Italië verwelkomt eerste Spoetnik V-fabriek in Europa

Het Spoetnik-V-vaccin. ©REUTERS

Terwijl het Europese Geneesmiddelenagentschap zich over de goedkeuring van het Russische vaccin Spoetnik V buigt, heeft het Zwitserse farmabedrijf Adiennen een deal met de Russen gesloten om het vaccin in Italië te produceren.

Het Russische Spoetnik V-vaccin wordt vanaf deze zomer in Italië geproduceerd. Dat meldt het persbureau Bloomberg. Het Zwitserse farmabedrijf Adienne Pharma & Biotech SA heeft daarover een akkoord gesloten met het Russische staatsfonds Direct Investment Fund, dat het vaccin sponsort. Adienne zal het vaccin op zijn sites in de regio van Milaan produceren.

De Italiaanse autoriteiten moeten wel nog hun fiat geven om de productie op te starten. Adienne-CEO Antonio Francesco Di Naro wil zich ook nog niet vastpinnen op productiedoelen.

Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA buigt zich momenteel over de goedkeuring van het Russische vaccin, dat aanvankelijk met veel scepsis werd onthaald. Dat veranderde nadat uit een publicatie in het gerenommeerde wetenschapsblad The Lancet gebleken was dat het vaccin voor 91,6 procent bescherming biedt, wat vergelijkbaar is met de beschermingsgraad van de Pfizer/BioNTech- en Moderna-vaccins. Kort daarna liet onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten het vaccin te willen inzetten in de Europese vaccinatiestrategie.

Reprimande

In tegenstelling tot de Pfizer/BioNTech- en Moderna-vaccins werkt het Spoetnik V-vaccin niet met de m-RNA-technologie, maar wel met een soort nagebootst coronavirus dat wordt ingespoten om antilichamen op te wekken. Het kan aan koelkasttemperaturen bewaard worden en zou minder dan 10 euro kosten.

46
goedkeuringen
Volgens de Russische autoriteiten is het Spoetnik V-vaccin al in 46 landen goedgekeurd.

Volgens de Russische autoriteiten is het vaccin al in 46 landen goedgekeurd, waaronder Hongarije, Tsjechië en Slovakije, die niet op de Europese goedkeuring hebben gewacht. EMA-topvrouw Christa Wirthumer-Hoche raadde de Europese lidstaten dit weekend nog af het vaccin op eigen houtje goed te keuren, wat haar een reprimande van de Russen opleverde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie