Johnson: 'Alle Britten krijgen tegen eind juli eerste prik'

©REUTERS

Alle volwassenen in het Verenigd Koninkrijk zullen een vaccin tegen Covid-19 krijgen tegen eind juli. Dat beloofde de Britse premier Boris Johnson zaterdag.

'Ons doel nu is een prik te geven aan iedere volwassene tegen eind juli. Dat moet ons helpen de kwetsbaren sneller te beschermen en verdere stappen te zetten om enkele van de huidige beperkingen af te bouwen', zei Boris Johnson in een verklaring die zaterdag vrijgegeven werd.

Op dit moment hebben al ruim 17 miljoen Britten een eerste dosis van een vaccin gekregen, bijna een op de drie volwassenen. Volgens de plannen van de regering om de vaccinatiecampagne te versnellen, zullen volwassenen boven 50 jaar met onderliggende aandoeningen een vaccin krijgen tegen 15 april. Johnson zei dat het vaccinatieplan zal toelaten sommige van de strenge Covid-19-maatregelen te versoepelen, maar 'de weg uit de lockdown zal voorzichtig en gefaseerd gebeuren'.

Overschotten

Het VK kampt met minder bevoorradingsproblemen dan de EU-landen omdat het sneller grote bestellingen geplaatst zou hebben. Johnson zei dat het land overtollige vaccins zal schenken aan armere landen, maar pas wanneer de Britten gevaccineerd zijn. Het hoofd van de Wereldhandelsorganisatie (WGO), Ngozi Okonjo-Iweala, riep het land op onmiddellijk vaccins te verstrekken aan armere landen, in plaats van te wachten tot er overschotten zijn. 'Het is in het belang van zowel rijke als arme landen om een faire toegang daartoe te krijgen.'

Maandag moet Johnson een roadmap voorstellen voor de eerste versoepelingen van de lockdown. Verwacht wordt dat sommige privébijeenkomsten buiten weer mogelijk worden en dat individuele bezoekers in rusthuizen weer toegelaten worden.

Het Verenigd Koninkrijk is in absolute aantallen een van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Het totale aantal overlijdens door het coronavirus is er opgelopen tot boven 120.000, bleek zaterdag uit officiële gegevens van de Britse overheid. Enkel in de VS, Brazilië, Mexico en India ligt het dodental nog hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie