Kerst bij de buren: bubbels en avondklokken

©REUTERS

Op Kerstmis is Jesu Lieve Heer zoals steeds wellekome, maar het is wachten op de beslissing van het Overlegcomité wie zich bij hem mag voegen. Sommige buurlanden hakten de knoop al door. Hoe pakken zij de feestdagen aan?

Verenigd Koninkrijk

De vier landsdelen - Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland - hebben de violen gelijkgestemd en een gemeenschappelijke aanpak afgesproken. Tijdens de kerstvakantie worden de regels vijf dagen versoepeld, van 23 tot 27 december. In Noord-Ierland gelden de versoepelingen nog een dag langer, tot 28 december, zodat wie dat wil meer tijd heeft om naar de regio te reizen.

Tot drie gezinnen mogen samen een bubbel vormen en bij elkaar over de vloer komen. Ze mogen in die periode niet van bubbel wisselen en moeten ten alle tijde voorzichtig blijven. 'Ik zou niemand aanraden om oudere familieleden te kussen en te knuffelen', zei Chris Whitty, een van de belangrijkste gezondheidsadviseurs van de Britse regering. 'Knuffel geen familieleden die je later nog eens levend wil knuffelen.'

Op oudejaarsavond en Nieuwjaar zijn er geen versoepelingen. 'Ik weet dat Nieuwjaar voor veel mensen speciaal is, maar het virus is er nog', verantwoorde de Schotse premier Nicola Sturgeon die beslissing.

Duitsland

Omdat Duitsland blijft worstelen met de coronacijfers hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de 16 deelstaten samen besloten de gedeeltelijke lockdown te verlengen en in sommige regio's zelf te verstrengen. In ruil komt er wat ademruimte rond de kerstdagen.

Tussen 23 december en 1 januari mogen de Duitsers tot tien mensen binnen zien, kinderen onder de 14 niet meegerekend. De overheid vraagt hen wel een week voor de feestdagen elk sociaal contact te vermijden.

Frankrijk

Nu Frankrijk volgens president Emmanuel Macron de piek van de tweede golf achter de rug heeft, wordt de lockdown midden december opgeheven. In ruil komt er een avondklok tussen 21 en 7 uur.

Op kerstavond en oudejaar is er een uitzondering en mogen de Fransen 's avonds wel op straat. Ze mogen dan ook afspreken met hun familie, zei Macron. Hij vroeg het aantal volwassenen in een kamer te beperken, zonder daar een getal op te kleven. Grote straatfeesten rond de jaarwisseling zijn uit den boze.

Andere landen wachten af

Andere Europese landen moeten de knoop nog doorhakken. Nederland beslist op 8 december, maar de cijfers zien er niet goed uit. Deze week waren er ruwweg evenveel besmettingen als de week ervoor. 'Als mensen kerst met iets soepelere regels willen vieren, moeten we alles op alles zetten', zei minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge.

Luxemburg zit nog tot 15 december in een gedeeltelijke lockdown en wat daarna gebeurt, is nog niet beslist. 'De overheid zal er alles aan doen om te verzekeren dat we Kerstmis met de familie kunnen vieren', zei minister van Volksgezondheid Paulette Lenert. 'Als we de regels respecteren, kunnen we mikken op een Kerstmis die een klein beetje normaler is.'

In Italië waarschuwde premier Giuseppe Conte al dat het een speciale Kerstmis wordt. Het land is verdeeld in groene, oranje en rode zones waar andere regels gelden. De kans bestaat dat dat ook voor Kerstmis geldt. Een heet hangijzer is onder meer de middernachtmis, die onder de huidige nationale avondklok niet door zou kunnen gaan.

Ook in Spanje is er nog geen duidelijkheid. De regio's beslissen zelf welke maatregelen ze opleggen. Mogelijks mogen er op meerdere plaatsen kerstmarkten plaatsvinden en zullen de Spanjaarden met zes mensen mogen samenkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie