In kaart | Dit zijn de 94 vaccinatiecentra in Vlaanderen

©EPA

Vlaanderen zet zich schrap om snel 140.000 keer per dag een coronaprik te kunnen zetten. Het stampt daarvoor in ijltempo 94 vaccinatiecentra uit de grond. Sinds vrijdag is duidelijk waar die allemaal komen.

'Het rijk van de vrijheid', zoals de minister van Volksgezondheid het noemt, is pas in zicht als genoeg mensen een coronaspuitje krijgen. Om dat vlot en efficiënt te laten verlopen worden de Vlaamse vaccinatiecentra cruciaal. Bedoeling is dat er zeven dagen op zeven geprikt zal worden. En iedereen moet in principe binnen pakweg 15 kilometer van zijn woning een vaccin kunnen laten zetten.

Expohallen

Het was aan de lokale besturen om te bepalen welke ruimtes worden ingericht als vaccinatiecentra. Vaak wordt de evenementensector ingeschakeld om expohallen, sportzalen en cultuurcentra in te richten met vaccinatielijnen, wachtruimtes en parkeerplekken. Zo zal in Hal 7 van Flanders Expo in Gent vanaf maart gevaccineerd worden, net als in de Nekkerhal in Mechelen, waar ongeveer een derde in beslag wordt genomen voor het zetten van spuitjes. Ook op de Heizel in Brussel en in het Antwerpse Park Spoor Oost zal aan de lopende band geprikt worden.

Kantelpunt

De vaccinatiecentra worden essentieel als vanaf maart - nadat alle bewoners van de woon-zorgcentra en het voltallige zorgpersoneel een prik hebben gekregen - 2,5 miljoen 65-plussers en 1,2 miljoen risicopatiënten ingeënt moeten worden.

Zodra alle 65-plussers en het zorgpersoneel zijn ingeënt, bereiken we een kantelpunt. Ongeveer 4 miljoen mensen hebben dan een prik gekregen, vooral degenen die het kwetsbaarst zijn voor het virus. Maar dan moet het huzarenstuk nog komen: de rest van de bevolking gevaccineerd krijgen. De centra zullen dus tot diep in de zomer op volle toeren moeten draaien.

Een voorlopige planning voorziet dat het leeuwendeel van de bevolking vanaf juni geprikt kan worden. Mee- of tegenvallers met de toevoer van vaccins kan die timing nog omgooien.

©Mediafin

Rest van de wereld

Wereldwijd zijn we zeker geen koploper. Vooral Israël gooit internationaal hoge ogen met zijn vaccinatiecampagne. In drie weken was een vijfde van de bevolking al ingeënt met een eerste dosis. Omdat Israël op grote schaal data deelt met de producenten, kon het via een overeenkomst met Pfizer een versnelde toegang tot 10 miljoen vaccins arrangeren, aangeleverd in een tempo van 400.000 tot 700.000 dosissen per week.

België kan niet veel sneller of trager gaan dan de rest van Europa. Alle lidstaten krijgen tegelijk evenveel vaccins - in verhouding tot hun inwoneraantal - omdat de aankoopprocedure in handen is van de Europese Commissie. In die context gaat het niet noodzakelijk om 11 miljoen Belgen vaccineren, maar om 450 miljoen mensen. Dat is nog wat anders dan 8 miljoen Israëliërs.

Dat verklaart waarom de Britten een streep voor hebben. Omdat ze niet langer lid zijn van de EU, en dus niet meer hoeven te wachten op het verdict van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), kunnen ze sneller vaccins goedkeuren en sneller prikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie