Klantengegevens in horeca nog geen enkele keer opgevraagd

©BELGA

Er blijken nauwelijks of geen clusters van coronabesmettingen terug te brengen tot de horeca.

Wie op café of restaurant gaat, moet al bijna zes weken verplicht zijn gegevens achterlaten. De maatregel kwam er in de strijd tegen het coronavirus, om klanten bij een uitbraak snel te kunnen contacteren. Zaakvoerders moeten de klantenlijsten twee weken bijhouden.

Tot nu toe heeft nog geen enkel Vlaams café of restaurant de vraag gekregen om klantengegevens te delen met de artsen en verpleegkundigen van het Agentschap Zorg en Gezondheid in het kader van het bron- en clusteronderzoek.

'Niet omdat het niet kan, wel omdat voorlopig nog geen enkele cluster van besmettingen tot de horeca kon worden teruggebracht', zegt woordvoerster Ria Vandenreyt in Het Belang van Limburg.

Via het bron- en clusteronderzoek kwamen wel al meldingen binnen van mogelijk besmette horecamedewerkers of klanten in onder meer Waregem, Gent, Zulte en Middelkerke. Maar omdat er geen risico voor andere klanten of medewerkers was, leidden die meldingen niet tot verdere maatregelen.

'Als na onderzoek blijkt dat er geen risicocontacten waren, vragen we geen lijsten op', zegt Vandenreyt. 'We hebben van in het begin gehamerd op het belang van privacy.'

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid toont het uitblijven van clusters aan dat de coronaregels in de horeca goed worden opgevolgd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie