Catalaanse regering in clinch met justitie over nieuwe lockdown

Een rechter in Lleida steekt een stokje voor de plannen van de Catalaanse regering om een nieuwe lockdown in te voeren in een deel van de Catalaanse provincie. ©AFP

De Catalaanse regering legt een nieuwe, strikte lockdown in de stad Lleida en zeven gemeenten in de buurt per decreet op. Met de actie poogt ze justitie te dribbelen. Die blokkeerde maandagmorgen de quarantaine.

Catalonië eist sinds een goede week weer de aandacht van de internationale gemeenschap op. Deze keer is het niet de strijd voor onafhankelijkheid die de regio in het noordoosten van het land in het middelpunt van de belangstelling plaats, maar de coronacrisis.

Amper twee weken nadat in Spanje de noodtoestand opgeheven was en de vierde economie van de eurozone langzaam maar zeker weer de weg gevonden had naar het 'nieuwe normaal', gingen in de Catalaanse provincie Lleida, zowat 150 kilometer van Barcelona, de alarmbellen opnieuw af. Het aantal besmettingen met Sars-CoV-2 schoot in enkele dagen weer flink omhoog nadat het longvirus beginnen te circuleren was in een resem bedrijven.

Strikte lockdown

De Catalaanse regering greep op 4 juli in. Ze verscherpte de maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus voor zowat 200.000 inwoners van het district El Segrià. Die maatregel gold ook voor de provinciehoofdstad Lleida. De inwoners van de getroffen gebieden mochten bijvoorbeeld hun gemeente niet meer uit.

Deze maatregelen zijn enkel mogelijk als de noodtoestand van kracht is.
Elena García-Muñoz Alarcos
Rechter in Lleida

Omdat de ingreep niet meteen het gewenste resultaat had, besliste de Catalaanse regering op 12 juli een stap verder te gaan. 'Vanaf middernacht is in de stad Lleida en zeven gemeenten van het district El Segrià weer een strikte lockdown van kracht', klonk het vanuit Barcelona.

De Catalaanse minister van Volksgezondheid Alba Vergés maakte duidelijk dat de zowat 200.000 bewoners van die gebieden opnieuw in hun kot moesten blijven. 'Enkel voor woon-werkverplaatsingen en de aankoop van essentiële producten mogen ze de deur uit.' Bars en restaurants kregen het bevel hun terrassen weer op te breken. 'Enkel afhaalservices zijn nog toegelaten', verduidelijkte Vergés.

Disproportioneel

Maar voor die plannen van de regering van premier Quim Torra stak een rechter in Lleida maandag een stokje. Elena García-Muñoz Alarcos weigerde groen licht te geven. 'Deze maatregelen zijn enkel mogelijk als de noodtoestand van kracht is', oordeelde ze. De invoering daarvan valt onder de bevoegdheid van de Spaanse en niet de Catalaanse regering.

Deze maatregelen zijn echt nodig. Anders hadden we ze niet genomen.
Alba Vergès
Catalaanse minister van Volksgezondheid

Volgens de rechter is de herinvoering van een strikte lockdown 'disproportioneel'. 'Het gaat om gecontroleerde uitbraken', meent ze. Ze wijst erop dat elf haarden zich in bedrijven situeren. 'Twee van die bedrijven bevinden zich zelfs in andere gemeenten dan die die onder de nieuwe lockdownplannen vallen.' Voorts weigert García-Muñoz Alarcos haar fiat te geven aan de strikte lockdown 'omdat die niet beperkt is in de tijd'.

De rechter wijst er ten slotte op dat de geplande maatregelen zo zwaar zijn dat ze opnieuw enorme sociale en economische gevolgen hebben. 'Het zou onaanvaardbaar zijn ze goed te keuren.'

Verboden terrein

De Catalaanse regering is niet van plan zich door de uitspraak uit koers te laten slaan. 'We zijn het niet eens met de beslissing van de rechter', stak premier Quim Torra van wal op een persconferentie. Via een decreet wil hij de strikte lockdown in Lleida en omgeving alsnog afdwingen. 'We begrijpen niet dat er bureaucratische obstakels opduiken op een moment dat wij handelen in het belang van het welzijn van de burgers.'

We begrijpen niet dat er bureaucratische obstakels opduiken op een moment dat wij handelen in het belang van het welzijn van de burgers.
Quim Torra
Catalaanse premier

Even tevoren had de Catalaanse minister van Volksgezondheid Alba Vergés op Catalunya Radio al het belang van de nieuwe lockdown benadrukt. 'Deze maatregelen zijn echt nodig. Anders hadden we ze niet genomen.' Ze riep de zowat 200.000 inwoners van Lleida en omgeving op toch in hun kot te blijven, 'ongeacht de uitspraak van justitie'.

Voor Belgen zijn Lleida en omgeving sinds vorige week verboden terrein. De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken kleurde het gebied in als rode zone in de lijst met reisadviezen voor Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie