'Huizenprijzen dalen in Nederland in 2021'

De Nederlandse woningmarkt in betere tijden. Vandaag staat ze onder druk door de coronacrisis. ©ANP

De Nederlandse huizenmarkt krijgt door de coronacrisis zo'n knauw dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat voorspellen economen van ABN AMRO.

Hoe sterk de daling wordt, is nog onzeker. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis. Als de huizenprijzen dalen, zou dat de eerste keer sinds 2014 zijn. Sinds dat jaar werden koopwoningen er jaar op jaar duurder, met in de afgelopen jaren spectaculaire prijsstijgingen door schaarste en een grote vraag.

Net voor het coronavirus toesloeg in Nederland en de rest van Europa was de huizenmarkt volgens ABN AMRO nog solide.

Voor dit jaar verwachten economen van de bank nog een bescheiden stijging. Dat komt doordat de sterke toename van vorig jaar nog doorwerkt. Meestal doet een daling van de huizenprijzen zich pas na een daling van het aantal aankopen voor.

Onder water

ABN AMRO verwacht dat bij een prijsdaling sommige gezinnen met hun hypotheek 'onder water' komen te staan. Dan is de hypotheek hoger dan de verkoopwaarde van een huis. Dat zal waarschijnlijk minder vaak voorkomen dan na de financiële crisis van 2008, mede door de ongekend sterk gestegen huizenprijzen in de afgelopen drie jaar.

Nederland kende na de financiële crisis, in tegenstelling tot België, een zware crisis op de woningmarkt met opeenvolgende jaren van dalende prijzen. Tussen 2007 en 2014 daalden de prijzen van nieuwbouw in Nederland met 21 procent, terwijl ze in België met 10 procent stegen.

Bij de voorstelling van de cijfers van het eerste kwartaal voor België gaf notaris Bart van Opstal mee dat hij niet uitsluit dat de prijzen van huizen in ons land de komende kwartalen zakken. België kende sinds de crisis aan het einde van de jaren 70 en het begin van de jaren 80 nauwelijks jaren met prijsdalingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie