'In dit tempo hebben we tegen Kerstmis 500 besmettingen per dag'

De viroloog Steven Van Gucht roept op tot voorzichtigheid. ©Photo News

De coronacijfers gaan de goede kant uit, maar veilig is de situatie nog lang niet. Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht proberen virologen en ziekenhuizen voorbarig enthousiasme te temperen.

Hoopvol maar voorzichtig. Die boodschap gaf Sciensano mee in de persconferentie op vrijdag. De zevendaagse gemiddelden van het aantal besmettingen (-37%), ziekenhuisopnames (-31%) en overlijdens (-21%) blijven dalen, maar we mogen niet te vroeg juichen. 'De situatie in de ziekenhuizen is nog steeds broos. Er liggen 1.034 mensen op intensieve zorgen, dat is dubbel zoveel als in mei, toen we de eerste lockdown licht konden lossen', zei Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Daarmee probeerde de viroloog meteen het verlangen naar versoepelingen te temperen. Met de feestdagen in het vooruitzicht hoopt België op een uitgebreidere sociale bubbel. Deze middag zit het overlegcomité samen om te bespreken of de maatregelen eventueel kunnen worden aangepast. Winkels zouden opnieuw open kunnen, maar over het aantal personen rond de kersttafel is er minder consensus in en tussen de verschillende regeringen.

'De cijfers mogen dan dalen, veilig zijn we nog niet', benadrukte Van Gucht. 'De besmettingscijfers halveren om de elf dagen. In dit tempo verwachten we tegen Kerstmis zo'n 500 besmettingen per dag. Dat is nog steeds vijf keer zo hoog als in juni. Toen stonden we aan het begin van de zomer, wat de onderdrukking van het virus makkelijker maakte. Met de eindejaarsfeesten en de winter in aantocht wordt de uitdaging om het virus onder controle te houden een stuk groter.'

Met de eindejaarsfeesten en de winter in aantocht wordt de uitdaging om het virus onder controle te houden een stuk groter.
Steven Van Gucht
Viroloog Sciensano

Bovendien waarschuwde Van Gucht dat die cijfers nog kunnen stijgen tijdens de eindejaarsperiode. Deels omdat het winter is, maar ook omdat er progressief meer getest zal worden. De recent bijgestuurde teststrategie had nu al een lichte impact op de cijfers. Sinds maandag kunnen mensen die opgebeld werden door een contacttracer maar geen covidsymptomen hebben zich opnieuw laten testen. 'Nu test 10 procent van de mensen die een hoogrisicocontact hadden of terugkeren uit een rode zone in het buitenland positief, een lichte toename', zei Van Gucht.

Oproep

Vrijdagochtend probeerden ook de Belgische ziekenhuizen iedereen bij de les te houden met een oproep aan het Overlegcomité om 'verder te doen wat we nu goed doen'. Ze onderstrepen dat de weg naar een gewone zorgverlening nog bijzonder lang en zwaar zal zijn. 'Het is geen goede optie nu de teugels te laten vieren', klinkt het vrijdag bij de koepelverenigingen Zorgnet-Icuro, Gibbis, Santhea en Unessa.

De ziekenhuizen liggen stampvol en de zorgsector kraakt nog altijd. Zijn we echt bereid de winst die we nu geboekt hebben op de helling te zetten?
Erika Vlieghe
Infectiologe UA

Ondanks de dalende coronacijfers blijft de druk op de ziekenhuizen wel hoog en zijn ze nog steeds in crisismodus. Al sinds de tweede helft van oktober is de reguliere zorg deels afgeschakeld en worden niet-dringende operaties en behandelingen uitgesteld. Voor dat uitstel zal de gezondheidszorg volgens de ziekenhuizen een prijs betalen en dat wordt voor het personeel opnieuw een zware opdracht.

De ziekenhuizen roepen daarom het Overlegcomité op om de teugels niet te snel te laten vieren, omdat - zelfs in het allerbeste scenario van dalende cijfers - de ziekenhuizen nog voor een loodzware taak staan de komende maanden. 'Of om het met de woorden van Steven Van Gucht te zeggen: wat we nu doen, doen we goed. Het is de zaak nu vol te houden. Elke andere keuze betekent een belasting erbij voor de Belgische ziekenhuizen en een verhoogd risico voor de volksgezondheid van de burgers', stellen de ziekenhuizen.

Ook de infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen) roept op tot voorzichtigheid. 'Het is echt niet het moment om grote feesten te organiseren, en ook geen kleine', zei ze vrijdag in 'De Ochtend' op Radio 1. 'De ziekenhuizen liggen stampvol en de zorgsector kraakt nog altijd. Zijn we echt bereid de winst die we nu geboekt hebben op de helling te zetten? We hebben het heel slecht gedaan in België, we doen het nu wat beter. Laat het ons nu zo houden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie