Advertentie

'Intensieve zorgen aan dit tempo vol tegen 6 november'

Viroloog Steven Van Gucht. ©BELGA

Er zijn in België al meer dan 11.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. De dagcijfers bereiken opnieuw de piek van de eerste golf. Als we niet ingrijpen liggen de diensten intensieve zorgen op 6 november vol, waarschuwt coronastrijder Steven Van Gucht.

De coronacijfers ogen in België steeds alarmerender. Op maandag 26 oktober zijn 104 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd. Het is geleden van eind april dat er op één dag nog meer dan 100 nieuwe doden geteld zijn. Dat meldde Sciensano woensdagochtend in een persconferentie.

Van 18 tot 24 oktober stierven elke dag gemiddeld 59,1 mensen aan Covid-19. Dat zijn er ruim 26 meer dan de zeven dagen ervoor. Sinds de uitbraak van het virus zijn in België 11.038 mensen overleden aan Covid-19.

Ziekenhuizen bibberen

Voor de ziekenhuizen is het bang hopen op een knik in de cijfers. Per dag worden gemiddeld 547 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een week-op-weekstijging van 85 procent. Momenteel liggen 5.554 (+6%) coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat cijfer benadert het record van de eerste golf, toen op 7 april 5.715 ziekenhuisbedden in België ingenomen werden door coronapatiënten.

Als we niet ingrijpen liggen de diensten intensieve zorgen op 6 november vol
Steven Van Gucht

Het aantal opnames op de intensieve zorgen verdubbelt om de acht dagen. 'In dit tempo bereiken we over twee dagen de kaap van de 1.000 patiënten op intensieve zorg', waarschuwde viroloog Steven Van Gucht. 'De maximumcapaciteit is 2.000 bedden. Als we niet ingrijpen liggen de diensten intensieve zorgen op 6 november vol.'

Momenteel liggen 911 mensen met Covid-19 op de dienst intensieve zorgen, een stijging van 13 procent. Het recordaantal dateert van 8 april, toen het er 1.285 waren.

Vlaanderen

België kleurt al even rood op de coronakaart van Europa, maar dat lag grotendeels aan de precaire situatie in Brussel en Wallonië. 'De ziekenhuiscijfers stijgen nu het snelst in Vlaanderen, met een verdubbeling om de zes dagen. In Brussel en Wallonië is dat nu negen dagen', zei Van Gucht.

6
dagen
In Vlaanderen verdubbelen de ziekenhuisopnames om de zes dagen.

Van Gucht riep op niet te wachten om de verstrengde maatregelen, die ingaan vanaf vrijdagavond, nu al op te volgen. 'Het duurt minstens tien dagen eer we het effect van een maatregel op de ziekenhuiscijfers zien. Zeker nu telt elke dag om de piek van de ziekenhuisopnames af te zwakken. Wat we vandaag doen, is cruciaal om de verwachte piek in november op te vangen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie