Johnson & Johnson stelt leveringen aan Europa uit

©REUTERS

Het farmabedrijf Johnson & Johnson zet de levering van coronavaccins aan Europa even on hold door zes trombosegevallen na inentingen in de VS. Zolang het om een korte, tijdelijke stop gaat, wordt geen impact verwacht op onze vaccinatieschema's.

Het uitstel komt er na een advies van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA en de federale gezondheidsdienst CDC om de toediening van het vaccin in de VS tijdelijk stop te zetten. Zes gevaccineerden - allen vrouwen tussen 18 en 48 jaar - zijn getroffen door een zeldzame trombosevariant. Eén vrouw is overleden, een andere verkeert in kritieke toestand. Het gaat om een zeldzaam probleem. De zes gevallen gaan over een totaal van bijna 7 miljoen vaccinaties.

Johnson & Johnson besliste meteen de geplande leveringen aan Europa uit te stellen. Woensdag komt het CDC samen voor een spoedevaluatie. Onderzoekers van het FDA en het CDC onderzoeken of er een link is met het J&J-vaccin. Dat verband is nog niet aangetoond. Volgens het FDA zou de pauze maar een paar dagen duren, waardoor de impact op de vaccinatiecampagne mogelijk beperkt blijft.

6
gevallen van bloedklontervorming
Zes vrouwen hebben in de VS binnen de twee weken na hun vaccinatie met het J&J-vaccin een zeldzame vorm van bloedklonters ontwikkeld.

België

De beslissing komt er op een moment dat de Europese leveringen net begonnen waren. België rekende op 1,4 miljoen dosissen tussen april en juni. In totaal heeft ons land 5 miljoen J&J-dosissen besteld. De eerste 36.000 vaccins, waarvan 20.000 voor Vlaanderen, zijn net aangekomen, bevestigt het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid aan De Tijd.

Vanaf 26 april zouden die prikken vooral worden gezet bij thuiswonende ouderen die niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatiecentrum te gaan. De vaccinoloog Pierre Van Damme, die lid is van de taskforce vaccinatie, zei dinsdagavond op Radio 1 dat woensdag wordt beslist of die inentingen nog doorgaan of dat de vaccins voorlopig 'in quarantaine' worden geplaatst.

Tenzij de hele vaccinatie met Johnson & Johnson wordt stopgezet, bestaat een goede kans dat we deze vertraging niet merken.
Gudrun Briat
Woordvoerster taskforce vaccinatie

Dankzij grote leveringen van het Pfizer/BioNtech-vaccin draait de Belgische inentingsmachine op volle toeren. De taskforce vaccinatie verwacht op korte termijn geen vertragingen. 'De komende twee weken waren geen leveringen van J&J verwacht. Pas in de week van 26 april zouden er nog eens ruim 60.000 vaccins komen', zegt Gudrun Briat, de woordvoerster van de taskforce. 'Tenzij de hele vaccinatie met Johnson & Johnson wordt stopgezet, bestaat een goede kans dat we deze vertraging niet merken.'

Cruciaal wordt J&J pas vanaf juni als de massale inenting van de gezonde bevolking begint. J&J geldt als een werkpaardje omdat het simpeler te bewaren is dan andere vaccins en er maar één prik van nodig is.

AstraZeneca-vaccin

Vervelend is dat dezelfde discussie speelt rond het AstraZeneca-vaccin. Ons land besliste recent dat vaccin alleen te geven aan mensen boven 55 jaar. Vooral jongere vrouwen - weliswaar een paar honderd op 60 miljoen vaccinaties - werden na een inenting het slachtoffer van een trombose. Het ging om het hetzelfde beeld - bloedklonters in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes - als nu bij J&J is vastgesteld. Beide vaccins steunen op dezelfde technologie. AstraZeneca werkt op basis van een verkoudheidsvirus bij apen, bij J&J is dat een menselijk verkoudheidsvirus.

Het nieuws uit de VS kwam niet helemaal onverwacht. De Europese tegenhanger van het FDA, het EMA, bekijkt een beperkt aantal gevallen al van naderbij. De zeldzame trombose dook al op bij de klinische tests van J&J - één geval - waar ze bij AstraZeneca pas opdook bij de vaccinatie van de brede bevolking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie