India drie weken in nationale lockdown

India heeft tot nu toe 519 bevestigde gevallen van het coronavirus. Tien mensen zijn er bezweken aan Covid-19. ©AFP

India gaat vanaf middernacht voor drie weken in 'lockdown'. Dat kondigde de Indiase premier Narendra Modi dinsdag aan in een televisietoespraak.

De maatregel moet voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreid onder de 1,34 miljard inwoners van het Aziatische land. India rapporteert momenteel 519 bevestigde besmettingen met het Covid-19-virus en tien mensen zijn er aan het virus gestorven. Het aantal besmettingen ligt allicht vele malen hoger omdat in India zeer weinig wordt getest. 

Vooral de enorme gemeenschappen die in armoede leven, dreigen zwaar door het virus getroffen te worden. Gezondheidsexperts waarschuwen al langer dat het aantal besmettingen in India midden mei op 1 miljoen kan komen te liggen als geen actie wordt ondernomen. Ook de Indiase gezondheidszorg kampt met een gebrek aan middelen.

We doen dit om India te redden, om elke burger te redden, jij, je familie. Elke straat, elke buurt wordt afgesloten
Narendra Modi
Premier India

Die waarschuwingen hebben de Indiase overheid er al toe aangezet het vlieg- en treinverkeer in het land stil te leggen, net als de bedrijven en de scholen. Nu gaat Modi dus nog een stap verder en legt hij een nationaal verbod van drie weken op voor wie zijn huis wil verlaten. 'Om India te redden, om elke burger te redden, jij, je familie. Elke straat, elke buurt wordt afgesloten', zei de premier. 'Als we luisteren naar de experts, dan zijn de komende 21 dagen cruciaal om de verdere verspreiding te stoppen.'

Daarnaast kondigde Modi ook aan een kleine 2 miljard dollar (1,85 miljard euro) vrij te maken voor de Indiase gezondheidszorg. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie