Kim Jong-un verzoekt dringende internationale hulp

Ondanks de bewering dat er geen Covid-19-besmettingen zijn in Noord-Korea, vraagt leider Kim Jong-un de internationale gemeenschap om steun. ©REUTERS

Terwijl de buurlanden China en Zuid-Korea erin lijken te slagen de coronapandemie in te dijken, lanceert Noord-Korea een oproep om internationale hulp. Noord-Korea dreigt het nieuwe Aziatische zorgenkind te worden.

Het regime in Pyongyang zoekt naarstig de steun van de internationale gemeenschap om dringend meer testmateriaal in handen te krijgen. Het land heeft inmiddels meerdere verzoeken de wereld ingestuurd, meldt de krant The Financial Times. Om een mogelijke gezondheidscrisis af te wenden zouden bondgenoten als Rusland inmiddels ter hulp gesneld zijn met medische hulpmiddelen.

Internationaal zijn er heel wat twijfels over de cijfers die het regime de wereld instuurt. Officieel zouden er geen besmettingen zijn. Diplomaten en experts stellen dat beeld bij. Ook de Verenigde Staten zeggen zeker te zijn dat het coronavirus wél aan zijn opmars bezig is in Noord-Korea, omdat de militaire activiteit er nagenoeg stil is gevallen. Er heerst dan ook bezorgdheid over een nieuwe Aziatische broeihaard, net nu meerdere landen in de regio het virus onder controle lijken te krijgen.

Mismanagement 

Er bestaat weinig twijfel over dat Noord-Korea op een humanitaire catastrofe afstevent bij een uitbraak van het coronavirus. Het land kreunt onder internationale sancties en economisch mismanagement. Het zorgsysteem is er ernstig verzwakt en 40 procent van de Noord-Koreanen is ziek of zwaar ondervoed.

40 procent
Ziekte of ondervoeding
40 procent van de Noord-Koreanen is verzwakt door ziekte of ondervoeding.

De verspreiding van het Covid-19-virus in buurland China zette Kim Jong-un er al toe aan in januari de grenzen te sluiten en het land nog verder te isoleren. Alle legale handel en toerisme ligt sindsdien stil. Chinezen die aan de grens met Noord-Korea wonen, zouden met scherp beschoten worden als ze het land proberen binnen te komen, waarschuwde Kim.

Mensenrechten

In deze cruciale tijden moeten de economische sancties tegen Noord-Korea, Iran en Venezuela verlicht of opgeschort worden.
Michelle Bachelet
Hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties

Inmiddels waarschuwen de Verenigde Naties dat de economische sancties die lopen tegen landen als Noord-Korea, Iran en Venezuela een verwoestend effect kunnen hebben op de gezondheidszorg en mensenrechten in die landen. 'In deze cruciale tijden moeten de sancties verlicht of opgeschort worden, zowel om wereldwijde gezondheidsredenen als voor de bescherming van de mensenrechten van miljoenen mensen', riep de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, donderdag op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie