Janssen vraagt Europese goedkeuring coronavaccin

©AFP

Janssen Pharmaceutica, dat het coronavaccin van Johnson & Johnson ontwikkelt, heeft een dossier voor goedkeuring ingediend bij de Europese autoreiten.

Janssen diende een aanvraag in voor voorwaardelijke goedkeuring bij de Europese gezondheidswaakhond EMA. Die laat weten tegen midden maart een oordeel klaar te hebben over de veiligheid en doeltreffendheid van het coronavaccin dat de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson ontwikkelde.

Het vaccin werkt voor 85 procent tegen ernstige ziekte.
Paul Stoffels
Wetenschappelijk directeur Johnson & Johnson

Komt EMA met een positief advies, dan is het aan de Europese Commissie om het vaccin officieel goed te keuren. Het zou naast dat van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca het vierde coronavaccin zijn dat een zegen krijgt van Europa.

Het grote voordeel van het vaccin van Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, is dat slechts één inenting vereist is. Uit klinische studies is gebleken dat het middel vier weken na toediening voor 66 procent bescherming biedt tegen Covid-19.

Dat is op het eerste gezicht minder spectaculair dan de vaccins van Pfizer en Moderna, die elk ruim 90 procent bescherming bieden. Maar volgens Paul Stoffels, de wetenschappelijke directeur van J&J, werkt het vaccin wel goed tegen de zwaarste gevallen van corona. 'De studie toonde een bescherming van 85 procent aan tegen ernstige ziekte en een volledige bescherming tegen hospitalisatie en overlijden', zei hij eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie