.000 levens eiste.

Het Franse Hof van Justitie van de Republiek, een speciale rechtbank die als enige het gedrag van ministers kan beoordelen, begon op 7 juli een gerechtelijk onderzoek nadat het bijna 100 klachten van burgers, dokters, verenigingen en zelfs gevangenen had ontvangen. Daarvan werden negen klachten ontvankelijk verklaard.

Gevangenisstraf

De klagers verwijten de politici dat ze niet tijdig in actie zijn geschoten toen in maart de coronapandemie uitbrak, dat hun maatregelen inconsistent waren en dat de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie niet voldoende zijn opgevolgd. Ze houden hen ook verantwoordelijk voor de tekorten aan mondmaskers en andere medische uitrustingen in de lente.

De rechtbank onderzoekt of de ministers zich schuldig hebben gemaakt aan 'abstention de combattre un sinistre', wat zoveel wil zeggen dat ze niet voldoende hebben gedaan om een gevaar te voorkomen of te vermijden. Ze riskeren een gevangenisstraf tot twee jaar en een boete van 30.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie