Advertentie

J&J: 'Tweede prik biedt 94 procent bescherming'

©Photo News

De bescherming tegen 'matige tot ernstige' klachten door Covid-19 stijgt na een tweede dosis naar 94 procent. Dat concludeert de vaccinmaker Johnson & Johnson uit eigen onderzoek.

Het coronavaccin van Johnson & Johnson is het enige goedgekeurde vaccin dat met een enkelvoudige dosis werkt. Bij alle andere vaccins die in Europa zijn goedgekeurd zijn twee dosissen nodig. Johnson & Johnson heeft nu een eigen onderzoek gedaan naar het effect van een tweede prik. De studie is nog niet nagekeken door onafhankelijke vakgenoten van de onderzoekers.

De fabrikant onderzocht de hoeveelheid antistoffen bij 30.000 proefpersonen, die een tweede spuit van het Johnson-vaccin kregen. Volgens het bedrijf maakten zij veel meer antistoffen aan dan mensen die slechts één prik hebben ontvangen.

Na een tweede dosis beschermt het vaccin in 94 procent van de gevallen tegen 'matige tot ernstige' vormen van Covid-19, meldt Johnson & Johnson. Na één dosis is die beschermingsgraad 67 procent.

De bijwerkingen waren volgens de fabrikant vergelijkbaar met die bij een eerste dosis. Een zeer zeldzame bijwerking van het J&J-vaccin is een combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie