'J&J-vaccin beschermt volledig tegen hospitalisatie en overlijden'

©AFP

Het coronavaccin van de farmareus Johnson & Johnson is volgens een grootschalige klinische studie voor 100 procent werkzaam tegen ziekenhuisopnames en overlijdens.

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA kwam woensdag met een beoordeling van de resultaten van een studie die Johnson & Johnson had ingediend. Bij het grootschalige onderzoek waren proefpersonen betrokken uit onder meer Brazilië en Zuid-Afrika, waar meer besmettelijke varianten van het coronavirus rondwaren.

85 %
Het J&J-vaccin is voor 85 procent werkzaam tegen een ernstige covidbesmetting.

Uit de studie blijkt dat het J&J-vaccin, waarvan slechts één inenting nodig is, voor 85 procent werkzaam is tegen een ernstige covidbesmetting en voor 66 procent tegen milde symptomen. De beschermingsgraad tegen hospitalisaties en sterfgevallen stemt met 100 procent nog hoopvoller. Dat zou betekenen dat wie besmet raakt niet meer in het ziekenhuis belandt of sterft aan Covid-19.

Belangrijk is dat de FDA erop wijst dat het vaccin ook voor 82 procent werkzaam is tegen een ernstige besmetting met 501.V2, de coronavariant die vooral in Zuid-Afrika de curves omhoog stuwde. Dat getal lag op 86 procent bij proefpersonen in de VS en op 88 procent voor proefpersonen in Brazilië, en dat allemaal 28 dagen na de inenting. Voor milde symptomen lag de beschermingsgraad in die verschillende landen op respectievelijk 64, 72 en 78 procent.

Het J&J-vaccin bleek iets minder effectief bij een subgroep van 60-plussers, maar ook bij die groep werd geen enkele hospitalisatie of overlijden vastgesteld. Tijdens de onderzoeksfase overleden zeven mensen, die allemaal een placebo toegediend kregen en niet het J&J-vaccin.

België

De bemoedigende resultaten zijn goed nieuws voor de Belgische vaccinatiecampagne. Dinsdag maakte De Tijd bekend dat de Amerikaanse farmareus de eerste dosissen voor ons land twee maanden eerder dan gepland levert. In april zou België 280.500 dosissen ontvangen.

Oorspronkelijk was voor juni in een eerste levering van 1,4 miljoen dosissen voorzien. Maar ons land rekent nu op de levering in april, op 420.750 dosissen in mei en op ruim 700.000 in juni. 

De Europese gezondheidswaakhond EMA zou midden maart een oordeel vellen over het vaccin. Mogelijk keurt de FDA het middel komend weekend goed voor gebruik in de Verenigde Staten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie