IMF: 'Coronavirus brengt herstel wereldwijde economie in gevaar'

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva luidt de alarmbel over het coronavirus.

De coronavirusepidemie dreigt het al kwetsbare herstel van de wereldwijde economie in gevaar te brengen.

Dat heeft Kristalina Georgieva, de directrice van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zondag verklaard op een bijeenkomst van de G20 in Riyad.

'Het covid-19-virus, een mondiale gezondheidsurgentie, heeft de economische activiteit in China verstoord en zou het herstel in gevaar kunnen brengen', zei Georgieva in de Saoedische hoofdstad tot de ministers van Financiën en de gouverneurs van centrale banken van de twintig leidende economieën. De economische groei zou in China rond 5,6 procent komen te liggen, een daling van 0,4 procentpunt vergeleken met de schattingen van januari.

'Ik heb de G20 laten weten dat, zelfs als het virus snel ingedijkt wordt, de groei in China en de rest van de wereld getroffen zal worden', aldus Georgieva.

Xi

Ook de Chinese president Xi Jinping, die lang onzichtbaar bleef, sprak zich uit over de kwestie. De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft volgens hem geleid tot de grootste gezondheidscrisis in de geschiedenis van de Volksrepubliek China. 'Dit is een crisis voor ons en een zware beproeving', zei de Chinese leider zondag volgens staatsmedia.

Het coronavirus brengt almaar meer landen in moeilijkheden. Enkele buurlanden van Iran hebben de grenzen met het land gesloten vanwege het virus dat daar om zich heen grijpt. In Italië zijn al meer dan 100 mensen besmet en werd het carnaval van Venetië stopgezet.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei dat de G20-landen 'bereid zijn zo nodig elke bijkomende economische maatregel te nemen om een eventuele verergering van de impact op de wereldeconomie het hoofd te bieden'. Details over de maatregelen gaf hij evenwel niet.Lees verder

Advertentie
Advertentie